Kadınlarda doğurganlık yaşı kaçtır ?

Kadınlarda doğurganlık yaşı normal şartlarda buluğa ermekle başlar. Ancak ülkeden ülkeye değişen yasal düzenlemeler nedeni ile kız çocukları belirli bir yaşa kadar çocuk sayıldığından bu yaştan önce evlenemezler ve haliyle doğum da yapamazlar. Ancak fizyolojik ve biyolojik olarak yapıları buluğ çağıyla birlikte doğum yapmaya müsaittir.

İleri yaşlardaki bir kadın kadar dayanıklı bir vücut yapısına sahip olmasalar da anatomik olarak yapıları uygun olmaktadır. Yasalar gereği ülkemizde kız çocukları 18 yaşından sonra ergen sayılmaktadır. Ancak bilim araştırmaları göstermektedir ki ülkemizde kız çocuklarının ergen olma yaşı yani buluğa ilk giriş yaşları ortalama olarak 12 yaşlarına tekabül etmektedir. Yani anatomik olarak kız çocuklarının on iki yaşında hamile kalmaları mümkündür. Bazı gayri meşru olaylarda istenmeyen hamileliklerle çocuk dünyaya getiren kız çocukları oldukça fazladır.

Kadınlar Kaç Yaşına Kadar Doğurganlık Özelliğini Korurlar ?

Kadınların ileri yaşlarda doğurganlık yaş sınırı ise menopoz denen bir üretkenliği bitirici evre ile sınırlıdır. Kadınlar menopoz oluncaya kadar doğurganlıkları devam etmektedir. Menopozun belirli bir yaşı yoktur demek doğrudur. Bu konuda birçok konu önemlilik arz etmektedir. Kimi kadınlar bazı depresyonlar yüzünden daha erken menopoza girebilmektedir.

Bazı kadınlar ise tamamen soydan gelen genetik özellikler nedeni ile erken menopoza girebilmektedirler. İlk grupta menopoza giren kadınların arasına sadece psikolojik nedenleri sığdırmak doğru değildir. Örneğin fizyolojik bir rahatsızlık nedeni ile de kadın üretkenliği çeşitli operasyonlar nedeni ile durdurulmuş olabilir. Kadının doğurganlığının başka rahatsızlıklara sebebiyet vermesi halinde doğurganlığı durdurulabilir.

Doğurganlığı Bir Yaşı Yok Mudur ?

Yine her ülkede belirli yaş aralıkları bu konu için belirleyici grup kabul edilse de aslında bu da ülkeden ülkeye değişen bir konudur. Örneğin az önce çocuk doğurganlığından bahsederken Türkiye’de kız çocuklarının ilk adet görme yaşının on iki olduğunu söyledik ancak bu yaş ekvatora yakın bölgelerde 5 yaşına kadar düşebilmektedir.

Bu durumda etkili olan kriter tamamen iklimle alakalıdır. İleri yaş kadın doğurganlığında da durum aynıdır. Yine iklimsel, genetik, fizyolojik ve psikolojik ve biyolojik koşullar oldukça önemlidir.

İklimsel koşullara değinecek olursak kadın ileri yaş doğurganlığı soğuk ülkelerde daha fazla devam edebilmektedir. Bunda önemli olan etken kadının geç olgunlaşması ve bu nedenle doğurganlığının da geç son bulması durumudur. Kadınlar soğuk ülkelerden biri olan Türkiye gibi bir ülkede kırk beş yaşına kadar doğurgan kabul edilir. Ancak bu her kadın için geçerli bir durum değildir. Genel bir ortalamaya göre belirlenmiş bir yaş grubudur. 50 yaşın üstünde hamile kalmış kadınlar arada bir televizyonlarda haber olmaktadırlar. Hatta daha ileri yaşlarda da kadınlar hamile kalabilmektedir.

Bu tamamen kadının gelişim süreçleri ile alakalı bir durumdur. Ancak genel olarak kabul edilen yaş grubu Türkiye için 15-45 yaş grubu doğurganlık yaşı olarak kabul edilmektedir. Belirtiğimiz gibi yasal yaş sınırlarını dikkate aldığımızda 15 yaşında ülkemizde doğurganlık oranı düşüktür. Ancak yasa dışı evlilikler ve daha farklı konularla gelişen hamilelikler nedeni ile hamile kalan kadınlar da vardır.

Yasalar belirli koşullarda 15 yaşına kadar evliliğe müsaade etmektedir. Bu nedenle doğurganlık yaşı on sekiz yaşı olarak değil 15 yaş olarak alınmaktadır.

Doğurganlık Hangi Koşullarda Biter ?

Doğurganlık az önce de belirttiğimiz gibi kadın üretkenliğinin son bulması halidir. Kadının doğuramaz hale gelmesine menopoz denmektedir. Tabi ki normal süreçlerle menopoza girmiş kadın için bu durum geçerlidir. Kadının hormonal durumlarının değişmesi ve artık hamile kalabilmesi için gereken hormanları üretememesi nedeni ile menopoz gerçekleşir.

Yorum ekle