Sıradaki içerik:

Okul Çağı Çocukları Nasıl Beslenmeli?

sv

Okul Çağı Çocukları Nasıl Beslenmeli?

Diyetisyen Betül TAŞ

Favorilere Ekle

  • 0

    Mutlu

  • 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • 0

    Üzgün

Bebek doğduğu andan itibaren beslenebilmek için anneye ihtiyaç duyar. Bu mucizevi olaydan sonra çocuklar yavaş yavaş annenin himayesinden çıkar ve besinleri tanımaya başlar. Çocuklarının sağlıklı beslenmesi ve ileri ki hayata sağlıklı adımlar atabilmesi için annenin ve babanın beslenmedeki rolleri oldukça önemlidir.

Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme

Okul çağındaki çocukların sağlıklı bir birey olarak büyümesi ve kaliteli bir hayat yaşaması için yeterli ve dengeli beslenmelidir.

Çocukların devamlı bir şekilde büyümeye başladığı okul çağında ailenin ve çevrenin faktörü oldukça önemlidir.

Okul çağında beslenmenin amacı sadece çocuğun karınını doyurmak olmamalıdır.

Anne ve babalar çocukların tüketmesi gereken besinleri ve bu besinlerin miktarını kontrol ederek çocuklara sağlıklı yeme alışkanlığını kazandırmaya çalışmalıdır.

Burada önemli olan husus çocuğun her çeşit besini tüketmesi, ideal ağırlığında olması, aşırı yağlı ve şekerli besinleri tüketmekten çekinmesi, vitamin ve mineralleri yeteri kadar almış olmasıdır. Okul çağı döneminde evde pişen her yemek çocuklarınızın tüketimi için uygundur.

Et, yumurta, kuru baklagiller, balık ve tavuk gibi proteinden zengin besinleri sofrafımızda bulundurmalıyız. Çocukların okul çağı döneminde çiğ sebze ya da pişmiş sebzeler tüketebiliyor olması da oldukça önemlidir.

Okul Çağı Çocuklarında Beslenmesinde Alınacak Önlemler

Hepimiz bu hissi az çok hatırlarız; annemizin ve ya babamızın elimizi yavaş yavaş bırakıp hiç tanımadığımız birçok arkadaşla aynı ortama bırakıp gittiğini.

Tüm sınıf dikkatlice etrafı izler ve sessizce öğretmeni dinler. Kimisi için ise bu olay oldukça farklıdır. İlk defa yaşadığı bu durum karşısında ağlamaya başlar ve okul çekilmez bir hal alır. Çocukların okulu sevmesi bu dönemlerdeki beslenmesiyle yakından ilgilidir.

Sevmediği ortama giden bir çocuk beslenmesine de dikkat etmeyecektir. Çocukların gelecekte yapmak istedikleri her türlü hayalin resim defterinde çizili kalmaması adına, başarmalarında ki temel yolun okuldan geçtiğini aşılamak gerekir. Okulda işlenen her ders gibi beslenmede çocuklara öğretilmelidir.

Çocuklar evdeyken onların ne yiyeceklerine karar verebiliriz fakat okuldayken aynı durum söz konusu değildir. Kimisi öğle yemeği için eve gidebiliyorken kimileri ise okulda yemek zorunda kalır. Okul yönetiminin sizinle aynı hassasiyeti sağlamaları için diğer velilerle birlikte, okul yönetimden kantinlerde uygunsuz yiyeceklerin kaldırılması istenebilir.

Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?

Okulda gazlı ve asitli içeceklerin yerine ayran ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilinir. Özellikle ayran ve süt gibi paketli ürünlerin üretim izinlerinin olmaları gerekir. Çocuklara paketlerin üzerindeki son kullanma tarihleri hakkında bilinçlendirmek gerekir.

Okul çağındaki çocuklar için öğretmenlerin söylediği her şey oldukça önemlidir. Öğretmenlerle iş birliği yaparak çocuklar beslenmeyle ilgili temel bilgileri okulda öğrenebilir.

Ailedeki bireylerin yanlış besleniyor olması çocuklarınında yanlış beslenmesine sebep olacaktır. Annelerin iyi geleceğini düşündüğü besinleri çocuklara fazla miktarda ve zorla yedirmeye çalışması çocukların besinlere olan ilgisini azaltmaktadır.

Çocuklar yemek yerken zorlanmamalı eğer yeterince beslenmediği düşünülüyorsa anneler beslenme uzmanlarından yardım almalıdır.

Çocukların Beslenme Çantasında Neler Olmalıdır?

Beslenme çantasının oluştururken en önemli kural hijyen kurallarıdır. Beslenme çantasının et ve süt gibi ürünleri bozmayan bir yapıya sahip olmalıdır. Et ürünleri iyi pişmeli, sebze ve meyveler dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır.

Eğer süt ve ayran gibi ürünleri paket olarak tüketiliyorsa son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol  edin. Çocuklarınız yemekten önce ve sonra mutlaka ellerini yıkamaları gerektiğini anlatın.

Burada ki amaç çocuğun normal bir şekilde büyüyüp gelişmesi için bütün besin çeşitlerinden yararlanmasıdır. Et, sebze, meyve, süt çeşitlerinden içeren bir beslenme çantası oluşturmak çocukların dışarıdan yemek almamasını sağlayacaktır. Evde çocuklarınıza tavuklu, köfteli ya da peynirli bir ekmek arası hazırlayıp içine mevsimine uygun sebzeler koyabilirsiniz.

Beslenme çantasında hazır meyve suları yerine çocuklarınıza taze sıkılmış meyve suyu koyabilirsiniz. Fakat posa almaları açısından meyveleri bütün olarak tüketmesi onlar için daha yararlı olacaktır. Meyveler mevsimine uygun olarak seçilmelidir.

İçecek tercihinizi ayran ve ya sütten kullanabilirsiniz. Okul yönetimininde kantinlerde zararlı içecekleri satmaması konusunda ısrarlı davranmak gerekir. Çocuklar arkadaş çevrelerinden oldukça etkileneceği için bu tip içeceklere yöneleceklerdir.

Beslenme çantasında aşırı yağlı ve şekerli ürünlerin girmemesi oldukça önemlidir. Hazır meyve suları, gazlı ve asitli içecekler, bisküviler, dışarıdan alınmış pastalar, börekler.. vb. ürünler çocukların beslenme çantası için uygun besinler değildir. Çocukların beyin gelişimlerini sağlamak, dışarıdan cips gibi yiyeceklerini almalarını engellemek adına kuru yemişleri çantalarına ekleyebilirsiniz.

Çocukların beslenme çantalarında olmazsa olmazlardan biri de sudur. Okul çağındaki çocukların su ihtiyaçları oldukça yüksektir. Yeterince su içmeyen çocuklar derslere odaklanamama sorunu yaşayabilir. Beslenme çantasına koyduğunuz hiç bir içecek suyun yerini tutmayacaktır. Su içme konusunda çocuklar bilinçlendirilmelidir.

Okul Çağı Çocuklarında Beslenme Alışkanlığı.

Okul çağı çocuklarının güne kahvaltıyla başlaması oldukça önemlidir. Derslerini iyi algılamak, zihinsel performansını geliştirmek ve güne enerjik başlaması için kahvaltının yeri önemlidir. Onları zorlamadan sevebilecekleri bir kahvaltı menüsü hazırlayabilirsiniz.

Çocuklarınıza mutlaka seçim şansı bırakarak hangi tür peyniri ya da sebzeyi yiyeceğine karar vermesine izin verebilirsiniz.

Okul Çağı Çocuklarının Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocukları obeziteden kurtarmak için onları mutlaka egzersizlere yönlendirmelisiniz. Spor yapan okul çağındaki çocukların normal çocuklara göre beslenmesi daha fazla dikkat gerektirir.

Sporda yaralanma gibi durumlarda çabuk toparlanabilmesi, normal büyüme ve gelişmeyi sağlayabilmesi için tüketeceği et, süt, peynir ve yumurta gibi kaliteli proteinleri tüketmeleri gerekir. Enerji sağlamak için şeker ve tatlı gibi basit karbonhidratlar yerine bulgur ,pirinç ve yulaf gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.

Genel olarak çocukların yemekten hoşlanmadığı sebze ve yumurta gibi besinleri onların ilgisini çekecek hale getirebilirsiniz. Havuç ve brokoli gibi sebzelerden ağaç ve çiçek benzeri şekiller oluşturarak yemeyi zevkli hale getirebilirsiniz. Uygun zamanlarda birlikte yemek hazırlayarak onların kendi emekleriyle yaptığı yemekleri keyifle yediklerini izleyebilirsiniz.

Çoğu annenin fark etmeden yaptığı hatalardan biri yemek saatinden önce çocuklarının karnını duyurmasıdır. Yemeğin henüz hazır olmadığı durumlarda çocukların eline içecek gibi midelerini dolduracak şeyler veririz. Fakat bu çocukların yeterince yemek yememelerine neden olacaktır. Yemeğe 1 saat kala ve yemek sırasında çocukların içeceklerle midelerinin dolmamasına dikkat edin.

Genelde anneler çocuklarının uslu durması için çocuklarını televizyon karşısında oturmaya alıştırırlar. Televizyon izleme saati olmayan çocuklar yemek vakitlerini de burada geçirmek isteyeceklerdir. İlgilerini başka yerde olan çocukların yemek yemeyi istemeyeceği gibi sevdiği yağlı ve şekerli besinleri de fark etmeden fazlaca tüketeceklerdir.

Çocukların Beslenmesi İçin Örnek Menü

  • Bu dönemde çocukların kemik ve kas gelişimleri, ideal boy ve kiloya sahip olabilmeleri için her gün;2-3 su bardağı süt ve ya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir tüketmelidir.
  • Hastalıklara karşı direncini arttırabilmek, kansızlığı önlemek ve daha başaralı olabilmesi için her gün; 2-3 köfte büyüklüğünde et ve ya tavuk ve ya balık veya 1 tabak kuru baklagiller yemeği tercih edilebilinir.
  • Sindirim sistemlerinin çalışması, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi, vitaminlerden yararlanmak adına her gün; mevsimine göre taze sebze ve meyvelerden 4-5 porsiyon tüketmelidir.
  • Yine vücutlarına yeteri kadar enerji sağlayabilmek adına diğer besinlere ek olarak her gün; 5-6 dilim ekmek, 3-4 kaşık pilav ve ya makarna tüketebilirler.
  • Beyin gelişimlerini güçlendirmek, kalori kontrollerini sağlamak için her gün ara öğünlerinden birinde; 1 avuç karışık kuru yemiş tüketebilirler. Kuru yemişlerin tuzsuz olmasına dikkat edin.
çocuklar için örnek yemekçocuklarda sağlıklı beslenmeçocukların beslenme çantası nasıl olmalıokul çağı çocukları nasıl beslenmeli
Benzer İçerikler
Gıda Takviyesi Nedir? Kullanılmalı Mı?
Beslenme Gıda Takviyesi Nedir? Kullanılmalı Mı?
Sağlıklı Atıştırmalıklar Nelerdir?
Beslenme Sağlıklı Atıştırmalıklar Nelerdir?
Sıcak Havalarda Nasıl Beslenmeliyiz?
Beslenme Sıcak Havalarda Nasıl Beslenmeliyiz?
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.