Kadingibi.com

Astrocenter Fal Hizmetini Keşfet

Sağlıklı Alışverişin Kuralları
Sağlıklı Alışverişin Kuralları

Sağlıklı Alışveriş Nasıl Olmalı?

Kültürümüzün en çok sevdiğim yanlarından biri misafirperver oluşumuz. Misafirimizi ağırlarken onları güzel soframız ile karşıladığımız gibi arkadaşından abur cubur servisine başlarız. Misafirleri bahane eder kilo alma sebebimizin onlar olduğuna inanırız.

Eskiden babaanneme misafirliğe gittiğimizde bizi kurutulmuş meyveler ve kuru yemişlerle ağırlardı.

Fakat şimdilerde paketi açıp cips, hazır kek ve olabildiğince yağlı abur cuburları sevdiklerimize sunmaktan çekinmiyoruz.

Bu sebeple sağlıksız beslenmenin bir diğer bahanesini misafirlerimize atmaktan asla çekinmiyorum.

Dengeli ve sağlıklı beslenmek mutfağımızdan geçer.  Evde uzun vakit geçirmeyi seven biri elbette günün belirli saatlerinde kendini mutfakta bulacaktır.

Akşam eve döndüğümüzde hızlı bir yemek hazırlamak için tam da adı üzerinde fast-food (hızlı-hazır) yiyeceklerine hangimiz yönelmedik ki? Oysa ki önceden planladığımız ve sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir alışveriş listesi, bizi sıkıntılı durumlarda sağlıklı beslenmeye yöneltecektir.

Bu yazı annelere, babalara, yalnız yaşayanlara hatta üniversite öğrencileri içinde oldukça yarayışlı olacaktır.

Sağlıklı Alışveriş Nasıl Olmalı? 

Plan yapın ! Özellikle çocuğu olan aileler , kilo problemi yaşayanlar ve kötü beslenme alışkanlığı olan kişiler abur cubur yemekten şikayet ediyorsa alışveriş listesinden bu tip besinleri çıkarmalı. ”

Ben almak istemiyorum. Çocuk ağlayıp aldırıyor.” Cümlesini oldukça duyuyorum. Çocukların ekonomik özgürlükleri yoktur. Sizin  eve almadığınız hiç bir yiyeceği alamazlar. Küçüklükten itibaren doğru alışveriş listesini mutfağınıza taşırsanız çocuklarınız bu zararlı besinlerden habersiz büyüyecektir.

İlginizi çekebilir :  Modahira İndirimli Ürünler

Çocuklar zamanla bu tip besinleri çevrelerinden tanımaya başlayacaktır. Çevrenizdekileri kesin bir dille uyarmak ve çocuklarınıza sağlıklı beslenmenin önemini anlatmanız oldukça önemlidir. Gerekirse alışverişe birlikte giderik sağlıklı yiyecekleri ve zararlı yiyecekleri tartışabiliriz.

Alışverişe aç gitmeyin ! Alışverişi tok karnına yapmanın elbette önünüze her geleni almamanızda büyük payı var. Alışveriş listenizi önceden belirleyin. Belki başlarda biraz üşenmenize sebep olacaktır.

Fakat yapacağınız yemekleri önceden düşünüp bu listeye göre plan yapmak hem hayatınızı düzene sokacak hem de cebinizi rahatlatacak. Eğer işi biraz daha ciddiye alırsanız listenizde ki malzemeleri alacak kadar yanınıza para alın.

Renkleri takip edin ! Kırmızı meyvelerin kanser karşıtı olduğunu, sarı meyvelerin sindirim sistemimize iyi geldiğini, turuncu meyvelerim bağışıklık sistemimizi koruduğunu biliyor muydunuz?

Her renk sebze ve meyvenin vücudumuza iyi gelen farklı işlevleri var. Alışveriş yaparken sebze ve meyvelerimiz den gök kuşağı oluşturabiliriz. Burada atlanmaması gereken en önemli hususlardan biri sebze ve meyvelerin mevsimine uygun seçilmesidir.

Tabuları yıkın ! Ülkemizde vazgeçemediğimiz damak tatlarından biride beyaz ekmek alışkanlığımız. Buraya kadar sağlıkla geldiysek yeni ve sağlıklı tatlarda fırsat vermemiz gerekir.

Beyaz ekmek yerine besleyici özelliğe sahip tam tahıllı ekmekler tercih edilebilinir. İçecek alışverişlerinde özellikle yazın sıcak havanın etkisiyle sepetler gazlı ve asitli içeceklerle dolar. Bunun yerine taze sıkılmış meyvelerden kendinize içecek yapabilir ya da maden suyu gibi minarelli suları tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir :  Erkeğe Sevgililer Günü Hediyesi Ne Alınabilir?

Yararlı atıştırmalar seçin ! Hepimizin televizyon karşısında keyif yaptığı günler; en sevdiği dizisi, uzun süren maç gecesi ve ya sevdiklerimizle izlediğimiz film geceleri vardır. Bu gecelerin yanına her zaman cips ve şekerlemeleri ekleyerek günü daha çekici hale getirmeye çalışırız.

Madem sağlıklı bir alışverişe karar verdik o zaman bu geceler bize daha yararlı olabilecek atıştırmalardan kuru yemişleri seçebiliriz. Fazla yağlı ve tuzlu cipsler yerine mutfağımızda hazırlayacağımız sebzelerden cips yapabiliriz.

Hedefi on ikiden vurun ! Süt ve süt ürünleri alırken tam yağlı almak yerine yarım yağlı süt ürünlerini tercih edebiliriz. Bazen masum görünen besinler oldukça kalorili çıkabilir.

Ürünlerin içeriğini okuyarak yağ ve şeker oranları hakkında minik hesaplamalar yapabiliriz. Son kullanma tarihine bakmayı her zaman ihmal ederiz özellikle çocuklarımıza bunları öğretmekte fayda var.

Alışverişi egzersize dönüştürün ! Alışverişte taşıyabildiğiniz kadarını almak her zaman en temel besinleri almanızı sağlayacaktır. Gün içinde spor yapmaya pek vakit bulamıyoruz.

Hem işimizi halledip hem de alışverişe yürüyerek gidersek günlük yürüyüşümüzü de tamamlamış oluruz. Hala açlıktan ölen insanların olduğu bu dünya da fazladan gıda almaktan ve bunları çöpe atmaktan da kurtulmuş oluruz.

İlginizi çekebilir :  Online Alışverişte Önemli Bilgiler Dikkat!!

Sofranızı zenginleştirin ! Alışverişe çıkmanın en güzel yanlarından biride yemeklerinize zenginlik ve sağlık katacak olan baharatlar.

Sularımız tatlandıran ve mide bulanıklıklarına iyi gelen nane, kan şekerini dengeleyen tarçın, bağışıklı sistemimizi güçlendiren zencefil, uyku problemini düzenleyen kişniş ve mutfaklarda pek duymaya alışkın olmadığımız ve sindirim sistemimizi düzenlemeye yardımcı olacak kakule gibi baharatları alışveriş listemize ekleyebiliriz.

Yemek pişirin ! Pek çoğumuz yemek pişirme konusunda iyi değildir. Zamanı bahane ederek yemek yapmaya fırsat bulamadığımızı düşünürüz. Fakat artık sadece kitaplardan değil teknolojinin getirdiği yararlı videolardan da pratik ve çeşitli pek çok yemeyi yapmayı deneyebiliriz.

Sürekli dışarıda yemek yiyen birinin evde ki malzemeleri ziyan olacağı gibi nasılsa dışarıda yerim düşüncesiyle alışverişini sadece atıştırmalıklarla sonlandırabilir.  İster yalnız yaşayın ister kalabalık ya da bir üniversite öğrencisi.. Mutfağa girin ve kendinize iyi bakın.

Alışveriş yaparken unutmamanız gereken en mühim konulardan biri ise dünyanın açlıkla verdiği mücadele.. BM örgütünün raporuna göre dünyada 821 milyon kişi açlıkla savaşıyor. Dünyada 5 yaşının altındaki çocukların %22 si açlık yüzünden gelişme bozuklukları yaşıyor.

Alışveriş yaparken aldığınız fazlaca ürünler aç karınları doyura bilecekken çöp kutularında yerini almaktadır. Doğru alışverişin en sağlıklı olanı aldığınız ürünleri paylaşmaktır.

Diyetisyen Betül TAŞ

Doğu Akdeniz üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olarak diyetisyen unvanını almaya hak kazandım. Mesleğimde ve yaşantımda insanların hayatına dokunmayı ve iyi niyeti ilke edindim. Eğitimini almış olduğum ve hayat boyunca öğrenmeye devam edeceğim beslenme ve diyet hakkındaki bilgilerimi kadingibi.com takipçileriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Yorum Yap