Kadınlarda ayak yanması her yaş döneminde görüldüğünden halk arasında pek önemsenmese de ciddi sorunların habercisi veya sorunun temelidir. Belli hastalıkların başlangıç evresi kendini ilk ayak yanmalarıyla gösterdiğinden uzun süreli şikayetlerde doktora başvurularak tedavinin geciktirilmeden başlanması gerekir.
Adet dönemlerinde belli günlerde veya menopoz evresinde sıkça rastlanan durum da testlerin yapılması ile vücuda verilecek çeşitli vitaminler ve ilaçlar eşliğinde bu durum giderilmekte ya da en aza indirgenmektedir. Ayak yanması kadınsal hastalıklarla birlikte, şeker hastalığı olanlarda, kan dolaşımlarındaki anormalliklerde, alkol ve sigarayı çok yoğun kullananlarda daha da sık görülmektedir.
Ayrıca kadınların normal ayak ölçüleri dışında küçük ayak görünümüne önem vermiş olmaları, ayak tabanını iyi sarmayan küçük ve dar ayakkabı seçmeleri, standart dışı yükseklik ya da çok alçak ayakkabı tercihleri de ayak yanmasına sebep olarak gösterilmektedir. Çalışan kadınların gün içinde aynı ayakkabı üzerinde uzun süre ayakta kalması, ayak yanmasına sebep olmaktadır.
Vücudun bütün yükünü kaldıran ayakların küçük sinir sistemlerinin hasar görmesi ya da liflerle ilgili problemler de ayak yanması sebeplerindendir. Sıcak havalarda ya da soğuk havalarda uygun ayakkabı tercih edilmediğinde oluşabilecek ayak mantarları, ya da aynı ayakkabının farklı kişilerce kullanılmış olması da ayak yanmasına sebep olacağından kişiye özel ayakkabı tercih edilmelidir.
Kadınların adet dönemlerinde ya da hamilelik dönemlerinde görülen ayak yanmaları, vücuttaki kan akışının normalinden hızlı olması ya da aşırı kan kaybı gibi sebeplerden olmakla birlikte, düzensiz beslenme de başka bir neden sayılabilmektedir.
Böbrek ve karaciğer problemlerinin de ayak yanması ile kendini gösterdiği düşünülürse, ciddiye alınıp uzmanlarca kontrol yoluna gidilmelidir. Birçok hastalığın kendini gösterdiği fakat halk arasında pek ciddiye alınmayarak önemsenmezlikten gelinen ayak yanmaları, kemoterapi sonrası ya da diş veya diş eti rahatsızlıklarında da kendini göstermektedir.
Doktor kontrolü dışında uzun süreli kullanılan ilaçların vücuttaki yeter miktarından ya da zamansız ilaçların kesilmesinden oluşabilecek yanmalar için kullanılan ilacın doktorun kullanımı iptal veya kullanımı devam denilene kadar kullanılması gerekmektedir.
Ayak yanması için diğer bir sebep te küçük bebeği olan emzikli annelerin, gece geç saatlerde uyanan bebeklerine mama hazırlamak için yataktan fırlayarak terliksiz çıplak ayak yere uzun süre basmaları dikkat etmeden hareket etmeleri de hastalıklara neden olarak gösterildiğinden, vücut sağlığı için ayaklara verilen önemi gösterir.
Ayak yanması değişik sebepler yüzünden olabilir !
Yaş veya ıslak zeminlerde toprak, beton gibi alanlarda çıplak ayakla uzun süre durulması da ayak yanmalarına sebep olduğundan, bahçe bakımı, toprak, çiçekle uğraşmayı seven kadınların kendilerine dikkat edip rahat ayakkabı ile çalışması gerektiğini anımsatır.
Temizlik sonrası görülen ayak yanması kadınların deterjanlardaki kimyasalların zarar verebileceğini düşünmeden hareket edip, dikkatsizliklerinden kaynaklanabileceği unutulmamalıdır.
Anemi ya da kansızlık olarak bilinen hastalık dönemlerinde kanın vücutta eksik görülmesi durumunda, vitamin eksiklerinde sıkça kendini gösteren ayak yanması, uygun tedavilerle kısa sürede giderilebildiğinden en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak can sıkıcı bu durumdan kurtulmak mümkündür.
Kilo problemi olan obezite derecesindeki kadınların veya boyla orantısız kiloya sahip kadınların ayak yanmaları normal vücut yapısındakilere oranla fazla olması da ciddi bir diyet programına başlaması gerektiğini vurgular.
Mevsime göre çorap tercih edilmesi, yün çorapların sıcak havalarda giyilmemesi, ya da çıplak ayakla kapalı ayakkabı tercih edilmesi de ayak yanmalarına sebep olmaktadır. Ayak parmaklarındaki şekil bozuklukları, parmaklarda kırılma, burkulma, incinme gibi durumlarda da ayak yanması şikâyetleri görülebileceğinden sağlık kuruluşlarında, ayak filmi çektirerek veya ortopedi doktoruna sorunu tam anlatarak bu tür şikâyetlerden kurtulmak mümkündür.
Yorum ekle