Gaz sancısı, her bebekte karşılaşabilinen doğal bir olaydır. Bebeklerde gaz problemi genellikle ani krampla, anormal karın şişliği, geğirmek ve bebeğin huzursuzlaşması ile kendini gösterir. Gaz sancısı bir hastalık değildir ve bebeğe zarar vermez. Gaz sancısı, bebek 15 günlük olduğunda görülmeye başlar, 30 ve 45 günlük iken en yoğun döneme ulaşır ve 90 gün içinde biter.
Gaz bebeğin hava yutmasında veya aldığı gıdanın yeterince parçalayıp hazmedememesinden ortaya çıkabilir. Bebek ağladığı sırada fazla hava yutarlar ve daha fazla gaz oluşur. Tahıllar (fasulye, bezelye, mercimek) ve sebzeler (lahana, brokoli, karnabahar) hazmı zor gıdalar olduğundan gazı artırır.
Gaz sancısı olan bebeği emziren anne lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, sarımsak, soğan, baharatlı gıdalar, çay, kahve, çikolata gibi besinleri tüketmeyi durdurmalı ve bebeğin rahatlayıp rahatlamadığını gözlemlemelidir.
Gaz oluşumunu engellemek için bebek dik pozisyonda beslenmelidir. Bebeğin başını midesinden yukarda tutmak gerekir. Annenin göğsünün ucundan daha yavaş akıtan bir şişe ağzı, gaz oluşmaması için faydalı olur. Bebeği geğirtmek, gazın kolay çıkarılmasını sağlar.
Bebeği yemekten sonra 5-10 dakika yüzükoyun yatırılır ve sonra arkasına yavaşça vurularak veya okşayarak bebeğin geğirtilmesi sağlanır. Diğer bir yöntem elinizle bebeğin bacaklarını yukarı – aşağı hareket ettirerek gazı çıkartmaktır.
Bebeklere bazen gaz ilaçları verilir fakat fazla gazı olmayan bebeklere içinde anason ve dereotu çayı içeren bitki çayları verilmesinde fayda vardır. Bebeği rahatlatmak için ninni söylemek, karnına ılık havlu koymak
karnına ılık yağ ile masaj yapmak, kucakta veya beşikte sallamak faydalı olacaktır.
Bu yazıdan önce paylaştığımız Çocuklarda İştahsızlık Problemi konulu makalemizde çocuklarda iştahsızlık problemi, iştahsız bebekler için ne yapmalı ve iştahsız çocuklara nasıl yemek yedirebilirim hakkında bilgiler verilmektedir.
Yorumunuzu Katın