Çocuklar da yaşanan bu “ ergenlik dönemi “ süresinde bir çok aile de sıkıntı gözlenmektedir. Çünkü ergenlik dönemi; çocukluk ve erişkinlik arasında kalan aynı zamanda bedensel ve psikolojik değişimlerin olduğu büyüme ve gelişme dönemidir.
Psikologlar ; çocuğunuzun yaşadığı fiziksel ve duygusal değişimin bilinmesi halinde , hem aile hem de çocuk için ergenliğin daha rahat ve huzurlu geçeceğine inanıyorlar. Ergenler bu dönemler de ailelerinin onları anlamadıklarını düşünürler. Bu konu da ailenin daha sabırlı ve biraz daha bilinçli olması gerekmektedir. Anne ve babanın çocuğunun büyüyor olmasını ve kendi kişiliğini ortaya çıkarıyor olmasını kabul etmelidirler.
[highlight1]ERGEN HANGİ YAŞTA NASIL DAVRANIR ?[/highlight1][distance1]11-13 yaş arası : Çocuğunuz eski arkadaşlarından ayrılır ve önceden hoşlandığı aktivitelerden artık hoşlanmaya bilir , söz dinlemesi güçleşir ve dinlemez.Kızlar da hareketsizlik , huzursuzluk ve kararsızlık dikkat edilir. Tembellik ve beğenmeme başlar. Erkek çocukların da ise aktivite artar , enerji ve kuvvet gösterme başlar. Bazen kız çocuklarında da bu tip davranışlar gözlenebilir. 11-14 yaş arasında genellikle kızlar arkadaşının yediğinin , giydiğinin , yaptığının aynısından isterler. Erkekler de ise liderlik , spor faaliyetlerinde ki üstünlük gözlenir.
14 yaş: Durgunluk hallerinden kurtularak dışa dönük bir hal alırlar. Aile için de kendilerini göstermeye başlarlar, pek çok şeyi eleştirirler.Bu yaş ergeni mutluluk psikolojisi içindedir ve kendine güveni tamdır.
15 yaş: Karmaşık bir dönemdedir.14 yaşın tam tersi olarak giderek donuklaşmakta ve pek çok şeye kayıtsız tavırlar göstermektedirler. Grup içi kendini gösterebileceği ilişkilerden hoşlanırlar. Ergen ebeveyn ve diğer büyüklerden kopma haline gelir. Ailece düzenlenen aktiviteler de , konuşmalar da bulunmak istemezler. Bir yere zorunlu gidilecekse aileden ayrı yürürler . Ben onlar ile birlikte değilim dermişçesine. Bu tavırlar kendi kişiliğini , bağımsızlığını bulma yolun da atılmış adımlardır.Bu dönemde onları ciddiye alın , bu hareketlerine büyük tepkiler göstermeyerek dönemi kolaylaştırın.
16 yaş: Çocuğunuz psikolojik karışıklıktan kurtulur. Kendini duygusal açıdan yönetebilir .İçe kapanıklık ve hırçınlık yok olur. Fazla alınganlıktan kurtulmuştur ve gereksiz endişeler bitmiştir.
[highlight1]ERGENLİKTE NE YAPILMALI , NASIL DAVRANILMALI ?[/highlight1] [distance1]Çocuğunuzun ergenlikteki iniş çıkışlarına saygı gösterin.
Kimlerle görüştüğüne ve arkadaşlarına dikkat edin.
Çocuğunuza zaman ayırın ve onunla ilgilenin.
Çocuğunuz kız ise anne , erkek ise baba ergenlik döneminde fiziksel olarak nelerle karşılaşılacağını anlatmalıdır.
Çocuğunuzu adet kanaması , meni gelmesi gibi durumlara hazırlayın.
Aranızda ki iletişimi koruyun. Sizden korktuğu için gizli işler çevirmesin.
Çocuk istismarına karşı bilgilendirin. Anormal bir şey yaşadığın da sizi bilgilendirsin.
Unutmayın size güvenmesi çok önemli!
Bu yazıdan önce paylaştığımız Ağlayan Bebek Nasıl Sakinleştirilir konulu makalemizde ağlayan bebeği sakinleştirme, ağlayan bebeğin sorununu bulma ve bebeğin ağlamasının nedeni hakkında bilgiler verilmektedir.