Her anne için uykusuz geceler anlamına gelen bebekte burun tıkanıklığı rahatsızlığı, özellikle kış aylarında artan ve ilerleyen dönemlerde de akciğerlerin bozulmasına kadar gidebilecek bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte alacağınız birkaç küçük önlemle bunu engellemek elinizde.
Biz yetişkinlerle karşılaştırıldığında bebeklerin burunları daha çabuk kurumaktadır. Sümkürme yoluyla kuruyan tabakayı dışarıya atamadıkları için uyku düzensizlikleri ve iştahsızlık gibi sıkıntılar yaşanır başlangıçta. Yeterince iyi beslenemediği ve süt ememediği için bu vücudunda gaz birikmesine sebep olabilir. Bu durum orta kulak rahatsızlıklarına da neden olabilir.
Burnun en önemli görevi akciğerlere giren havayı ısıtıp filtre etmektir aslında. Burnu tıkalı bir bebek bu solunumu direk ağız yoluyla yapacağı için solunum yolları da rahatsızlanabilir. Bebek ne kadar huzursuz ve endişeliyse aile de aynı derecede huzursuz olacaktır.
Bebeklerde burun tıkanıklığına birçok etken sebep olabilir. Bunların başında üst solunum yolu enfeksiyonları, kuru hava, alerjik reaksiyonlar, burun yapısındaki fizyolojik bozukluklar, burun içerisinde bir şey olması, kullanılan ilaçların hatalı tatbiki gibi nedenler bunların başlıcalarıdır. Tüm bu nedenler oluşabilecek potansiyel bir rahatsızlık belirtisi için peki ya nasıl önlenmeli? En önemli nokta şu aslında burun sürekli açık tutulmalı. Deniz suyu ya da tuzlu su dediğimiz damlalar ile günde 3 ya da 5 kez burun delikleri nemlendirilerek kurumasının önüne geçilmelidir.
Bu uygulamaların uygulanış vakti yemek ve uyku düzenine göre ayarlanırsa daha rahat beslenmesine ve uyumasına olanak sağlar. Serum fizyolojik kullanımı da oldukça yararlıdır. Eczanelerden temin edeceğiniz bu malzemeyi her bir burun deliğini 2-3 mililitre olacak şekilde enjekte ettiğinizde bebek fazla geleni hapşırma yoluyla çıkaracaktır. Çıkanları kurulayabilirsiniz. Aslında bu karışım bir nevi tuzlu su görevini görür. Bunu siz kendinizde hazırlayabilirsiniz. Bebeğe banyo yaptırmak etkili bir yöntemdir. Banyo sırasında sıcak suyun da etkisiyle tıkanıklığa sebep olan maddeler akıp gider.
Oda içerisindeki nem oranı da çok iyi ayarlanmalıdır. Çok kuru olması burun içindeki sıvıyı kurutabilir. Ayrıca çok nemli olması da bazı bakterilerin üremesine olanak sağladığı için çok da istenen bir ortam oluşturmamaktadır. İdeal olan 24 dereceyi geçmemektir. Bebeğinizin başını koyduğu yeri hafifçe yükseltmek de uyku esnasında sıvıların akıp gitmesine olanak sağlayacaktır.
Anne sütü çok iyi bir ilaçtır aslında o yüzden gün boyunca sık aralıklarla emzirmek iyi gelecektir. Burun aspiratörü de bebeğin solunumuna yardımcı olan bir diğer uygulama şeklidir.
Burun tıkanıklığını tedavi etmek isterken bazı şeylere de oldukça dikkat etmek gerekli. Özellikle burun içi sert bir cisim ile kesinlikle temizlenmemeli. Serum fizyolojik kullanırken burun mukozasına zarar vermemek için oldukça hassas davranılmalı. Özellikle ilk aylarda ağızdan soluma içgüdüsü bulunmayan bebeklerde emme sırasında burundaki tıkanıklık beslenme alışkanlıklarını da etkiler.
Burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan burun aspiratörleri için özellikle nefes yoluyla kullanılanlar tercih edilmelidir. Bunların bir ucu bebeğin burnunda diğer ucu da uygulamayı yapacak kişinin ağzındadır. Nefes kullanılarak bebeğin burun salgıları çekilebilir. Bu yöntem pompa şeklinde olan modellere göre daha etkilidir. Bebeğin burnunda tahriş etkisi yaratmamak için çok sık aralıklarla tekrar edilmemelidir. Bebek burunlarındaki mukoza tabakası oldukça hassas olduğu için yüksek basınçlı spreyler tercih edilmemelidir. Bu burun tabakasında kısa süreli kanamalara sebep olabilir.
Gerek bebeğinizin gerekse sizin huzurlu bir ortama sahip olmanız, alınacak birkaç önlemle mümkün olmaktadır. Bebeğiniz hareketlerindeki farklılıkları iyi bir şekilde gözlemleyerek zamanında doğru müdahalelerle hayatını kolaylaştırabilirsiniz. Bebeğiniz huzursuzsa mutlaka bir sebebi vardır onu iyi dinleyin.
Yorum ekle