Kişinin kafatasının ön bölümünde bulunan içleri hava ile dolu sinüslerin normal olarak görevlerini yerine getirebilmesi ve kanallarının açık olması salgı yapısında bulunan tüylü hücrelerin sağlıklı olma durumudur. Kişide bulunan sinüslerin bir veya hepsinin iltihaplanması sonucunda sinüzit ortaya çıkmaktadır.
SİNÜZİTİN SEBEPLERİ NELERDİR?
Kişinin yüzünde ağrı olması
Nefes almada güçlük ve burun tıkanıklıkları
Tıkanıklık sebebi ile koku alamama
İltihaplı gelen akıntılar
Şiddetli öksürük
Kişinin dişlerinde ağrı olması
Nefesten gelen ağız kokuları
Ateş yükselmesi ve halsizlik durumu
Sinüzit hastalığında genel olarak bu belirtirlin hepsi ile karşılaşılmamaktadır.
SİNÜZİT HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
Kişinin koruyucu mekanizmasının bozulması sebebi ile sinüzit ortaya çıkmaktadır. Özellikle en önemli olan tüylü hücrelerin yapmış olduğu temizliktir. Bu hücrelerin çalışmaları soğuk algınlığı nedeni ile gelen virüslerden bulaşan hastalıklar sebebi ile bozulmaktadır. Ayrıca sinüslerin içinde oluşan örtüde kalınlaşmaktadır. Bu nedenle de sinüsle burun arasındaki bağlantıyı sağlamış olan kanallar da tıkanıklık olmaktadır. Tıkanıklık ile bakterilerin sinüslerin içinde çoğalmasına ve sinüzit hastalığını ortaya çıkarmaktadır. Bu hastalığa bakterilerin yanı sıra virüs ve mantarlarda sebep olabilmektedir.
SİNÜZİTİN EN SIK RASTLANDIĞI DURUMLAR NELERDİR?
Çok sık soğuk algınlığına yakalanalar
Aşırı sigara kullanımı
Alerjik reaksiyonlar
Kişide sağlı salınması yapışkan türde olanlarda
Kişilerde polipler mevcut ise
Dışarıda hava kirliliği
Sinüzit hastalığı tek sebep olarak soğuk algınlığı nedeni ile ortaya çıktığı zannedilmektedir. Oysa diş hastalığı ve dişin çekilmesinden de kaynaklanmaktadır. Basit geçirilen bir soğuk algınlığı bir haftada düzelir. Uzayan şikâyetler neticesinde doktora gidilerek sinüzit tedavisine başlanılabilinir.
SİNÜZİT HASTALIĞININ TANISI VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Kişinin sinüslerinden alınan akıntılarda bakteri oluşumu olup olmadığını anlamak için laboratuara gönderilir. Şikâyetlerin uzaması ile kronik sinüzit taraması yapılır. sinüsün tanısı için bilgisayarda tomografi çekimi yapılmaktadır. Sinüsün tedavisinde burun açıcı damla ve antibiyotik kullanımı verilmektedir. Kişide verilmiş ilaçlar ile tedavi olunmazsa cerrahi işlem önerilebilir. Endoskopik sinüs cerrahisi kronik sinüzit hastalarında daha etkili olmaktadır.
Bu yazıdan önce paylaştığımız Bayanlarda Aşırı Terleme Nedenleri konulu makalemizde aşırı terleme nedenleri, aşırı terleme sebepleri ve bayanlarda aşırı terleme hakkında bilgiler verilmektedir.
Yorumunuzu Katın