Sıradaki içerik:

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Nelerdir?

sv

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Nelerdir?

Editör

Favorilere Ekle

  • 0

    Mutlu

  • 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • 0

    Üzgün

Aileler ve öğretmenlerin öğrencilerden genel beklentisi, derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları yönündedir. Öğrenci beklentinin altında olunca başarısızlığın nedenini yeterince çalışmamak olarak görülür. Öğrenciden sürekli çalışması istenmektedir. Öğrenci saatlerce ders çalışma masasında bilinçsizce çalışır. Oysa ki öğrenci verimli ders çalışma yöntemleri iyi bilirse etkili çalışabilmektedir.

Bilinçli Ders Çalışmak Nasıl Olur?

İlk olarak öğrenci verimli ders çalışmaları için olumlu alışkanlıklar kazanması ve karalı olması gerekir.

Öğrenci karar verdikten sonra ders çalışmasını aksatan yada kolaylaştıran alışkanlıklarının bir listesini yapmalıdır.

Olumsuz alışkanlıkları zamanla bırakırken bir yandan da olumlu alışkanlıklarını pekiştirmek için çaba gösterir.

Etkili Ders Çalışmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Amaçlarınızı Belirleyin; Çalışacağınız her ders bir amaca yönelik olmalıdır. Bu amaç ise problemin çözümü ve ana düşünceyi bulabilmektir. Amaçları iyi belirleyerek çalışmaya başlayan kişiler, yakın amaçlarına sırasıyla ulaşır. Örneğin; Öğrencinin sınıfını geçmesi, okulunu bitirmesi ve sınavını kazanması kişinin başarılı olabilmesi için ilk önce inanması gerekir.

Plan yaparak ders çalışma zamanı planlamak için sadece yapılmaz. Planın en önemli görevi ise kişinin kendine zaman ayırmasıdır. Planınızı yaparken hangi dersi ne zaman ve nasıl çalışmanız gerektiği,hangi aralıklarda o derse çalışacağınızı, dinlenmeye ne kadar vakit ayıracağınız saati belirlemelisiniz.

Çalışmaya başladığınız zaman kendinizi yorgun ve isteksiz hisseden öğrenciler zaman kaybetmeden günlük çalışma saatlerini yanlış seçmiş demektir. Beklemeden ders çalışma planı çizelgesinde değişiklik yapmalıdır. Ders çalışma planı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Çalıştığınız yer, fazla soğuk yada sıcak olmamalı iyi havalandırmalı ve sessiz olmasına dikkat edilmelidir.
  • Çalışma odasında dikkatinizi dağıtacak poster, afiş ve resimle kaldırılmalıdır.
  • Çalışırken müzik dinlemek , televizyon seyretmek de verimli ders çalışmanıza etki eder. Unutmayın ki zihniniz iki işi aynı mükemmellikte yapamaz.
  • Ders çalışmayı not tutarak yaparsak daha kalıcı ve verimli olur.
  • 40 dakika ders çalışıp 10 dk. tekrar  ettikten sonra 15 dk. ara vermek gerekir. Hatırlamanız daha kolay olur ve bu dinlenme sırasında televizyondan uzak durun.
  • Gün içinde çalıştığınızı hiç tekrar yapmazsanız öğrendiklerinizin %30 ‘unu unutursunuz.
  • Dersi dinlerken, sürekli gözlerinizle takip edin öğretmenizin, bu sizin dersi dinlerken dikkatinizin dağılmasını önler.
  • Ders de anlamadığınız yerleri tekrar anlatması için, hocanıza başvurmaktan çekinmeyin.
  • Aldığımız kararları uygularken çalışmalarımızı engelleyerek hedeflerimizle aramıza girebilecek her türlü duygu düşünce davranışlarınızı kontrol etmenizin sizin elinizde olduğunu unutmayalım.

Dönem, Haftalık, Günlük Ders Planı Nasıl Yapılmalı?

Dönem Planı Nasıl Yapılır? Dönem planınız için bir takvim kullanabilirsiniz ve bu takvimi de öğrencinin göreceği bir yere asılmalıdır. Akademik dönem için tarihleri gösteren bu takvim sınavları, ödev tarihlerini, toplantıları ve gereksinim duyduğunuz durumları içerir. Böylece öğrenci ileride ne yapması gerektiğini bilir ve sınava hazırlanma, ödev hazırlama gibi zorunlulukların üst üste gelmesini ve doğacak baskıların ve karışıklığının da oluşmasını önlersiniz.

Haftalık Ders Çalışma Planı Nasıl Olmalı?  Bir hafta boyunca tüm görevlerinizi planlamak için hazırlanır.Sınav için hazırlanma, ders kitabını okuma, çalışma arkadaşlarıyla toplanma gibi etkinlikler için zaman ayrılır. Haftalık planlarınızı yaparken esnek davranmalı ve çok şey yapma planlanmamalıdır. Eğer yeterince dinlenilmezse planlananlar gerçekleşmez.

Günlük Ders Çalışma Planı Nasıl Yapılır? yemek için verilen aralar, uykudan kalkılan saat, kahvaltının bitiş saati, okula geliş gidiş saati, ev ödevlerine ayrılan süreler, tekrar yapmak için ayrılan süreler yer almaktadır. Son ana yığılmış olan konular sizi yalnızca strese sokar ve veriminizi büyük oranda düşürecektir.

Dikkatinizi Dağılmayacak Şekilde Uyanık Tutun; İnsanlar da dikkat her an dağılabilir  bir yapıdadır. Çalıştığınız oda da dikkatinizi toplayacak materyallerle doldurmalısınız.Örneğin; sizi motive eden, hedeflerinizin yer aldığı yazılı not kağıtlarını duvarınıza asabilirsiniz.

Aynı Anda Farklı Derslere Odaklanmayın;  Masanızda sadece ders çalışacağınız kitap ve notlar olmalıdır. Masanızın olduğu kadar kafanızın da derli toplu olması gerekir.

Karnınız Açken ve Yeni Yemek Yediğinizde Ders  Çalışmayın; Karnınız açken derse odaklanmanız neredeyse mümkün olmayacaktır. Karnınız tok olduğunda ise üzerinizde ağırlık hissediyor olacaksınızdır. Yemek yedikten sonra yarım saat sonrasında çalışma masanızın başına geçebilirsiniz.

Konuyu Anlayacağınız  Bir Şekilde Okuyunuz; Okuma da öğrenmenin en temel yoludur. Öğrenmede hızlı okuma önemli ve gereklidir. Hızlı okumayla okunanları iyi anlayamazsınız. Okuma hızlı ise öğrenciler için yaklaşık 200- 250 kelimedir. Okuma hızı okunulan yazının niteliğine ve okumanın amacına göre ayarlamalısınız. Hızlı okumanın en önemli yolu sessiz okumadır.

Tekrarlar Yaparak Konuları Unutmanızı Önleyebilirsiniz; Aralıklı olarak yapacağınız tekrarlar sayesinde ise sınavlara her an hazır durumda olacaksınızdır. Dersleri hatırlama konusunda üç altın kuralı sizlerle paylaşmak isterim;

  • Çalışma seansı 20- 40 dakikadır ve bu sürenin sonunda ve hatırlanacağının sınanması gerekir.
  • 20-40 dakikalık bir çalışma ve 10 dakikalık tekrarı, 15 dakikalık bir dinlenme izlemelidir.
  • Dinlenme sırasında kendinize bir ödül verin, çünkü siz bunu hak ettiniz.
ders çalışırken dikkat edilmesi gerekenlerders çalışma planı nasıl yapılırders çalışma yöntemleriverimli ders çalışmak
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.