Sıradaki içerik:

Çocukların Ateşini Düşürürken Yapılan Hatalar

sv

Çocukların Ateşini Düşürürken Yapılan Hatalar

Sema Güneş

Favorilere Ekle

  • 0

    Mutlu

  • 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • 0

    Üzgün

Çocuklar zaman zaman ateş sorunuyla karşılaşabilmektedir. Ateşlenen ve huysuzlaşan çocuklara çoğu zaman yanlış müdahaleler yapılarak sağlığı riske atacak tehlikeler söz konusu olabilir. Ateş konusunda vücudun enfeksiyonlarla savaştığı hususunun bilinmesi, 39 dereceye kadar olan ateşten korkulmaması gerektiğini belirten uzmanlar çocukların ateşini düşürürken yapılan hatalar konusunda bilgi verdiler.

Gereksiz İlaç Kullanmanın Zararları

Gereksiz ilaç kullanımı, birçok kişinin düştüğü hatalardan biridir. İlaç kullanımında bilinçsiz seçimlerin yapılması ve en ufak bir ateşlenmede hemen ateş düşürücülerle çocuğun üst üste ilaça mağdur edilmesi oldukça yanlıştır.

Birçok ilacın yanlış kullanılması ciddi ve ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Bu yüzden çocukların ateşini düşürürken yapılan hatalar arasında olan gereksiz ve fazla ilaç kullanımı oldukça sakıncalıdır.

Soğuk Su ve Buz Uygulama

Klasik bir ateş düşürme  yöntemi olan soğuk kompress ve buz uygulamaları sıcak çarpması ve malinin Hipertermi isimli problemlere neden olabiliyor. Bu da ateşin 40 derecenin üzerine çıkmasına neden olabiliyor. Ayrıca Hipertermi olan çocuğun vücut ısısının aşırı düşmesi durumu da söz konusu olabiliyor.

Antibiyotiğe Başlama

Antibiyotik konusunda ciddi bir baskı altında olduklarını söyleyen hekimler, ciddi bir problem olan antibiyotiğe başlama konusunda tedbirli olunması gerektiğini ifade ettiler. En ufak hastalıkta eli antibiyotiğe sarılmaya alışan vatandaşlarımız, çocukların da bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bu ilaç kulanımı nedeniyle ölümcül etkiler söz konusu oluyor.

Hangi Durumlarda Acil Müdahale Gerekir?

Çocuklarda makattan ölçülen ateşin 39 ve üzerinde olması yüksek ateş anlamına gelmektedir. 0-3 yaş çocuklarda bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar ateşe neden olabilir. Bu dönemde yakın takip gerektiren ateşli hastalıklar için çocukların ateşini düşürürken yapılan hatalar kesinlikle yapılmamalı, ölümcül sonuçlar yaşanabileceği unutulmamalıdır.

Aşağıdaki belirtiler varsa çocuğun hastaneye götürülmesi şarttır;

  • Kronik akciğer hastalıkları varsa,
  • Vücutta döküntü de varsa,
  • Enerji düşüklüğü varsa,
  • Doğumsal kalp hastalıkları varsa,
  • Sıvı kaybı varsa,
  • Ateş 40 derece ve üzerindeyse hemen hastaneye götürülmesi gerekmektedir.

Ateş Yapan Hastalıklar

Ateş yapan bazı hastalıklar da vardır. Bu hastalıklar doğuştan olan rahatsızlıklar olabileceği gibi sonrada olan viral enfeksiyonlar da olabilir. Her koşulda ateşin yüksekliğine göre hekimi bilgilendirmek önemlidir. Viral hastalıklar söz konusu olduğunda da ateş yükselebilir. Bunlar;

  • Enfeksiyonlar,
  • Zatürre,
  • Orta kulak iltihabı,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • Grip ve nezle gibi rahatsızlıklar ateş yapan hastalıklar arasındadır.

Bu durumda da çocuğun vakit kaybetmeden bir çocuk hastalıkları uzmanına götürülmesi gerekecektir. Uzmanın yapacağı muayene sonucu ortaya çıkacak olan teşhise göre doğru tedavi yönteminin tercih edilmesi iyi bir çözüm olacaktır.

Normal bir çocuk 5 yaşına gelene kadar yılda 5-6 kere ateşlenebilir. Bu çok kalın giyinmekten ya da enfeksiyonlardan dolayı olabilir. Ama çoğu zaman bunun nedeni viraldir ve herhangi bir ilaca gerek duyulmadan atlatılabilir.

Ateşi ölçerken tercih edeceğiniz yöntemlere göre ateşin yüksek olarak nitelendirilmesi de farklılaşır. Popodan 38,3 ateş normalken, kulaktan bu değer yüksek olabilir. Her durumda çocukların ateşini düşürürken yapılan hatalar konusunda bilinçli olunmalı ve problem çıkarılmamalıdır.

Ateşli Çocuğa Ne Yapılır?

Ateşli çocuğa ılık duş aldırılıp üzerine ince ve bol kıyafetler giydirilir. Üşüse bile hafif bir örtü örtülerek çocuğun terletilmemesi gerekir. Çocukların terletilmesi ateş konusunda olumlu etkiler gösterse de terli ve ıslak kalmaması gereken vücudun kuruması da oldukça önemlidir.

Terli kıyafetlerin değiştirilmesi ve çocuğun vücudunun kuru kalması oldukça önemlidir. Ama çocuğu soğuk suya sokmak ve çıkarmak çocuklarda ateş düşürürken yapılan hatalar arasındadır. Çocuğun ateşini düşürmeye çalışırken soğumasına neden olabilirsiniz ve ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

[irp][irp][irp]

ateş düşürmeateş düşürme yollarıçocuğun ateşi nasıl düşürülür
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.