Belki de pek çoğumuz sabah kalkar kalmaz bir bardak sıcak kahve ile geliriz kendimize. Güne en iyi başlamanın yoludur kimisi için kimisi içinde yarattığı tokluk hissinden dolayı açlığını bastırır. Her koşulda merak edilen tek bir şey var. Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın aç karnına nescafe içmek zararlı mıdır?
Temelde kafein içermesi sebebiyle kahve için zararlı olduğu söylense de aslında çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Doktor tavsiyesi ile yasaklanmadığı sürece vücut için faydalı olduğu söylenebilir. Aslında bu sınıflandırma sade veya az şekerli içilmesi mümkün nescafe için geçerlidir. Kahve içerisine ne kadar çok karışım girerse o kadar çok zarar etkisi artar.
Antoksidanların temel görevi vücudumuzdaki hücreleri korumaktır. Organizma bunu kendi üretebildiği gibi dışarıdan vücuda giren maddelerle de alabilmektedir. Vücut yaşlanmaya başladıkça üretilen antioksidanlarda hatırı sayılır bir azalma görülür. Bu durumda bunun dışarıdan alınan gıdalarla desteklenmesi gerekir. Böylelikle zararlı maddeleri dışarıya atmak için yardımcı görevini üstlenirler.
Bunun dışında kalp sağlığına ve kansere karşı da iyi geldiği söylenmektedir bu yüzden sabah kalkar kalkmaz içilen bir bardak nescafe aksine vücut için oldukça yararlıdır. Elbette sadece kahvede bulunan bir madde değildir antioksidan ama belki de hepimizin hayatı için en kolay ulaşılabilir olduğu için tavsiye edilmektedir. Kanserin yanında şeker hastalığına da iyi geldiği kanıtlanmıştır. Kolon kanseri ve karaciğer kanserini önleme de yardımcı olduğu gibi, genlerinize şifrelenmiş gizli bir Parkinson hastalığı riskiniz var ise bunu mümkün olduğunca geciktirmektedir.
Bu kadar faydası var ise neden daha fazla tüketmiyoruz ki dediğinizi duyar gibiyim. Her şeyin olduğu gibi aşırı derecede kahve tüketiminin de vücuda zararı olmaktadır. Gün içerisinde birkaç bardaktan fazla tüketilen nescafenin sinir katsayısını arttırdığı, kalp atışlarınızı hızlandırdığı ve panik yaptırdığı belirlenmiştir.
Sade nescafenin metabolizma üzerinde hızlandırıcı etkisi vardır. Bu durumda içerisine çok fazla katkı maddesi koymadığınız sürece zayıflama konusunda da etkileri vardır. Metabolizma üzerinde hızlandırıcı etkisi olduğu için kalp atış hızının artmasıyla yağ ve şeker yakımı artar ve kilo vermek için gerekli ortam oluşmuş olur. Bunu kesinlikle çok kilo verdirir şeklinde algılamayın, kahvenin kilo verme üzerindeki etkisi düşündüğünüzden azdır.
Günümüzde kahve içmek neredeyse bir moda haline dönüştü hatta sırf bu işi kendine meslek edinenler bile var. Çeşit çeşit ve her lezzette kahvelerin sunulduğu bu mekânlar insanların güne başlarken neredeyse ilk uğrak yeri olacak artık.
Durum böyle olunca ebetteki yarar ve zarar konusu gündeme geliyor ister istemez. Kafeine karşı herhangi bir sağlık probleminiz yoksa günde normal miktarlarda vücuda alınacak kafein, yorgunluğunuzu azaltıp, zindelik ve enerji de verebiliyor. İçtiğiniz sıcak bir nescafeden aldığınız zevkin yanında özgüvendeki artış, iş girişkenliği ve motivasyon da cabası.
Hemen hemen vücuda alınıp da zararı yok diyebileceğimiz hiçbir besin maddesi olmasa gerek ama şu da bir gerçek ki önemli olan vücut için ne kadar yararlı olduğunun bilinmesi. Yarar ve zarar oranı karşılaştırıldığında sağlanan faydalar daha çok ise bu vücut için % 100 zararlıdır demek doğru olmuyor şüphesiz. Tabi bunun tam tersini de söylemek mümkün. Durum her ne olursa olsun bir bardak, şöyle üzerinde dumanı tüten ve kokusu çok uzaklardan hissedilebilecek sıcak bir nescafenin zararlı olduğunu kimse iddia etmesin derim.
Aldığın zevkin yanında faydalarını da göz ardı etmeden o kadarcık zararı varsın oluversin. Hem sonra tam anlamıyla mükemmel bir besin bulunmuş da mı biz tüketmiyoruz?