Sıradaki içerik:

Ergenlikteki Çocuğunuzun Özgüvenini Nasıl Geliştirirsiniz?

sv

Ergenlikteki Çocuğunuzun Özgüvenini Nasıl Geliştirirsiniz?

Sema Güneş

Favorilere Ekle

  • 0

    Mutlu

  • 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • 0

    Üzgün

Erkek ve kız çocuklarının blue denilen ergenlik çağına girmeleri ile özgüvenleri vücutlarında yer alan değişmeler ve çevre etkileri nedeni ile zedelenebiliyor. Hal böyle oluncada ailelere önemli görevler düşüyor. Bunların başında ise ergenlikteki çocuğunuzun özgüvenini nasıl geliştirirsiniz konusu yer alıyor.

Ergenlik Dönemi ve Özellikleri

Ergenlik dönemine giren erkek ve kız çocuklarını en çok tedirgin eden vücutlarında meydana gelen değişimlerdir. Buna ek olarak çevre baskısı da önemli denilebilecek seviyede bu çocukların özgüvenlerinin düşmesine sebebiyet verir. Dolayısıyla bu dönemde çocuklarının özgüven eksikliği problemine çare bulunmaması ileride ki yaşamlarında da özgüven eksikliğini yaşamalarına sebebiyet oluşturur.

Ergenlik dönemine gien çocuklarınız özgüven açısından eksiklik yaşamaya başlamış ise yerinde müdahaleler ile ve önlemler ile özgüven problemini bir aile çözmeniz gerekecektir.

En belirgin özelliklrinden birisi uyumsuz, öfkeli ve çatışmacıdır. Çünkü çevresinin kendisini anlamadığını düşünür. Genellikle karmaşık duygular içerisindedir. Yapı itibariyle bakıldığında kararsız ve çelişkili bir tavır sergiler. Tüm dikkati bedenine yoğunlaşmıştır.

Bu çocukların arkadaş çevresi ya çok geniştir ya da hiç arkadaşları yoktur. Başkalarının ne düşündükleri onlar için son derece önemlidir ve çevresi tarafından çok taktir edilmek isterler. Kurallara karşı çıkar ve kendi kuralları ile harkeet etmek isterler. Aşırı özgürlükçü davranırlar. Bilhassa anne ile yoğun çatışmalar içerisine girer.

Eleştirilerden ve kendisine karşı yapılan uyarılardan hoşlanmazlar. Ergenlik dönemi ve özellikleri genel itibari ile çocuklar üzerinde olumsuz davranışlara sebebiyet verse de aslında bunun nedenine balkıldığında bebeklik döneminin iyi atlatılamamış olması da ön plana çıkar.

Ergenliği Sağlıklı Geçirebilmek İçin Yapılması Gerekenler

Ergenlik döneminde meydana gelen çatışmaları, uyumsuzluğu gidermenin yolları dikkate alınarak doğru müdahaleler ile bu sürecin kıolayca atlatılması sağlanabilir. Ergenliği sağlıklı geçirebilmek için yapılması gerekenler doğrultusunda öncelikle çocukların ilgi ve ihtiyaçlarının önemsenmesi ve olaylara bu çocuklar açısından bakılması önem taşır.

Özgüven eksikliği yaşayan ergenler genellikle toplumun acımasızca eleştirdiği kız erkek ayrımlarıdır. Örneğin: Babaların kız çocukları ile arasının iyi olması veya sağlıklı bir iletişimlerinin olması kız çocuklarının ergenlik dönemini daha kolay atlatmalarını sağlar.

Eğer babalar kız çocuklarını ergenlik dönemine girdi diye bir başka varlıkmış değerlendirirler ve onlarla daha önceden yaptıkları aktiviteleri yapmazlar ise bu durum kız çocuklarında kendi kimlikleri ile karmaşalar yaşamasına kadar ilerleyen olumsuz bir gelişme olacaktır.

Erkek çocukları bu dönemde erkekler ile aynı ortamda bulunmaktan daha çok hoşlanırlar. Erkek çocuklarında testosteron hormonunun yüksek oranda salgılanması onların dikkatlerinin vücutlarına yönelmesine neden olan etmendir. Bu dikkati dağıtmanın yolları aranmalıdır. Çeşitli sosyal aktiviteler ile hem çocukların özgüvenleri artar hem de bedenlerine olan dikkatin dağılması sağlanır.

Özgüven Artırmak İçin Yapılması Gerekenler

Ergenlik dönemine giren gerek kız gerekse erkek çocuklar olsun bu dönemde özgüvenlerinin eksilmesinden dolayı sosyal problemlerin yaşanmaması açısından özgüven artırmak için yapılması gerekenler ile yaşanılması olası sorunlara çareler bulunabilir. Ergenlik dönemine giren çocuklarınızı daha önceden yaptığı aktivitelerden mahrum bırakmayın.

Onlara bir kutlama yemeği vb. etkinlikler düzenleyin. Çocuklarınızın ergenlik dönemine girmesini ailece kutlayın. Bu uygulama onlara kendilerini önemli hissetmelerini sağlayacaktır. Hem kız çocuklarınız ile hem de erkek çocuklarınız ile ergenlik döneminin gerek fiziksel gerekse psikolojik açıdan getirdiği değişimler üzerinde açık ve net bir şekilde konuşun.

Onların ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarını göz ardı etmeyin. Derslere olan ilgileri düşebilir. Bu nedenle onları çok aşısı yargılamayın. Derslerine yoğunlaşabilmeleri için ders çalışma odalarında, masalarında dikkat toplayıcı düzenlemeler yapabilirsiniz.

[irp][irp][irp]

ergenlik dönemiergenlik döneminde özgüvenözgüven gelişimi
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.