Sıradaki içerik:

Bel Fıtığı Ameliyatında Nelere Dikkat Edilmeli

sv

Bel Fıtığı Ameliyatında Nelere Dikkat Edilmeli

Editör

Favorilere Ekle

  • 0

    Mutlu

  • 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • 0

    Üzgün

Yetişkinlik dönemine giren kişilerin hemen hemen hepsinde görülen bir rahatsızlık olarak bilinen bel fıtığı hareket kabiliyetlerinde azalma sorununu ortaya çıkarmaktadır. Tamamen hareketsiz kalmaktan ve spor yapmamaktan kaynaklı olarak ortaya çıkan söz konusu rahatsızlıktan birçok insan şikâyet etmekte ve çözüm yolları aramaktadır.

Bel Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Çözüm yolları arasında rehabilitasyon tedavisi ile beraber ameliyat olarak bilinir fakat cerrahi müdahaleler en son çare olarak görülmektedir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyonun pek fazla fayda sağlamadığı durumlarda bel fıtığı ameliyatı önerilmekte olup; bu konuda son olarak mikro cerrahi yöntemi kullanılmakta ve büyük oranda olumlu bir tedavi yöntemi olarak dikkat çekmektedir.

Bel fıtığı sadece hareketsizlikten kaynaklı olarak değil aynı zamanda da psikolojik olarak da ortaya çıkan bir rahatsızlık türü olarak bilinmektedir. Omurga kemikleri arasına sıkışan sinirlerin hareket kabiliyetini engellemesi heyecan ve stres gibi duygular yaşandığı anlarda da kendini gösterebilmektedir.

Negatif duygular içerisinde olunan anlar vücut kaslarında bir gerilme yaşanacak olup, ani bir hareket ile bel fıtığı rahatsızlığına sebebiyet verecektir. Bel fıtığı şikayeti ile doktora gitmek bu durumda yapılabilecek olan en iyi çözüm yoludur ve erken müdahale ile ilerlemeden ameliyata gerek kalmadan halledilebilmektedir. Bel fıtığı nedenleri arasında yer alan psikolojik sebepler çoğu vakanın sebebi olarak bilinmektedir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Öncesinde Yapılması Gerekenler

Bel fıtığı hastalığından şikayetçi olan kişiler; ilk evrede gereken rehabilitasyon seanslarından herhangi bir fayda görmedikleri anlarda cerrahi müdahale gereekebilir. Bel fıtığı ameliyatı öncesi doktorların verdiği tavsiyeleri harfiyen yerine getirmek de başarılı bir ameliyat süreci içerisinde olmayı da kolaylaştıran hamleler arasında başı çekecektir.

Bel fıtığı tedavisi işlemlerini gerçekleştirecek olan hastaların herhangi bir biçimde operasyondan önce sigara ya da alkolden uzak durmaları gerekir. Bu sayede de ameliyattan maksimum oranda fayda görmeleri ve tedavinin başarılı olmasına fayda sağlayacaktır.

Bel fıtığı ameliyatı öncesinde dikkat edilen hususlar arasında doktorun tavsiyelerine uymanın yanı sıra hangi hastalıklara sahip olduğunuzu ve ne tür ilaçları kullandığınızı da belirtmeniz çok önemlidir. Bel fıtığı operasyonu esnasında herhangi bir sorunun ortaya çıkmaması adına bu bilgileri paylaşmak oldukça önemli bir ayrıntı olarak değerlendirilmektedir.

Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat sonrasında ya da esnasında kanamayı arttıran bir neden olarak görüleceğinden dolayı; söz konusu ilaçları kesmeniz şiddetle önerilecektir. Aynı zamanda da ameliyattan 8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda ürünü tüketmemeniz gerektiği de tavsiye edilmekte, bu süreç içerisinde su dahi alınmaması da önerilmektedir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Öncesinde Yapılması Gerekenler

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler

Bel fıtığını geçirmek adına girilecek olan cerrahi müdahaleler sonrasında da programlı ve vücudu koruma güdüsü ile hareket edilmesi doğru bir eylem olarak ifade edilecektir. Bel fıtığı ameliyatı sonrası 10 günlük bir süre zarfı içerisinde korse kullanmak doktorlar tarafından tavsiye edilecek olup; bel bölgesinin sabit kalması ve herhangi bir kayma yaşanmaması adına önlem niteliğinde olduğu da unutulmamalıdır.

Bunun yanında 7 gün boyunca ev içerisinde kalmaları da şiddetle söylenen ve uygulamaları gereken hareketler arasında yer almaktadır. Vücudu da zorlamamaları ve sık sık istirahat etmeleri durumunda da ameliyatın faydalarından daha fazla yararlanmalarını gösterecek olan faaliyetler arasında yer almaktadır.

Bel fıtığı ameliyatından yeni çıkan hastaların rahat kıyafet ve ayakkabı tercihlerinde bulunmaları tavsiye edilmektedir. Böylelikle zorlanmadan hareket edecek olan hastaların maksimum ölçüde olumlu sonuç almaları durumu da ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda ameliyat edilen bölgenin suyla temas edilmemesi gerektiğine de işaret edilmektedir.

Bu aşamada da duş alınsa dahi o bölgenin su temas edilmeyecek hale getirilmesi de yapılan uyarılar arasındaki yerini almaktadır. Ağır işlerden kaçınarak, herhangi bir eşyanın kaldırılmasında kolları sıvamamak da hastanın artısına olan bir durum olarak görülecektir. Bel fıtığı ameliyatı sonrası tedbirler aşamasında bu tip söylemler temel alınarak hayatlarını bu şekilde düzenleyecek olan hastaların mutlak sonuca ulaşmaları durumu söz konusu olabilir.

Bel fıtığı kronik bir rahatsızlık olarak bilindiğinden dolayı; ameliyat evresi her ne kadar mükemmel ve sorunsuz bir biçimde geçse de yeniden kendini tekrarlayabilme riski de her zaman bulunmaktadır. Bel fıtığından yeniden muzdarip olmak istemeyen hastalar; bazı önlemler alarak hayatlarını sürdürmek zorunda kalacaklardır.

Bu aşamada da yine ağırlık kaldırmadan kaçınacak olan hastalar; aynı zamanda da bünyelerini pek fazla zorlamamaları adına da program yapacaklardır. Sürekli olarak egzersiz yaparak vücutlarını esnek tutmaları tavsiyesinin yanı sıra sinir ve stres gibi duygulardan da uzak durmaları gerektiği söylenmektedir. Bu şekilde hareket edecek olan hastaların bir daha bel fıtığı sorunu yaşamamaları için dikkat edilmesi gereken önemli adımlardır.

Bu tip bir program içerisin de hayatına devam etmeyecek olan hastaların yeniden bel fıtığına yakalanmaları olasılığı oldukça yüksektir. Aynı süreci yaşamak istemeyen hastaların bu tip bir tedbirsiz tavır içerisinde olmamaları da önerilmekte olup; aksi takdirde ağrı ile acının yoğun olarak hissedildiği bel fıtığının nüksedeceği bir durumun ortaya çıkacağı kesin gözüyle bakılır.

bel fıtığı ameliyatıBel fıtığı nedirBel fıtığı tedavisibel fıtığının nedenleri
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.