Mobbing Nedir?: İş yerlerinde psikolojik taciz olarak geçen mobbing yaş, ırk, cinsiyet göz ardı etmeksizin kişiyi iş yaşamında ve mesleğinden yıldırma, işten uzaklaştırma, pasifize etme, baskı altına alma, dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. İş yerlerinde ve topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp o kişinin çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip o kişiyi huzursuz edecek hakaretler, insanlar içinde rencide edici konuşmalar sergilenmesi ve gözden düşürme olarak bilinen mobbing kişinin ruhsal ve fiziksel psikolojisini olumsuz şekilde etkiler.
Sevgili okuyucularım şunu da bilmenizi isterim ki; mobbing sadece yöneticiler tarafından değil iş arkadaşları tarafından da uygulanan psikolojik bir şiddettir. Mobbing bir duygusal saldırıdır.
Bu yaşadığınız duygusal saldırı paranoya ve kafa karışıklığına neden olurken bir taraftan da insanın mesleki benliğinizi de zedeler. Soruları duyar gibiyim.
Duygusal saldırıya maruz kimler kalır? Bu soruyu açıklamam gerekirse mobbinge uğrayan kişiler genellikle zeki, hassas ve çok iyi kariyer sahibi oldukları , üstün kavrayış, yeni projeler ve fikirler üretebilen, farklı bakış açısıyla dünyayı algılayabilen sözün kısası eğitim, dış görünüş ve alanıyla ilgili konularda kendini geliştiren bu kişiler bencil ve rekabetçi kişiler tarafından daha kolay hedef alınır.
Mobbing’e maruz kalan kişi genelde toplumdan uzaklaşır ve kendini geri çeker, insanlardan kaçar. Bu duruma maruz kalan bazı kişiler ise durumu oluruna bırakır ve düşünmeye çalışır. Bazen ise kişi konuşmaya çalışır, bu durum için çözüm yolları aramaya çalışıp sorunu çözmek ister.
Mobbing üç farklı şekilde görülebilir.
İlk zamanda gözle görülen bir davranışla ortaya çıkmayabilir. Mobbing yapan kişiler sistematik ve sürekli şekilde yaparlar o yüzden emin olmaya bilirsiniz. Anlayacağınız şu ki mobbing de istifaya zorlanmak size karşı hakaret, kötü muamele, sözlü taciz, iftiraya maruz kalma bu gibi olumsuz davranışlarla karşılaşacaksınızdır.
Mobbingi daha kolay görmeniz için sizlerle birkaç bilgimi paylaşmak isterim. İlk olarak: Çalışana kendisinin değersiz hissettirilmesi, Çalışana güvenilmediğinin hissettirilmesi, Çalıştığınız işle ilgili konularda özel bilgilerin paylaşılmaması, işinizle alakalı olmayan birimlerde çalıştırmaları.
Mesleğinizle ilgili yeterliliğinizin sorgulanması. Sevgili okuyucularım en önemliside iş yeri içinde gruplaşmaların ortaya çıkması, çalışanın grup dışında bırakılması. Bu gibi durumları iş yerinizde yaşıyorsanız eğer iş yeri kanserine maruz kaldınız demektir.
Yani mobbing altındasınız. Ben mobbingi iş yeri kanserine benzetirim. Kişiyi hasta etmeden, yatağa düşürmeden peşini bırakmazlar. Böylelerini vicdanlarıyla baş başa bırakmak en iyisidir. Önceden sorun olmayan küçük hatalar birden çok büyük hatalarmış gibi gösterilir.
Şunu bilmeniz gerekir ki mobbing idari değil adli bir suçtur. Mobbinge maruz kalan mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hüküm olunur. Mağdur bu mobbing’e iş yerinde bir de maruz kalırsa ceza yarı oranında daha da artırılır. Bunun yanında bazı davranışlarda bulunarak kişiyi istifaya zorlama, görev yeri değişikliği, tutanak tutulması da kaçınılmazdır.
Çalışanlar açısından en kötüsü ise mobbing’e maruz kalıp sonunda ise istifa etmek zorunda kalanlar işten kendi istekleriyle ayrıldıkları için işsizlik sigortasından da yararlanamıyorlar. Öncelikle çalıştığınız kurumun yetkilerine durumu bildirmelisiniz.
Yaşadığınız durumu bağlı olduğunuz sendikalar iş yeri temsilciliğine veya yönetimine bildirmelisiniz. Yaşadığınız bu durumda sizin onlar karşısında ayak da durmanız ve motivasyonunuzun sağlanması için psikolojik bir yardım alabilirsiniz. Bu da iş yerindeki yöneticilerinize kanıt niteliğinde olur.
Mobbing’e uğradığı kanıtlanan mağdur iş sözleşmesinden doğan, bütün tazminatlarını alabilir. Davanın sonucunda ise manevi tazminata da hak kazanır. Mobbing davalarında mağdur’un kanıtlanması oldukça zor. Bu yüzden de mağdurun bu durumu mümkün olduğunca delille ortaya koyması gerekiyor. Mobbing’e mağdur kalanlar aşağıda ki mercilerle iletişim haline geçip yaşadıklarını anlatmalıdırlar.
TBMMM, ÇSGB, Anayasa Mahkemesi, BİMER, Alo 170 , Kamu Denetçiliği kurumuna başvurabilirler.Yapılan şikayette mobbing yapıldığını kanıtlamak için kamera kayıtları, kullanılan ilaç faturaları ilgili belgeler delil olarak sunulabilir. Mobbing’in mağdura ve iş yerine de zararları söz konusudur. Bu duruma şahit olan çalışanların performansında düşüşe neden olacaktır. Bunlar kısa şunlardır:
Mobbing’e maruz kalmak bir çalışanın fiziksel ve psikolojik açıdan sağlığının bozulmasına neden olur. Mobbing’in kaç kişi tarafından uygulandığıda önemlidir. Mobbing Mağdurun da en bilinen ve gözlemlenen sonuçlar ise;
Hal böyle olunca iş yerinde bu gibi psikolojik sorunların artması da kaçınılmazdır. Mobbing mağdurda silinmeyen bir iz olarak kalacaktır.
Tasarım ve dekorasyon dediğimizde aklımıza gelen ilk şey aksesuar ve mobilyadır. Aslında ev dekorasyonunda yaşam tarzımızı, hayal gücümüzü kullanarak zevkimizi…
Kısa boylu olmak sizin elinizde olan bir şey değil bu durum çoğu kişinin moralini bozabilir. Bazı basit numaralarla daha uzun…
Muhteşem bir gülüşe sahip olmayı hepimiz isteriz, güzel bir gülümsemenin en önemli unsuru tabi ki beyaz dişlere sahip olmaktan geçiyor.…
Gebelikte annenin sağlığı önemli olduğu gibi, bebeğin sağlığı da son derece önemlidir. Bu da sağlıklı beslenme ve gebelik döneminde beslenme…
Çikolata, muz, badem, nar ve daha fazlası... Hepimiz bunların cinsel isteği nasıl arttırdığını biliyoruz. bilmediğimiz ama cinsel isteği arttıran yiyecekler mevcut,…
Sinir, stres ,uykusuzluk ve cinsel hormon düzensizliğinden dolayı sağlıklı görünümünü ve ışıltısını kaybeden ciltlerde sıklıkla sivilce sorunları görülüyor. Bu ve…