Bebeklerde bağırsak düğümlenmesinin belirtileri

Sindirim sisteminde mideden sonra başlayıp anüse kadar olan bölümde ince ve kalın bağırsaklar bulunmaktadır. Uzun bir tüp şeklindeki bağırsakların bir yerinde herhangi bir nedenden dolayı tıkanma ve akışın devam etmemesine bağırsak düğümlenmesi denir. Diğer bir adıyla invajinasyon.

İnvajinasyon bebeklerde ve çocuklarda rektal kanama bağırsak tıkanıklığının nedenlerindendir. En sık görüldüğü yaş aralığı 3 aylık bebek ve 2-6 yaş arasında görülür. Erişkinlerde ise genel itibariyle 60 yaş üzerinde görülmektedir. Bağırsak düğümlenmesinde genelde bağırsağın ileum kısmının kolon içine girmesi biçiminde görülmekte ve erkek çocuklarda daha sık karşılaşılmaktadır.

Bağırsak Düğümlenmesinin Nedenleri:

Tam anlamıyla nedeninin çözülememiş olmasının yanında daha önce geçirilmiş olan karın ameliyatlarından dolayı oluşan karın içi yapışıklıkları bağırsak düğümlenmesinin en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. Karın içi, kasık, göbek fıtıkları, kabızlık, ishal, bağırsağın kendi ekseni etrafında dönmesi, bağırsak duvarında oluşan tümörler, dizanteri tifo gibi hastalıklar, nörolojik nedenler sebebiyle bağırsağın genişlemesi ve çalışmaması gibi sebepler nedeniyle bağırsak düğümlenmeleri olabilmektedir.

Bebeklerde Düğümlenme:

Bağırsak düğümlenmesinde ani karın ağrısı en önemli belirtidir. Kramp şeklinde giren ağrı genelde 2-3 dakika sürebilir. Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi belirtileri ise bebekte huzursuzluktur. Huzursuzluk tabi ki ağlamayı da beraberinde getirir ve karın ağrısı nedeniyle ayaklarını karnına doğru çeker. Kramp sonrasında ise rahatladığını gözlersiniz. Kramplar 20 ila 30 dakikalık periyotlarla tekrarlar.

Bebek hastalarda en sık görülen bağırsak düğümlenmesinin belirtisi de kırmızı jölemsi bir dışkıdır. Bebeğin dışkı yapamaması ya da yapsa dahi dışkının kırmızı çıkmasının gözlenmesi bebeklerde teşhis ve acil müdahale için önemlidir. Anne veya babaların bunu iyi gözlemlemesi erken tanı için çok önemlidir. Başta refleks hareketi olarak kusma olsa da tekrarlılık kazanmaz. Teşhisin geciktiği durumlarda safralı kusma gözlenebilmektedir. Karını dışarıdan muayenede ele gelen kitlede bağırsak düğümlenmesinin belirtilerindendir.

Bağırsak Düğümlenmesinde Teşhis:

Özellikle bebekler dikkatli bakışlar altında olmalıdırlar. Erken dönemdeki grafilerde her şey normal görülebilmekte ve kusma, kırmızı dışkı ve kolik ağrı ( ani ve şiddetli ağrı ) üçlemesi sadece % 21 lik bir oranda gözlenmektedir. Teşhiste çocuk cerrahisi, gastroentroloji, genel cerrahi ailenin gözlemleri ile tanının erken ve tam olmasına yardımcı olur.

Bağırsak Düğümlenmesinde Tedavi:

Bağırsak düğümlenmesinde tedavi düğümlenme nedenine ve kişiye bağlı olarak değişmektedir. Genelde ileri yaştakilerde ortaya çıkan dışkı katılaşması gibi nedenler lavman tedavisiyle en basit şekilde tedavi edilmektedir. Fıtık gibi nedenlerden dolayı cerrahi işlemle o bölge alınıp bağırsağın tekrar birleştirilmesiyle devamlılık sağlanır.

Tümör nedeniyle oluşan bağırsak düğümlerinin bazılarında kanser tedavisi uygulanmak zorunda kalınır ve oradaki lenflerle birlikte orası temizlenerek hasta sağlığına kavuşturulur. Bağırsak düğümlenmesi karın içi yapışıklıkları veya karın içi fıtığı nedeniyle oluşmuşsa anestezi yapılarak hastada bu fıtık ve yapışıklık giderilerek düğümlenme çözülür. Başka bir hastalık bulunmaması şartıyla havayla redüksiyonda da başarılı bir şekilde bağırsak düğümlenmesi açılmaktadır. Günümüzde açık cerrahiden daha çok ve daha iyi sonuçlar nedeniyle tercih edilmektedir.

Bağırsak düğümlenmesi beslenme alışkanlıklar nedeniyle de olma gibi bir ihtimali olduğundan bağırsak düğümlenmesi yaşayan kişiye lifli beslenmek önerilir. Lifli yiyecekler yemek ayrıca su içmek, çocuklarda beslenmeye dikkat etmek, çocukların tırnak yeme gibi bir alışkanlığı varsa bir doktora başvurarak bunu gidermek gibi önlemler alınabilir.

İnvajinasyonun görülme sıklığı erkeklerde 3 kat daha fazladır, 1000 çocuktan 1’inde görülür, yeni doğanda çok nadirdir, % 60 2 aylıkla 1 yaş arası, % 80 ‘i 2 yaşın altındadır, büyük çocuklarda çok nadir görülmektedir ve en sık görüldüğü mevsimler ilkbahar ve sonbahardır

Yorum ekle