Kış aylarında günlerin yaza göre daha kısa olmasından dolayı gün içerisinde tükettiğimiz yiyecek miktarı daha az olur. Ancak yazın havalar daha güzel olduğundan daha fazla hareket ederken kışın bu aktiviteler azalır. Kışın kilo verme yöntemleri arasında uygulayabileceğiniz birkaç öneri:
Kışın Kilo Vermek İçin Yapılması Gerekenler
Kışın kilo vermek oldukça zordur fakat anlatacağımız tavsiyelere uyarak kış diyeti yapmakta hiç zorluk çekmeyeceksiniz ayrıca hızlıca kilolarınızdan kurtulup fit bir vücuda sahip olabilirsiniz.
1. Kış Sebzelerini Tüketmeye Özen Gösterin
Genel olarak kök bitkileri olarak nitelendirebileceğimiz kış bitkileri diğer besin maddelerine göre 2 kata yakın lif barındırır. Bu nedenle kilo vermede önemli bir yardımcıdır. Kök bitkileri olarak gösterebileceğimiz kış bitkileri şunlardır; beyaz lahana, karalâhana, ıspanak, kereviz, pırasa, brokoli ve pazı.
2. Aç Kalarak Kilo Verme Tamamen Yanlış Bir Alışkanlık
Hiç yemek yemeden kilo vermeye çalışmak vücudun kaslarının zayıflamasına ve su kaybetmesine yol açar. Yemek yiyerek alınan kaloriler ise yağ olarak depolanır. İnsan bünyesi böyle bir kilo verme yöntemine uzun süre dayanamayacağından tekrar yemek yemeye dönüldüğünde açlıkla verilen kilolar daha hızlı bir biçimde geri alınır.
3. Kilo Vermek İçin Tercih Edilen Diyet Ürünleri Kararında Tüketin
Kışın kilo vermek için kış diyeti genel olarak tercih edilir . Diyet ürünler genel olarak 1/4 oranında daha az enerji içerir. Bunun yanında daha yoğun lif içermesi sebebiyle tüketenlerde tokluk hissi uyandırır. Ancak diyet ürünlerin daha az enerji, yağ, vb. içerdiği düşünülerek fazla tüketimi gerçekleşirse kilo vermek yerine kilo alma durumuna dönüşebilir.
4. Vücudun Tüm Besinlere İhtiyaç Duyduğu Unutulmamalıdır
Özellikle bazı diyet listelerinde tek besin öğesi üzerinden kilo verdirilmeye çalışılmaktadır. Bu vücudun direncinin azalmasına ve kilo vermeye çalışırken hastalıklara yol açmaya neden olur. Vücudun düzenini korumak için ihtiyaç duyulan tüm besin öğelerinden yeteri kadar alınması gerekir. Günlük öğünler hazırlanırken mutlaka meyve ve sebzelere yer verilmelidir.
5. Ekmek Türüne ve Tüketimine Dikkat Edin
Ekmek yiyerek kışın kilo vermek zor mudur diye düşünülebilir. Ekmek hem B vitamini hem de karbonhidrat içerdiğinden vücut için gereklidir. Ayrıca ekmek tokluk hissi de vermektedir. Bu nedenle öğünlerden ekmeği tamamen çıkarmak yerine vücudun ihtiyacı kadar tüketilmesi hem sağlığımız hem de kilo vermemiz için yararlı olacaktır. Ekmek çeşidi olarak; tam buğday, kepekli ve çavdar ekmekler tercih edilmelidir. Ekmek tüketilmediği takdirde vücudun ihtiyacı olan karbonhidratın zararlı gıdalardan alınabileceği unutulmamalıdır.
6. Öğünlerinizde Meyveye Yer Verin
Şeker ihtiva ettiği düşünülerek meyve yememek yanlış davranışlardan birisidir. Vücudun sebzelere olduğu kadar meyvelerdeki besin öğelerine de ihtiyacı vardır. Bu nedenle düzenli olarak meyve tüketilmesi gerekir. Ancak vücudun ihtiyacından fazla meyve tüketmek kilo vermeden ziyade kilo almaya neden olur.
Ayrıca meyvelerin suyu yerine lifleriyle beraber kendilerini tüketmek daha faydalıdır. Meyveler gün içerisinde ara öğün olarak tüketilmeli, enerji vereceğinden dolayı geç saatlere bırakılmamalıdır.
7. Akşam Yemeğinizi Yatma Saatinize Göre Ayarlayın
Akşam yemeği için kesin bir saat yoktur. Çünkü herkesin yatma saati bir değildir. Önemli olan yatmadan en az 3 saat önce akşam yemeğinin yenmiş olmasıdır. Bu arada ara öğün üzerinden de en az 2 saatlik sürenin geçmiş olması da gerekir.
8. Aç Karnına Asitlik Yiyecekler Tüketmekten Kaçının
Kilo vermek için yapılan en yaygın şeylerden birisi de sabah aç karnına limon veya greyfurt suyu tüketmektir. Her ne kadar yaygın bir kesim tarafından yapılsa da bilimsel olarak asitli yiyeceklerin kilo vermeye faydalı olduğu veya tokluk hissi yarattığı kanıtlanmamıştır. Aksine asitli yiyeceklerin mideye zarar verme ihtimali vardır.
Bu nedenle bu yiyeceklerin aç karnına değil yemekler arasındaki öğünlerde tüketilmesi sağlık için daha faydalıdır. Ayrıca idrar sökücü olarak bilinen maydanozun da kilo vermeye veya yağ yakmaya etkisi bulunmamaktadır.
Güzel bir yazı teoride işe yarıyor gibi ama bunu uygulamada becermekte olay 🙂