Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Kadınlarda çikolata kisti belirtileri
Mutlu
Eğlenmiş
Şaşırmış
Kızgın
Üzgün
Çikolata kistinin belirtileri farklı şekillerde gözükebilir. Kadınlarda düzenli olarak her ay tekrarlanan adet döngüsünde rahmin iç tabakası kalınlaşarak sanki rahmin içine embriyo yerleşecekmiş gibi davranır. Yumurtalıklardan salınan yumurtanın spermle döllenmesi durumunda bu adet döngüsü ile birlikte kalınlaşan duvar ve yumurta dışarıya atılır. Bu her ay tekrarlanan süreğen bir yapıdır.
Çikolata kistinin oluşumu ile ilgili net bir tanılama olmasa da genel kanı adet döneminde kalınlaşan rahim duvarının dışarıya akması gerekirken, bunun içeriye doğru akması ve karın boşluğuna doğru akan parçaların buraya yerleşerek burada rahim içerisinde gösterdikleri davranışları sergilemesi ile başlamaktadır.
Her adet döneminde bir gebelik oluşma ihtimali varmış gibi kalınlaşarak daha sonra adet dönemi ile birlikte dökülürler. Bu alanlara endometrium odakları denir ve her kanama ile birlikte oluşan atıklar bulundukları yerlerde çoğalarak kist oluşumuna sebebiyet verirler. İçi koyu kahverengi tonunda kan pıhtılarından oluşan ve erimiş çikolataya benzeyen bu kistler işte bu renginden dolayı çikolata kisti olarak anılmaktadır.
Genelde adet döneminde ya da zamanı belli olmayan bir anda daha çok alt karın bölgesinde meydana gelen veyahut cinsel ilişki sırasında derinlerde hissedilen bir ağrı ile kendini gösterir. Bu ağrıların farklı nedenleri olabileceği gibi asıl önemli olanı rahim içi dokusundaki kanamalardan kaynaklı oluşan kist sebebiyle oluşudur. Her kadın için hemen hemen her adet dönemini kâbusa çeviren burada oluşan iltihaplardır aslında.
Yapışıklıklar denilen şey, cinsel birleşme sırasında organ duvarlarına yapışan parçaların acı vermesi durumudur. Kısırlık; bu kistler kadınların adet zamanlarını düzensizleştirdiği gibi aynı zamanda kısırlığa da sebep olabilmektedir.
Yukarıda belirttiğim belirtilerin bir ya da bir kaçının aynı anda görülmesi durumunda çikolata kistinden şüphelenip acil bir şekilde doktora gitmek gerekmektedir. Çikolata kisti belirtileri yapılacak kan testleri, ultrason ve jinekolojik muayeneler sonucunda anlaşılmaktadır.
Vajinal ultrason sonucu çikolata kistinin görünümü kolaylıkla tanılanabilir ama yine de kesin teşhis koyulamaz. Son sonuç kistten alınan bir parça ile patolojiden gelen sonuçlar karşılaştırıldıktan sonra konur.
Bazı kadınlarda bu kistler herhangi bir ağrıya meydan vermeden de gelişimlerini sürdürebilmektedir. Eğer kadın rutin olarak jinekolog muayenesine geliyorsa burada yapılacak yumurta kistine yönelik cerrahi müdahalede fark edilebilir.
Hastalığın gelişiminin bazı evreleri vardır. İlk evrede bunu teşhis etmek oldukça güçtür. İkinci evrede kistler biraz daha büyümeye başladığı için cinsel birleşme esnasında ve adet dönemlerinde sancılar hissedilebilir.
Bu dönemde tespit edilmesi durumunda yakılarak tedavi edilebilir ama çoğunlukla olağan ağrılar diye düşünülüp atlanma olasılığı yüksektir. Üçüncü evrede kist boyutları ultrasonda görülebilecek düzeye gelmiştir. Dördüncü evrede kist oluşumu artık tamamlanmıştır. Bu evre en fazla sıkıntı yaratan evredir ve kadın diğer evrelere göre daha fazla acı çeker.
Bunun henüz bir tanısı konamamıştır. Genel kanı, kadının adet döneminde rahim içinde oluşan kalınlaşmanın adetle birlikte dışarıya atılması esnasında bağışıklık sisteminden kaynaklanabilecek bir takım reaksiyonlarla vücutta herhangi bir bölgede tutunarak burada gelişimini sürdürdüğü yönündedir.
Bazı aile bireylerinde her kuşakta rastlanması sebebiyle genetik olabileceği konusu üzerinde de durulmuş ama teorik olarak bu kanıtlanamamıştır. Rahim iç tabakasının kan yoluyla karın içine taşınması sebebiyle oluştuğu diğer bir varsayımdır.
Her ne şekilde oluşursa oluşsun gerçek olan tek şey kadın için azap verici bir durum olduğudur. Adet döngüsü bir kadına bahşedilmiş en önemli şeylerden biri de olsa kontrolü hiçbir zaman elden bırakmayarak en iyi şekilde atlatılmaya çalışılmalıdır. Küçük belirtiler gelecekteki büyük sorunların habercisi olabilir.
Yorum Yaz