Birden evinize yeni bir birey katıldı. Siz daha neyin nasıl olduğunu farkına varmadan kendinizi içinde buldunuz. Rahatlığa alışılmış ve bu rahatlıktan sonra bir gün evinize küçük bir misafir geldi. İlk başlarda her anne ve baba yadırgayabilir. Çünkü sorumluluklar biraz ağır gelmektedir. Minik bir misafir ve anne baba onu daha nasıl tutacağını dahi bilemeyebilir. O kadar narin ve hassastırlar ki bir şey olacak diye korkarız.
Bir gün hiç durmadan ağlamaya başlar. İşte bu ağlama sırasında birçok anne ve babanın ayakları dolaşmaktadır. Bebeklerin bazıları öyle bir ağlar ki morarmaya doğru gitmektedir. Bunu gören anne ve babalar ne yapacaklarını şaşırmaktadır.
Bebeklerde ağlarken morarma ile karşılaşılıyorsa bu bebekler için belki uyarı olabilmektedir. Bebekler ağlarken neden morarır? Her şey yolundayken birden bire böyle durumla karşılaşan anne ve babalar nasıl bir yöntem izlemelidir?
Öncelikle bebeklerimizi çok iyi bir şekilde gözlemlemeliyiz. Yani diğer bir anlamda iyi bir takipçi olunmalıdır. Belki bebeğinizin hiçbir şeyi yoktur. Sadece acıkmış olabilmektedir. Bunu konuşarak anlatamadığı için ağlayarak anlatmaya çalışmaktadır. Belli bir ağlamadan sonra artık nefes yetmemektedir.
Nefesin yetmemesi ile bebek morarmaya başlayabilmektedir. En çok bilinen ve en kolay anlaşılan morarma şekli bu olmaktadır. Başka neden bebeklerde morarma olmaktadır?
Kolik Bir Bebek Nasıl Anlaşılır?
Diğer ikinci nedenimiz bebek doğuştan kolik olma ihtimalide yüksek olmaktadır. Önce kolik ne demek ondan bahsedelim. Kolik, bir bebeğin gaz sancısı çekmesi demektir.
Gazını çıkaramadığı zaman aşırı sancı yaşayarak sürekli ağlama eğilimi göstermektedir. Bir bebeğin kolik olduğunu anlamak içinde 3 saat kadar aralıksız ağlıyorsa ve bu ağlama ile beraberinde morarmalar varsa kolik olma ihtimalide yüksek olmaktadır. Bu durumda olan bir bebeği iyi gözlemleyerek anlamaya çalışılmalıdır. Zaten genelde anne ve babalar bebeklerini anlar. Hatta anlamak zorundadır.
Yoksa bebeklerinin ihtiyaçlarına hiçbir şekilde cevap verememektedir. Kolik bir bebek dizlerini sürekli karnına doğru çekmektedir. Aynı şekilde bükülerek yatmaktadır. Böyle bir şekle girmiş ise bir bebek hemen anlaşılsın ki o bebekte aşırı gaz vardır.
Yani bebeğiniz kolik olabilmektedir. Kolik bebekler sık sık ağlama krizleri geçirmektedir. Bunun için yapılması gerekenler bebeğinizi sakin bir yere yatırmalısınız. Yani bebek kendini güvende hissetmelidir. Kesinlikle kalabalık ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Işıklar biraz loş olmalıdır. Tamamen bebeğin rahat edeceği bir ortam oluşturmalıdır. Bebek ağladığı zaman anne bebeğini sakin bir şekilde kucağına alıp onu yavaş bir şekilde okşamalı aynı zamanda sakinleştirmelidir.
Omuzuna doğru yatırarak sırtına hafif bir şekilde masaj yapılarak gazı çıkartılmalıdır. Kesinlikle bebek ağladığında endişe ve korkudan uzak durmalısınız. Çünkü bebek bunların hepsini hissetmekte daha çok tedirgin olup ağlamaya başlamaktadır. Karnına ya da ayakaltına doğru gaz için iyi gelen bir yağ alınarak güzelce masaj yapılmalıdır. Bebek rahatlayarak sakinleşmeye başlamaktadır.
Dikkat Bebeklerinizde Kalp Hastalıkları Olabilmektedir
Eğer bebeğinizde sık sık ağlarsa ve her ağlama da morarıyorsa sürekli bir kilo veriyorsa bu bebeklere de dikkat edilmelidir. Çünkü kalp sorunları olabilmektedir. Birden fazla sorun gözlemlemişseniz bir bebekte hemen onu bebek kalp doktoruna göstermenizde büyük fayda olmaktadır. Erken teşhis her zaman daha iyi sonuç vermektedir.
Bazı bebeklerde görülen kalp sorunları hiçbir şikâyete neden olmadan büyüdükten sonra bile fark edilmektedir. Bebeklerde nefes darlığı ve morarma varsa hiç beklemeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. Neden olduğu anlaşılarak ona göre anne ve babalar yönlendirilmektedir. Hiçbir zaman bebeklerinizin sorunlarını göz ardı etmemelisiniz.
Benim 1 yaşında oğlum var bu zamana kadar hiç böyle bir durumla karşı karşıya gelmedik fakat 1 yaşına geldi ağlarken nefes kesiliyor morarıyor dişlerini kasıyor bende tedbir olarak parmağımı ağzına sokuyor dilini dışarı çıkarıp nefes almasını sağlıyorum, babasında da bebekken bu olay oluyormuş zamanla geçmiş. Fakat bu morarma olayının önüne nasıl geçebiliriz bu konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz
Hayırlı sabahlar efendim benim 6 aylık muhammed emir adında oğlum var ilk doğduğun da böyle bir şey yaşamamıştım bu son 3 aydır ağladıktan sonra kendini sıkıyor sonra morarıyor. Sizce ne yapmam lazım bu morarma için bana yardımcı olabilirmisiniz.