Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Hamilelikte Sigara Kullanımı | Zararları | Bırakma Yöntemleri
Mutlu
Eğlenmiş
Şaşırmış
Kızgın
Üzgün
Sigaranın zararları saymakla bitmez, hemen herkesin sağlık açısından zararlı olduğu konusunda az çok fikir sahibidir. Peki, dünyaya gözlerini birkaç ay sonra açacak bir canlıyı karnınızda taşıdığınızı öğrenseydiniz, sizin için alışılagelmiş bu bilgiler hala umursamaz bir şekilde bir kulağınızdan girip, diğerinden çıkar mıydı? Sizler için hamilelikte sigara kullanımı ve zararlarını derledik.
İçerisinde zift, nikotin, aseton, benzen, kurşun ve daha birçok zararlı maddeyi bulunduruyor. Bu maddeler kan dolaşım sisteminizde absorbe edilerek bütün vücudunuza nüfuz ediyor. Hamilelikte sigara tüketimi akabinde olacak (kalbin normalden daha hızlı çarpması), aritmi (düzensiz kalp atımı), hipoksemi (kanda oksijen seviyesinin azalması), pulmoner rahatsızlıklar, cilt sorunları gibi bir takım problemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Üstelik gebelikte sadece sigara kullanan kişi etkilenmiyor.
Sigara herkes için zararlı, fakat gebelikte gelişimini daha tamamlamamış, immün sistemi gelişmemiş fetüs için daha çok önem arz ediyor. Gebelikte sigara tüketimi abortus (düşük) riskini artırıyor. Ayrıca amnios kesesinin erken boşalması, dış gebelik, preterm doğum gibi sorunlar teşkil ediyor.
Gelişme döneminde olan fetüs, akciğer, beyin ve birçok organının sigaradan nasibini alması ve gelişememesiyle birlikte astım, pnömoni, bronşit, zeka bozuklukları gibi rahatsızlıkları beraberinde getirecektir.
[irp posts=”2300″ name=”Hamilelik Belirtileri”]
Gebelik döneminde sigaranın hem anne hem de bebek için zararlı olduğu gözler önünde. Özellikle ilk üç ay düşük nedeniyle riskli bir dönem. Sigaranın gerek fiziksel, gerek zihinsel açıdan zararları göz önüne alındığında hiç kullanılmama taraftarı olunsa da, gebelik planlayan anne adaylarının gebelikten üç ay önce sigarayı bırakması öneriliyor.
Araştırmalar gösteriyor ki: gebeliğin ilk üç ayında sigaranın bırakılması dahilinde, hiç sigara içmeyen anne adayıyla karşılaştırıldığında fetüsün gelişimini düzenli bir biçimde tamamlaması ve doğumun zamanında gerçekleşmesi gibi etkenlerin paralel ilerlediği öne sürülüyor. Gebelikte Sigaranın hiç kullanılmaması hem anneyi hem de bebeği olumlu yönde etkiler.
[irp posts=”273″ name=”Hamilelikte Cinsel Yaşam”]
Hamilelikte sigara içilen yerlerde bulunan kadınlar, sigara içen bireylere nazaran daha fazla etkilenirler. Bunun nedeniyse sigara içen birey sigarayı filtre ederek içmektedir. Dolayısı ile hamileyken sigara içilen yerlerde bulunan anne adayları ve pasif içiciler sigara dumanını fitre etmeden aldıkları için daha çok etkilenirler.
Bunun sonucunda anne ve bebek sigara dumanından çıkan kimyasallardan daha fazla etkilenir. Pasif içici anne, sigara dumanındaki kimyasalları kan dolaşımı aracılığıyla plasentaya taşır. Bu da bebeğin gelişimi için ciddi risk teşkil eder.
[irp posts=”3327″ name=”Karbonatla Hamilelik Testi”]
Gebelikte sigara kullanımı prematüre bebek, anomali, abortus (düşük), doğumdan 6 ay sonra bebeğin kaybedilmesi, pulmoner hastalıkları ve solunum sıkıntısı, ileri yaşta öğrenme güçlüğü gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Anne adaylarının hem kendi hem de bebeklerinin iyiliği için yapmaları gereken şey sigara içmemeleri ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalarıdır.
[irp posts=”1149″ name=”Hamilelik Sonrası Göbek Eritme”]
Hamilelik döneminde sigara kullanımı sorun yaratmasa da, doğumdan sonra da sıkıntı yaşamınıza neden olabilir. Gebelik süresince sigara kullanımı, doğumdan sonra ani bebek ölümü sendromuna yol açabilir. Bebeğin bir nedene bağlı olmaksızın bir anda hayatını kaybetmesine ani bebek ölümü sendromu denir. Pasif içicilik de buna sebep olabilir. Ayrıca doğum sonrası bebekte astım, zeka geriliği, öğrenme bozukluğu, antisosyal davranışlar gibi belirtiler de görülebilir.
Gebelik Motivasyonu: Hamile bir bayanın yı bırakması, hamile olmayan bir kadına göre daha kolaydır. Yapılan araştırmalara göre, anne adaylarının sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek istedikleri için bu düşünce motivasyonuyla sigarayı bırakma oranı yükselmektedir. Hamilelikte sigara tüketimini bırakmanın en önemli püf noktaları sırasıyla;
Sıgaraya bağımlı olduğunuzu kabul etmek: Gebe olduğunuzu öğrenir öğrenmez ilk olarak doktora başvurun ve aktif olarak sigara içtiğinizi söyleyin ve dünyaya sağlıklı bir çocuk getirmek için sigarayı bırakmak istediğinizi söyleyin ve bunda kararlı olduğunuzu fakat nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek istediğinizi sorun.
Nikotine alternatif ürünler: Hamileyken sigarayı bırakmak konusunda endişeleniyor ve zorlanıyorsanız, nikotin bantları, nikotin sakızları ve keyif aldığınız aktiviteler gibi seçenekleri düşünmeyi ve araştırmayı deneyin
Profesyonel yardım alın: Sigararı bırakmanın en kesin ve etkili yolu profesyonel yardımlar almak gerekirse hastanede tedavi görmek sizin ve bebeğinizin geleceği için çok önemli, unutmayın tıbbi yöntemler her zaman en etkili çözümler olmuştur.
Eşinizden yardım isteyin: Sizin gibi eşinizde dünyaya sağlıklı bir bebek getirmenizi isteyecektir, onunla konuşun oda sigara kullanıyorsa oda sizinle birlikte bırakmaya çalışsın bu sizin aranızdaki bağı güçlendireceği gibi aile olmanın zorluklarını fark etmenize yardımcı olur.
Aklınıza sigara geldiğinde su için: Bilimsel olarak kanıtlanmış olmasının yanı sıra su içmek bütün vücuda iyi geldiği gibi bebeğinize de iyi gelir, aklınıza sigara geldiği zaman su için veya bitki çaylarını deneyin kendinizi başka şeyler içerek oyalamayı deneyin.
Başkalarının Hikayelerini Dinleyin: Gebelikte sigara tüketen insanların çocuklarına neler olduğunu gözlemleyin, onların hikayelerini dinleyin ve ders çıkarmaya çalışın.
[irp posts=”2582″ name=”Hamilelik Çatlaklarına Ne İyi Gelir”]
Unutmayın sigaranın zararları ve sigarayı bırakmak için ilaç tedavisi ve hekim kontrolü şart, ayrıca Sağlık Bakanlığının önerdiği web sitesi birakabilirsin.org sitesini ziyaret edin.
Bu içerik hakkındaki düşüncelerinizi yorum bırakarak bize iletebilir, içeriği yararlı bulduysanız soldaki sosyal medya linkleri ile paylaşabilirsiniz.
Yorum Yaz