Sıradaki içerik:

Montessori Nedir? Montessori Eğitim Metodu Nasıl Olur?

sv

Montessori Nedir? Montessori Eğitim Metodu Nasıl Olur?

Koray KURTOĞLU

Favorilere Ekle

  • 0

    Mutlu

  • 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • 0

    Üzgün

Montessori eğitim metodu, çocuk gelişimi alanında ebeveynler tarafından hızla bilinirliği artıyor. Dünyada çok daha yaygın olan eğitim kurumları, Türkiye’de de gittikçe çoğalıyor. Hem kurumların artması hem İnternet üzerinde bu konuya dair paylaşım ve kaynakların çoğalması, insanların da bilgiye ulaşmasını kolaylaştırıyor.

Montessori Nedir?

MontessoriPedagog Maria Montessori tarafından oluşturulmuş bir eğitim metodudur. İtalya’nın ilk kadın doktoru olan Maria Montessori, uzun dönemli araştırmaları ve deneyimleri sonucunda çocukların kendi kendilerine yeten bireyler olarak yetişmeleri için bu eğitim metodunu tasarlamıştır. Amacı, sorumluluk bilincine sahip, potansiyelini maksimumda gerçekleştirebilen, soru soran cevap arayan, dünyaya saygılı ve mutlu bireyler yetiştirmektir.

Montessori eğitim metodu her çocuğun ilgi alanı, öğrenme hızı ve yeteneklerinin farklı olduğunu kabul eder. Bu nedenle her çocuğun eğitiminin de ona göre esnek olarak ayrışmasını destekler. Montessori metodu doğumdan itibaren başlar, çocuk gelişimine dair farklı evrelerde ilerler.

  • Montessori 0-6 yaş: Birinci Evre

Kişilik ve bireyselleşmenin temeli kurulur.  Çocuk bu dönemde yaratıcı, kurucu ve kararsızdır.Duyarlılık evreleri doğrultusunda çocuğun potansiyeli maksimuma erişebilir.

  • Montessori 6-12 yaş: İkinci Evre

Hayal gücü temelleri kurulur. Çocuk iyi-kötü ayrımını yapabilir, adalet kavramını öğrenir. Bu evrede kapsamlı bir eğitim, geniş bir kültür ve aktif sosyal ilişkiler ön plandadır.

  • Montessori 12-18 yaş: Üçüncü evre

Birinci evreye benzer bir evredir. Fiziksel değişiklikler yaşanır. Kararsızlık ön plandadır.Sosyal bir ortam ve bağımsızlık istekleri ortaya çıkar.

Evde Montessori Eğitimi Nasıl Olur?

Okul öncesi dönemde Montessori eğitimi 0-3 yaş arasında evde, 3-6 yaş arasında tercihen Montessori kurumlarında devam edebilir. Evde en önemli konular hazırlanmış çevre, uygun yaklaşım ve duyarlılık evreleri doğrultusunda hazırlanan etkinliklerdir.

Hazırlanmış çevre, çocuğun her işini kendi yapabileceği ortamın hazırlanmasıdır. Odası, evde kullanabileceği alanlar onun boyutunda ve güvenli olarak hazırlanır. Montessori yatak en önemli bileşenlerden biridir. Çocuğun kendi başına kalkıp güne başlaması, ebeveyne bağımlı olmaması özgür bir birey olarak yetişmesinde oldukça önemli.

0-6 yaş arasında çocuklar kısıtlı dönemlerde belirli konulara ilgi gösterir ve bu dönemde öğrenme kapasiteleri daha sonra ulaşamayacakları maksimumda olur. Bu evrelere duyarlılık evreleri denir. Genel olarak yaşlara göre ayrıştırılır. Ancak her çocuğun yetenekleri, ilgi alanı ve gelişim hızı farklıdır, bu nedenle iyi gözlem yapmak önemlidir. Bu evrelerde çocukların yeteneklerini maksimumda gerçekleştirmek için uygun yaş etkinlikleri yapılmalıdır.

Montessori 1 Yaş Etkinlikleri Genel olarak çocuğun harekete duyarlı olduğu dönemdir. Harekete yönlendiren ve çocuğun farklı duyuları keşfetmesini sağlayan etkinlikleri içerir. Ne kadar çok duyu ile karşılaşırsa beyinde o kadar fazla bağlantı oluşur. Sonraki yaşlarda çocuklar müzik, matematik, uzamsal kavramlar gibi farklı konulara yönelirler ve etkinlikler de çeşitlenir.

Montessori materyalleri çocukların gelişimlerini destekleyecek, tek beceri gelişimine odaklanan ve görsel hata kontrol mekanizmasına sahip malzemelerdir. Pembe kule, geometrik cisimler, renk tablaları gibi farklılaşan materyaller, çocukların hata yaptıklarında kendilerinin görebilmelerini sağlar. Hatasını gören ve kendi düzelten çocuk ise özgüven sahibi olarak yetişir.

Çocukla olan iletişim ve yaklaşım ise en önemli konulardan biridir. Genel olarak Türkiye’de ebeveynler çocukların henüz yapamayacakları düşüncesiyle onları kısıtlar ve aslında gelişimlerine engel olur. Ancak çocuklar kendilerine yetecek işleri yapabilecek fiziksel ve zihinsel yetiye sahiptir. Bu nedenle çocuklara olan yaklaşım, en başta onların birer birey olduklarını kabul etmekle başlar.

Böylece çocuk kendini yetersiz hissetme duygusuna kapılmadan, sorumluluklarını almak isteyecektir. Montessori eğitim metodunda sonuç değil çaba takdir edilir. Çocuklar doğumdan itibaren sonuç yerine sürece değer verilerek yetiştirilir.

Montessori nedir?montessori yatak önemi
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.