Sıradaki içerik:

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş ve Püf Noktaları

sv

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş ve Püf Noktaları

Sema Güneş

Favorilere Ekle

  • 0

    Mutlu

  • 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • 0

    Üzgün

Bebekler hızla büyüyen bir vücut yapısına sahip olmaları ve farklı gıdalara ihtiyaç duymalarından dolayı 6. aydan sonra ek gıda tüketmeye başlamalıdır. Bebeklere ek gıdaya geçiş döneminde farklı farklı tatlar verilebilir ancak asıl olan anne sütünü ana öğün olarak görmek ve diğer gıdaları da ara öğünler olarak bebeğe vermek gerekir. Annelerin bebeklerine ek gıda verirken anne sütünü azaltmamaları ve emzirmeye devam etmeleri gerekir.

Bebekler Ek Gıdaya Nasıl Hazırlanır?

Bebekler ek gıdalarla ilk kez tanışacak olduklarından dolayı bazen verdiğiniz gıdaları yemek istemeyebilirler.

Böyle bir durumla karşılaşmamak ve bebeğinizin bütün gıdalardan yemesini sağlamak adına çeşitli önlemler almanız gerekecektir.

  • Bebeğinizi hemen emzirdikten sonra yeni bir ek gıdaya başlamak istediğinizde karnı tok olduğu için yemek istemeyebilir. Bu nedenle bebeğiniz çok acıkmışken ek gıdaları vermeye başlamalısınız.
  • Genellikle tatlı ek gıdalar ile başlandığında bebekler daha sonra tadı tatlı olmayan gıdaları yemek istemeyebiliyorlar. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız bebeğinize ilk olarak tatlı olmayan besinler denetmelisiniz.
  • Eğer ek gıdaya daha ilk kez başlayacaksanız bebeğinize 3-4 gün boyunca sadece bir ek gıda verin. Daha sonraki 3-4 günde ise farklı bir ek gıda verin. Aynı gün içerisinde 2 ve ya daha fazla ek gıda vermeniz bebeğinizin vücuduna zarar verecektir. Bu nedenle bebeğinizin vücudunun alışmasını bekleyin.
  • Ek gıda olarak vereceğiniz her gıdayı ilk zamanlar sadece bir çay kaşığı kadar denetmeniz gerekir. Çünkü bebeğinizin vücudu bu besine alışık olmadığı için zarar verebilir. Bununla birlikte bebeğinizin bazı gıdalara alerjisi olabileceği için ilk denemede fazla ek gıda vermeniz alerjik reaksiyonlara neden olacaktır.
  • Bebekler bazı tatları sevemeyebilir. Eğer bebeğinizin her besini yemesini istiyorsanız daha önce sevmedikleri besinleri 2-3 gün sonra yeniden verebilirsiniz.
  • Bebeklerde ek gıdaya geçiş yaparken mümkün olduğunca heyecanlı olun ve bebeğinize bu besini verirken dünyanın en lezzetli yemeğini veriyormuş gibi gülümseyin.

İlk Olarak Hangi Ek Gıdalar Verilmelidir?

  • Meyve Püresi

Bebeğinize 6. aydan sonraki zamanlarda meyve püresi vermeye başlayabilirsiniz. Bunu yaparken birkaç meyveyi karıştırmak yerine ilk zamanlar sadece bir meyvenin püresini vermelisiniz. İlerleyen zamanlarda ise birkaç meyveyi karıştırarak vermeniz vücudunun alışmasını sağlayacaktır.

  • Yoğurt

  1. aydan itibaren de verilebilen besinlerden olan yoğurt hem bebeklerin gelişimine katkı sağlıyor hem de ek gıdaya geçişte bebeklerin sindirimlerine yardımcı oluyor.
  • Muhallebi

Ek gıdaya başlarken tercih edilebilecek besinlerden olan muhallebi doyurucu olmasından dolayı bebeklere akşam verilmesi gereken besinlerden oluyor. Bebeğinizin kısa sürede uykuya dalmasını ve karnı tok olduğu için uyanmamasını sağlıyor.

  • Sebze Püresi

Besleyici özelliğinden dolayı tercih edilenlerden olan sebze püresinde mutlaka ve mutlaka mevsim sebzelerini tercih etmeniz ve bu besinlerin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bebeklerde ek gıda için ilk olarak bebeğinizin bu duruma hazır olup olmadığına bakmanız gerekiyor. Eğer bebeğiniz ağzına verdiğiniz besinleri dili ile dışarı itiyorsa ya da ağzına götürdüğünüz kaşığı ağzına almıyorsa henüz bebeğiniz ek gıdaya başlamak için hazır değildir.

Bebeğinizin diş çıkarmaya başladığı dönem de ek gıdaya geçiş için uygun bir dönem olduğunun göstergesidir. Ayrıca bebeğiniz emerken daha güçlü bir şekilde anne memesini kavrıyorsa ve su içer gibi emiyorsa ek gıda zamanı gelmiştir. Eline verilen bir nesneyi parmakları ile tutabilmesi, tuttuğu nesneleri ise ağzına götürebilmesi de bebeğinizin kendini geliştirdiğini ve ek gıdaya başlayabilecek yapıda olduğunu gösteren durumlardan olacaktır.

[irp][irp][irp]

bebbekler ne zaman ek gıdaya geçmeliBebeklerde ek gıdaBebeklerde ek gıdaya geçiş
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.