1.Bir anne baba olarak öncelikle kendinizi düzeltmelisiniz. Eğer siz başkalarına saygı duyuyorsanız, başkaları da size saygı duyuyor ve güveniyorsa çocuğunuza en iyi örnek siz olursunuz.
2.Çocuğunuza onu sevdiğinizi gösterin. Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin ve ona güvendiğinizi hissettirin. Bu davranışınız karşısında çocuğunuz beklentinizi gerçekleştirmek için gayret sarf edecektir.
3.Çocuğunuz herhangi birşey üzerinde çalışma yapıyorsa, yaptığı işi takdir edin, ilginç bulduğunuzu söyleyin. Sonra da onun hevesini kırmadan yapıcı eleştirilerde bulunun. İşini geliştirmesi için tüyolar verin.
4.Çocuğunuzu motive edecek sözler söyleyin. Örneğin “Ben senin başaracağına inanıyorum. Bu işin altından kalkabilirsin, sana güveniyorum” gibi. Çocuk başarısız durumlarla karşılaştığında sizin bu sözlerinizden kuvvet alır ve “Annem bana inanmıştı yapabilirsin demişti” diye düşünerek enerjisini toplar.
5.Çocuğunuz sizin istediğiniz bir etkinliği yapmak istemiyorsa ona saygı duyun, zorlamayın. Çünkü çocuk o işi yapmaya henüz hazır değildir ve bu onun güvenini zedeler. Çocuğun kendi kapasitesine göre ve yapmak istediği şeylere göre ilerlemesin destek olun.
6.Çocuğunuz risk almak istediğinde ona asla, “yapamazsın” gibi olumsuz cümlelerle durdurmayın. Sürekli bu şekilde çocuğunuzu kısıtlarsanız, çocuk sorumluluk almayı öğrenemez. Dünyanın tehlikeli bir yer olduğunu düşünür ve yeni şeyler yapmaktan korkar.
7.Çocuğunuzla başkalarının yanında alay etmeyin. Bu çocuğunuzun kendine olan saygısını yitirmesine yol açar. Gülünç duruma düşeceğinden korkan çocuk çekingen olur.
8.Çocuğunuz başarısız olduğunda ona destek olun, hayatta her zaman başarılı olamayacağımızı anlatın ve başarısızlığı hazmetmesini öğretin. Yaptığımız başarısızlıklardan ders almamız gerektiğini anlatın. Böylece aynı hataları tekrarlamayıp bir dahaki sefere daha başarılı olacağını söyleyin.
9.Çocuğunuzu bireyselliğe yönlendirin. Kendi başının çaresine bakmayı öğretin. 4 yaşından sonra odasını kendisinin düzenlemesine izin verin. Giyeceği elbiseleri kendisinin seçmesine izin verin. Kendi başına hareket etmesini öğrenen bir çocuğun kendi olan güveni ve saygısı artar.
10.Çocuğunuza kendi davranışlarının sonuçlarına katlanmasını öğretin. Örneğin okulda çantasını unuttuysa, siz gidip almayın, bırakın çocuğunuz gitsin unuttuğu çantayı alsın. Böylece içinde bulunduğu durum için çözüm geliştirmeyi öğrenecektir. Kendi imkanlarını nasıl değerlendireceğini öğrenecektir.
Bu yazıdan önce paylaştığımız Erkeklerin Doğum Stresi konulu makalemizde babaların doğum stresi, erkeklerin doğum sancısı ve erkeklerin doğum stresi hakkında bilgiler verilmektedir.