Yediğimiz yiyeceklerin mide ve bağırsaklardan geçip sindirildikten sonra açığa çıkan yağ, protein, vitamin gibi maddelerin vücut tarafından kullanılmasına beslenme diyoruz.
Yetişkinler nabız, tansiyon, solunum gibi yaşamsal fonksiyonları sürdürmek için beslenirler. Ancak çocuklar için en önemli olan büyümektir. Çocuklardaki büyüme ana rahminden başlayıp reşit olma yaşı 18′e kadar devam eder. Bebekler anne karnında belirli bir kiloya kadar büyürler ve dünyaya gelirler. Bebekler dünyaya geldikten sonra da büyümeyi sürdürürler. Boylarında ve kilolarında değişim devam eder. Belli bir yaşa ulaşınca büyüme durur ve artık çocuk bir erişkin olmuş demektir.
Büyüme, beslenmeye bağlıdır. Çocuk kafi miktarda ve dengeli bir biçimde beslenmez ise büyüyemez. Büyüme olayının gerçekleşmesi için vitamin, mineral, şeker, protein gereklidir. Mesela çocuk yeteri kadar protein alamaz ise büyüme geriliği problemi yaşar. Yine aynı şekilde çocuk A vitamini ve çinko mineralini yeteri kadar alamazsa büyümesi geriler. Bu yüzden çocuklarda beslenmenin amacı büyümeyi sağlayacak şekilde olmalıdır. Çocuklar yetişkinlerden farklı olarak büyümek için beslenirler.
Çocuğun büyümesi için gerekli olan besin maddelerinden herhangi biri uzun bir süre vücuda alınmazsa, o maddenin eksikliğinden dolayı bazı belirtiler ortaya çıkar. Demir eksikliği hastalığı buna bir örnektir. Ve bu demir eksikliği kansızlığa neden olur. Yetişkinlerin vücudunda demir deposu daha fazla olduğu için bu durum yetişkinlerde hemen ortaya çıkmaz. Fakat çocuklardaki demir gibi beslenme yetersizlikleri kısa zaman içinde hastalığa yol açar ve büyümeyi engeller.
Bu yazıdan önce paylaştığımız Hamilelikte Az Su İçmek konulu makalemizde hamilelikte az su içmek, hamilelikte ne kadar su içmeli ve hamilelikte suyun önemi hakkında bilgiler verilmektedir.
Yorumunuzu Katın