Erkek ve kadın dolaşım sisteminin normal değerlere sahip olup olmadığının önemli göstergelerinden biri de kandaki ferritin değeridir. Ferritin değerinin ne anlama geldiğini söyleyecek olursak eğer vücuttaki kan miktarının sahip olduğu ferritin değeri vücuttaki demirin normal veya anormal değerlerde olup olmadığının tespitini yapmaya yaramaktadır diyebiliriz.
Bu değer erkeklerde farklı, kadınlarda farklı seviyelerde normal veya anormal olarak kabul edilmektedir. Erkeğin demir eksikliğinin üst sınırı ile kadındaki demir eksikliğinin üst sınırı aynı olmayabilmektedir. Kesin bir ifade ile kadında demir eksikliğinin olup olmadığının tespitini yaparken aranan değer aralıkları 12-150 ng/ml olması gerekmektedir. Bu değerlerin üstünde demir fazlalığı, altında ise demir eksikliği var demektir.
Kadında Demir Eksikliğinin Özellikle Sebep Olduğu Hastalıklar Var mıdır?
Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi demir eksikliğinin sebep olduğu ciddi rahatsızlıklar vardır. Ancak kadında demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklara değinmeden önce kadında demir eksikliğine sebep olan ve erkeklerden farklı olan ne gibi özel sağlık durumları vardır diye sormak ve önce bu soruya cevap vermek kadındaki demir eksikliğinin sebeplerini ve demir eksikliğinin sebep olduğu hastalıkların neler olduğunu anlamamız açısından daha faydalı olur.
Kadında Demir Eksikliği Neden Olur ?
Kadında demir eksikliği çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bilinen en önemli nedenler arasında cinsiyet farklılığından dolayı öne çıkan sebep olarak adet kanamasını söyleyebiliriz. Adet kanaması nedeni ile vücuttan atılan kan ve benzeri sıvı ile birlikte atılan demir vücutta ciddi demir eksikliğine sebep olmaktadır. Bu konu dışında kadında cinselliği ile alakalı olarak gerçekleşen herhangi bir demir kaybı olayı yoktur. Diğer tüm demir eksikliği nedenleri erkek ve kadın organizmasında ortak sebeplerden kaynaklanmaktadır.
Demir eksikliğine neden olan diğer gelişmeler ise her iki cinsiyette de aynıdır. Bu sebepler kısaca şöyle sıralanabilir. Vücut içinde gerçekleşen özellikle bağırsaklarda meydana gelin delinme, yırtılma gibi olanlarla gerçekleşen kanamalı dışkılamalar yüzünden gerçekleşen demir eksikliği, damar delinmeleri, yaralanmaları nedeni ile yani kanamalı durumlarda gerçekleşen demir kayıpları nedeni ile oluşan demir eksiklikleri ve demir eksikliği anemisi nedeni ile doğuştan veya sonradan yakalanılmış bir hastalık nedeni ile gerçekleşen demir eksiklikleridir diyebiliriz.
Kadınlarda ferritin değeri yani hücrelere demir taşıyan proteinlerin değerinin azlığı ve çokluğu yukarıda belirtiğimiz gibi bazı durumlardan kaynaklanmaktadır. Kadınlarda ferritin değerinin azlığında meydana gelebilecek olası rahatsızlıklar konusunda da şunları söyleyebiliriz.
Ferritin eksikliğine bağlı demir eksikliğinin neden olduğu sorunlar kısa vadede ve fazla olmayan değer düşüklüklerinde aşırı derecede ve rahatsızlık vererek hayatımızı aksattıracak düzeyde görülmez. Ancak özellikle alt sınırlar fazla zorlanmışsa yani demir düşüklüğü oldukça fazla ise derinin soluklaşması, kalpte çarpıntı, sersemlik hissi yani baş dönmesi, solukta güçlük ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bunlar demir eksikliğinin belirtisi olduğu gibi ayrıca sebep olduğu rahatsızlıklardır.
Kadında Ferritin Düşüklüğünün Başka Ne Gibi Sonuçları Olmaktadır:
Ferritin eksikliğinden kaynaklanan görev aksaklıkları nedeni ile kandaki diğer bazı değerlerde de düşüklük meydana gelebilmektedir. Bu değerlerden biri de hemoglobindir. Hemoglobine etki etme süreci demir eksikliğinden kaynaklı hemoglobinin üretiminin düşmesiyle gerçekleşir. Hemoglobinin dokulara oksijen taşıyan hücrelerden olduğunu varsayarsak derideki soluklaşmanın nedeninin hemoglobin düşüklüğü olduğunu söyleyebiliriz. Hemoglobin düşüklüğünün nedeninin de bu tespitten sona ferritin düşüklüğü olduğu anlaşılmaktadır.
Ferritinin Normal Değerlere Ulaştırılması İçin Ne Yapılabilir:
Bu konuda yapılabilecek en önemli şey bir doktora başvurarak ferritin testini yaptırdıktan ve düşüklüğü tespit edildikten sonra yine doktorun yazacağı ilaçları kullanarak ferritin değerlerinin normale dönmesini sağlamaktır.
Yorum ekle