Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Bebekte burun tıkanıklığı nasıl geçer ?
Mutlu
Eğlenmiş
Şaşırmış
Kızgın
Üzgün
Genellikle ergenlik dönemi ile başlayan ve hemen hemen tüm kadınlarda görülebilen aşırı akıntı sorunu her ne kadar patolojik bir rahatsızlık olarak görülse de aslında tamamen fizyolojik bir olaydır. Her ne şekilde olursa olsun önemli olan tek şey hiçbir kadının bu durumdan memnun olmadığıdır.
Vücudumuzda dışa doğru açılan ağız, burun, göz gibi bölümlerinde yer alan mukoza tabakasının kurumaması gerektiği için vücut tarafından bu bölgelerde otomatik olarak bir salgı salgılanır. Vajinal bölge içinde durum değişmemektedir, kadınlarda akıntı fizyolojik bir olay olmasından dolayı bazı şartlar dahilinde değerlendirilmelidir.
Örneğin akıntı uzun zamandır var ise, kokusuz ve şeffaf ya da açık renkli ise, akıntı esnasında ağrı, yanma ve beraberinde kanama durumları söz konusu değil ise buna fizyolojik bir olay diyebiliriz. Aslında bu olay rahim ağzında oluşan salgıların etkisiyle kendini sürekli yenileme durumu söz konusu olan vajinadaki artıkların dışarı atılmasıdır.
Bu anlamda bir fayda sağladığı şüphesiz ayrıca burada oluşan miktar salgı bezlerinin sayısına, kadınlık hormonunun miktarına göre değişkenlik gösterebilir.
Fizyolojik akıntının pek çok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları; hamilelik ile ilgili, şeker hastalıklarında, çok sayıda kişi ile girilen korunmasız ilişki neticesinde, yalın ayak ıslak zeminde yüründüğü için, başkasına ait iç çamaşırlarının kullanılması durumunda, ıslak iç çamaşırlarıyla durulmasında, tampon kullanımından, sentetik iç çamaşırı tercih edilmesinden, spiral kullanımından dolayı, bakteri ve mantar rahatsızlıkları gibi etkiler fizyolojik akıntı nedenleri olabilmektedir.
Fizyolojik aşırı akıntı nedenleri meydana gelen adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi sadece belirli günlerinde de kendini gösterebilir. Ayrıca birçok kadın tarafından yanlış algılanan, özellikle yumurtlama dönemine denk gelen dönemlerde yumurta akı kıvamında çıkan sıvı akıntı olarak nitelendirilmektedir. Lastik şeklinde uzayabilen bu berrak sıvı bir akıntı değildir.
Fizyolojik olmayan akıntılar ise tamamen çevresel etkenlerden kaynaklanmaktadır. Genellikle sarı yeşil rengi, kötü kokusu, çökelek kıvamında pütürlü yapısı, idrar yaparken yanma, ilişki sırasında acı çekme gibi bir fizyolojik etkiden tamamen ayrılan bu etmenler için hemen bir doktora danışılmalıdır. Bu tür rahatsızlıklar genellikle vajinal bölgede sınırlı iken yeterli önlemler alınmazsa daha içerilere de sıçrayabilir.
Her ne kadar nadir görülse de akıntı şeklinde başlayabilen rahim ağzı kanser lejyonları için şüphe uyandıran her durumda doktorunuza danışmak en güvenilir yol olacaktır. Bu gibi rahatsızlıklar bir mikroorganizmadan dolayı olduysa kısırlığa ve hatta hamilelik döneminde erken doğum ya da düşük kilolu doğuma sebebiyet verebilmektedir.
Patolojik rahatsızlıklar genelde kaşınma ve yanma hissi ile başlar. Kızarıklık ve şişkinlikler ender rastlanan belirtilerdir. Bazı durumlarda cinsel birleşme sırasında ağrı ve yanma hissi oluşurken bazı durumlarda da hiçbir şey hissedilmeyebilir. Bu yüzden en ufak bir şüphede derhal doktora danışılmalıdır.
Bakteri yoluyla bulaşmış olanlar antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Eğer cinsel yolla bir bulaşma söz konusu ise eşinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Mantar yollu bir bulaşma söz konusu ise mantara karşı kullanılan ilaçlarla tedavisi mümkündür ve bu ilaçlar çoğu zaman reçetesiz olarak satılmaktadır. Mantar yollu bulaşma olduğundan emin olmak tedavi için oldukça önemlidir ve bu esnada cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Sürekli tekrar eden bir enfeksiyon söz konusu ise süresi 3 ya da 6 ay değişen tedaviler uygulanmalıdır.
Bu hastalıklardan korunmak için özellikle genital bölge kuru tutulmalı, sık çamaşırlar tercih edilmemeli, ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanılmalı, ıslak mayo ya da iç çamaşırı ile oturulmamalı, tuvalet temizliğine dikkat edilerek önden arkaya olacak şekilde bir temizlik sağlanmalı, kokulu her türlü hijyenik bağ, sabun ve tuvalet kağıdından uzak durulmalı.
Ayrıca Cinsel bölge temizliği duru su ile yapılmalı, ilişkiden sonra vajina temizliğine dikkat edilmeli vajina içinin bol su ile temizlenmeli.
Bu yazımızda kadınlarda aşırı akıntı neden olur ? sorusunu cevaplamaya çalıştık umarız yararlı olmuştur, takipte kalmanız dileğiyle.
Bunlarda ilginizi çekebilir…
[irp][irp][irp]
Yorum Yaz