Çocuklarda büyüme ve gelişmleri süreçleri farklıdır. İlk bir yıl büyüme hızı en fazla olduğu dönemdir. Kalori ihtiyacı çok fazladır. Bu dönemden sonra büyüme hızı yavaşlar ve buna bağlı olarak kalori ihtiyacı da normal olarak azalır. Önceki döneme göre iştahsızlık problemi başlar . İştahsızlık 15-20. aylardan sonra belirgin şekilde görülür.
Anne babalara tavsiyem her çocuk farklıdır. Çocuklarınızı diğer çocuklarla karşılaştırmayın. Metabolizma hızı, cinsiyet, çevresel faktörler, genetik, aktivite durumu her çocuk için farklılık gösterir. Alınan besin miktarı kadar besinin içeriği de çok önemlidir. Çikolata, bisküvi, fast food tarzı besinler öğünlerdeki yemek miktarını belirler ve iştahsızlığa yol açar.
Yemek porsiyonları çocuğun gereksinimine göre ayarlanmalıdır. Her çocuk her besini almak, tüketmek istemeyebilir. Süt içmiyor, peynir yiyorsa problem yoktur. Sofraya birlikte oturma alışkanlığını çocuğunuza kazandırın. Besin değeri yüksekse yemeğin miktarı için çocuğunuza baskı yapmayın. Eğer yemeğini bitirirsen ”ödül var” şeklinde söylenimlerden kaçının. Bu ilerde daha farklı problemler doğurmaktadır.
Çocuklar büyükleri taklit eder. Siz de kaliteli besinler tüketmeye özen gösterin. Öğünler arasında meyve tüketin ki çocuklarınızda sizi taklit etsin ve meyve yeme alışkanlığını kazansın. İştah açıcı şuruplardan kaçının. İştahsızlığın nedeni çocuğunuzun anlatamadığı veya sizin anlamadığınız problem veya problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Çocuğunuzla konuşun, ona her zaman yakın olun.
Yiyecekleri onların kolay yiyebileceği türde hazırlayın. Örneğin; küçük dilimlenmiş köfteler, bütün halinde değil de dilimlenmiş meyveler… Çocuğunuzun öğünlerini ve uyku saatini düzenli hale getirin.
Bu yazıdan önce paylaştığımız Ergenlik Dönemi ve Aileler konulu makalemizde ergenlik dönemi, ergenlik dönemi ve aileler ve ergenlik döneminde aileler ne yapmalı hakkında bilgiler verilmektedir.
Yorumunuzu Katın