Kadingibi.com

Astrocenter Fal Hizmetini Keşfet

kahve zararlımı
Kahve Nasıl Tüketilmeli?

Kahvenin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Kahve soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, yağmurdan kaçtığımızda adımlarımızın bizi hızla kahve dükkanlarına yönelttiği müthiş kokusuyla vazgeçilmez içeceklerimiz den. Kahve adını ”koku” anlamına gelen Arapça bir kelimeden alır.

Öyle ki bu koku yalnız kalmak istediğimizde bir dost ya da keyifli sohbetlere konuk olan hatta kültürümüzde kız isteme törenlerinde bize tanıklık eden bir misafir… Hal böyle olunca kahve yararlı mı zararlı mı ? düşüncesi insanların merak konusu.

Kahve Oluşumu ve Çeşitleri

Kahve ağacının kirazı anımsatan çok hoş bir görüntüsü vardır.

Kahve meyveleri toplanır, kabuklarından ayrılır. Kavurma işlemiyle kahvenin aroması ortaya çıkartılır.

Kahvenin türüne göre harmanlama, öğütleme ve damıtma gibi aşamalardan geçirilir. Günümüzde kahvenin birçok çeşidi var. 

Kültürümüzde Türk Kahvesi yörelere göre dibek, cilveli, menengiç gibi isimleri alır. Daha çok gençlerin ve çalışan kesimin ellinden düşürmediği latteler, americanolar… sevdiğimiz kahve çeşitlerinden.

Kahvenin Faydaları Nelerdir ?

Kahvenin faydaları denilince akla sık sık duyduğumuz antioksidan kaynağı olması gelir. Peki nedir bu antioksidanlar?  Çeşitli durumlarda maruz kaldığımız stres, kirli hava vs. nedenlerle vücudumuza giriş yapan zararlı maddelerin vücudumuzda etkisiz hale getirmeye yararlar.

Yarım bıraktığımız işleri ve ya dersleri bir gecede yetiştirebilmek uğruna tükettiğimiz kahveler sinir sistemimizi ve kas sistemimizi uyarıp bizi zinde ve enerjik tutar. Yapılan araştırmalar, kahvede bulunan kafeinin yağ yakımında etkili olduğunu, metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olduğunu göstermektedir.

Kahvenin Zararları Nelerdir?

Kafein alımını alışkınlık hale getiren bazı bireylerde uykusuzluk meydana gelebilir. Kahveler diüretik içeceklerdir. Fazla tüketiminde idrarla kalsiyum artışı olur ve buna bağlı olarak kemik erimesi problemiyle karşılaşılır. Kahvenin zararlarında üzerinde durulması gereken konulardan biri ise kahvenin yanlış tüketilmesiyle artan kaloriler.

Ama kahvenin kalorisi yok ki!!! Denildiğini duyabiliyorum. Fakat uygun miktarda tüketildiğinde oldukça masum olan kahveye şeker, krema gibi malzemeler eklendiğinde vücudumuzda yeni kilolara yer açmaya sebep oluyor.

Kahvenin hastalıklar üzerinde ki etkileri;

Sağlıklı beslenme adına günlük uygun miktarda tükettiğimiz kahvenin hastalıklar üzerinde olumlu etkileri vardır. Araştırmalar uygun miktarda tüketilen kahvenin karaciğer kanserine yakalanma oranını düşürdüğünü, meme ve cilt kanserinin oluşmasını azaltıcı etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Ayrıca bir başka çalışmada kahve tüketen yaşlı bireylerin alzheimer hastalığına yakalanma riskini de azaltığını gösteriyor. 

Eğer kahve tüketimi önerilen miktarı aşarsa sağlık tablomuzu olumsuz etkileyebilir. Özellikle kalp hastalarının kahve tüketimine dikkat etmesi gerekir. Kafein bazı hassas bireylerde kalp çarpıntısına, kalbin düzensiz atmasına sebep olabilir.

Kahvenin hastalıklar üzerine bir diğer olumsuz etkisi mide problemleri yaşayan hastalarda ülser oluşumunu kolaylaştırması. Yine gebe kalmayı düşünüyorsanız kahve tüketimine dikkat etmelisiniz. Araştırmalar fazla tüketimin doğurganlığı azalttığı yönünde.

Kahve Tüketimi Nasıl Olmalı ?

Kahvenin yararlar ve zararlardan uzunca bahsettik. Kahve tüketiminde dikkat etmemiz gereken birkaç noktaya değinelim.

İlginizi çekebilir :  Mevsimlere Göre Sebze ve Meyve Tüketimi Nasıl Olmalı?
Kahve Yararlı mı? Zararlı mı?

Kafeini sadece kahveden almayı;  çayda, bazı çikolatalarda,enerji içeceklerinde cola.. vs yiyecek ve içeceklerin içinde de bulunur. Dünya Sağlık Öğreti günlük kafein tüketiminin 300 mg geçmemesi görüşünde.

Özellikle çocukların kahve tüketim miktarı bir diğer önemli nokta. Özellikle sınav zamanlarında alışkın haline getirdikleri kahveyi, yetişkinlerin 1/4 miktarı kadar tüketmeleri yeterlidir.

Kahve tüketiminin miktarı kadar onu tükettiğimiz zaman dilimi de önemlidir. Öğün aralarında kuru yemiş, hurma gibi besinlerle desteklenmiş kahve sizi tok tutmaya bir sonraki öğünde daha az açlık hissetmenizi sağlar.

Yine metabolizma hızını arttırıcı etkiye sahip olmasıyla diyetisyeninizin önereceği miktara göre kahveyi doğru zamanda kullanmak zayıflama diyetlerinde de etkili.

Fakat mide rahatsızlığı olanlar ya da uykusuzluk problemi çekenler uyumadan hemen önce kahve tüketmemelidir.

Diyetisyen Betül TAŞ

Doğu Akdeniz üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olarak diyetisyen unvanını almaya hak kazandım. Mesleğimde ve yaşantımda insanların hayatına dokunmayı ve iyi niyeti ilke edindim. Eğitimini almış olduğum ve hayat boyunca öğrenmeye devam edeceğim beslenme ve diyet hakkındaki bilgilerimi kadingibi.com takipçileriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Yorum Yap