Solunum erişkinlerde ve çocuklarda farklı şekillerde olur. Ama en doğrusu burundan alınandır. Ağızdan alınan her solunum kişi için bir hastalığa neden olabilir. Burundan alınan nefes, havanın filtreden geçerek ciğerlerimize ulaşmasını sağlıyor.
Filtre görevini de burun içindeki tüyler sağlıyor Ama çeşitli sebeplerle ağzı açık uyumak burun tıkanıklığının nedeni olarak gösterilir. Biz burundan normalde nefes alırken bir takım sebepler yüzünden nefes ağızdan almaya başlanır ve özellikle uykuda alışkanlık haline dönüşür.
Bir kişinin burundan nefes alma güçlüğü varsa, ancak ağız yoluyla bunu devam ettirir ve sonuç; soğuk, kuru havayı alarak sabahları ağız kuruluğu ile güne başlamaktır. Oldukça rahatsız edici bir his.
Neden olur?
Kaliteli bir uykuya sahip olmak için kişinin yatağı, yastığı ve doğru şekilde nefes alması gerektiğini söylememiz hiç yanlış olmaz. Uyku birey için çok önemli bir yere sahip. Yetişkin bir kişi en az 6 saat uyumalı. 8 saate kadar çıkarması da oldukça yararlı. Genç yaşlardaki kişilerin daha hareketli günü geçirdikleri için daha fazla uykuya ihtiyaçları olduğu, enerjilerini bu şekilde topladıkları uzmanların görüşü arasında.
Ağız solunumunun çeşitli nedenleri vardır. En yaygın kullanılanı burun yolu tıkanması. Bu; enfeksiyon, polip büyümesi, yanlış uyku pozisyonu, yanlış yastık seçimi şeklinde olabilir.
Burun tıkanıklığının uyku problemleri ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara yol açması kişinin güne kötü bir başlangıç yapmasına neden olduğu gibi huzursuz uyku sebebi ile uyku kalitesinde düşmeye sebep oluyor.
Bu bağlamda kişilerin uykudan verim alması için kendilerini rahat hissettikleri bir yerde ve pozisyonlarda uymaları gerekiyor. Bazı yanlış yatış pozisyonlarında kişiler ağızları açık bir biçimde uyumalarına neden oluyor. Ve çoğunlukla alışkanlığa dönüşüyor. Bu durumda da ağzı açık uymanın zararları insanların gününe etki etmeye başlıyor.
Zararları nelerdir?
Kesinlikle güne kötü bir hisle uyanmanın yanı sıra biyolojik olarak etkileri de mevcut. Şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bademcik şişmesi
- Baş ağrısı
- Yüzde gelişime bağlı bozukluk
- Horlama
- Ağız ve geniz akıntısı
- Ağız kokusu
- Dişlerde sararma ve çürüme
Peki, ne zaman doktora gitmeliyiz
Geceleri burundan nefes alamama sonucunda ağzı açık uyumaya başlayan kişi zamanla; horlama, uyku kaybı veya sık sık uykudan uyanmaya, sabahları yorgunluk hissi ile uyanma gibi şikâyetleri yaşamaya başlıyor. Bu şekilde olan kişilerin en kısa zamanda kulak burun boğaz doktorlarına görünmeleri gerekiyor.
Burun tıkanıklığı deyip geçmemek gerekiyor. Evlerde basit çözümlerle baş edilenlerin dışında genele olarak bundan şikâyet edenlerin uzun vadede kalp rahatsızlıklarına da yol açabildiğini ifade eden uzmanlar.
Burun tıkanıklığı tek başına veya bazı durumlarda horlamaya sebep olacağı gibi, ağızda kuruluk, geniz akıntısı, ağız akıntısı gibi şikâyetlere de neden oluyor. Bunun bir sebebi alerjik nezle veya enfeksiyonlar olabileceği gibi hastaların burun etleri biraz daha büyük olması da önemli bir sebep. Özellikle çocuk yaşlarda bu belirtiler gözlemleniyor ve ebeveynler tarafından duruma müdahale edilmesi gerekiyor. Büyümeye de etkisi olduğu düşünülünce gerekli durumlarda cerrahi müdahale ile hastalar olumlu bir sonuca kavuşuyor.
Bir diğer ifade ile Polip gibi kitleler burnu tamamen tıkayabiliyor. Bunu da en çok mevsimsel soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi durumlarda da kısa süreli burun tıkanıklığına yol açabiliyor. Çeşitli ilaçlarla kişiye bir rahatlama verse de uzun vadede gözlem yapılınca bunun nedeni halk arasında burun eti olarak adlandırılan konkaların yapısal olarak da büyük olmasından kaynaklandığı ortaya çıkıyor.
Burun yapısındaki herhangi bir bozukluk da buna sebep olabilir. Kemikte veya kıkırdakta meydana gelmiş eğrilik ya da kayma, darbe sonucu kişinin fark etmediği bir bozukluk, yanlış kaynama varsa sonuç hekim tavsiyesi ile cerrahi müdahale.
Yorum ekle