Yaşamımızın birçok bölümünde ağız için yaralarıyla karşılaşıyoruz. Birçok nedenden oluşabilecek bu ağız içi yaralar , yemek yeme sıkıntısı , ağız içinde acı , düzgün konuşamama gibi birçok problemi de beraberinde bize yaşatıyor.
Ağız için yaraların oluşması tetikleyen başlıca nedenler olarak sıralayabileceklerimiz , yanlışlar ağız içimizin bir kısmını ısırmak , dişlerimizin veya farklı bir sivri cismin ağız içine batması , protez dişler ve ağız içinin bir şekilde tahrip olması sayılabilir.
Aşırı stresde ağız içi yara oluşumunu arttırmaktadır. Stresli durumlardaki belirsiz tavırlarımız açı içinde yanlış hareketlere ve bu stres halinin bizi hassaslaştırmasından kaynaklanmaktadır.
Hormonal ve bünyesel olarak bu sorun karşımıza çıkabilmektedir , şöyleki bazı genç kızlarımızda sık sık ağız içi yaraları görülebilir. Bu zayıf ve hassas dokunun olmasından kaynaklıdır. Özellikle bayanların özel günlerinde stres ve sinirle birlikle kolayca ağız için yara oluşabilmektedir.
Asit oranı yüksek içecekler ve yiyecekler bu yaraların daha da artmasına ve abartmasına yol açacaktır.
[highlight1]DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTA ? [/highlight1][distance1]Ağız için yaraları erkeklere oranla bayanlarda daha fazla görülmektedir. Hafife alınmayacak yanlarıda vardır. Cilt hastalığının bir belirtisi olabilmektedir. Uzun süre devam eden ve etki noktası büyük olan yaralar asla ihmal edilmeden uzman bir hekime gösterilmesi gerekmektedir.
[highlight3]AĞIZ İÇİN YARALAR NASIL GEÇER ? [/highlight3][distance1]Ağız içi yaralar herhangi bir tıbbi ve doğal müdahale olmadan yaklaşık 7 ile 10 gün arasında iyileşmektedir. Bunun yanı sıra eczanelerden temiz edecebileceğiniz ağız içi yara kremleri yaranın üzerini geçici olarak kapatarak iyileşme sürecisini kısaltmaktadır. Bu süreç içerisinde ağız yarasını fazla zorlamamalı ve asitli , aşırı tuzlu yaraya etki edeceğini düşündüğünüz tarzda gıda maddelerinden de uzak durmanız iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
[highlight1]AĞIZ İÇİN YARALARINA HANGİ DOKTOR BAKAR ? [/highlight1][distance1]Ağız için yaralarına hafif olan durumlardan Dermatoloji (Deri Hastalıkları) bölümünde tedavi edilmektedir. Ciddiyetin arttığı durumlarda Dahiliye bölümünüde aktarılabilmektedir. Ama ilk etap teşhiş için Dermatoloji’ye gitmenizi öneririz.
[highlight3]AĞIZ İÇİN YARALARINA BİTKİSEL ÇÖZÜM [/highlight3][distance1]Ağız için yaraları gazlı veya oksijenli bezle temizlenerek tedavi süreci hızlandırılabilir. Tuzlu su ile gargara yaparak yaranın kolay şekilde kapanması sağlanabilir bu yöntem biraz acı versede düzenli periyotlarla uygularsanız kısa sürede yaranın geçtiğini göreceksiniz.
Bu yazıdan önce paylaştığımız Tırnak Batmasını Engellemek için Ne Yapılmalı ? konulu makalemizde ayak tırnak batması sorunu, tırnak batması ve tırnak batması nasıl engellenir hakkında bilgiler verilmektedir.
Yorumunuzu Katın