Çocukluğumdan bu yana hatırladığım en güzel anılar arasında yer alıyor Razaman. Sıcacık pide için uzun uzun kuyruk da beklediğimiz yıllar, ezan vakti tüm şehrin sessizliği, ezanla birlikte şenlenen sofralar insana huzur verirdi. Daha az sinirlenmeye kötü söz söylememeye çalışırdık.
Müslüman olmayan komşuların çocukları dahi elinde ekmek olmadan saygıyla oynarlardı bizimle.
Ramazan huzurdu, bereketti, yardımlaşmaydı şükürdü benim gözümde.
Ramazan hala aynı güzelliği ve bereketiyle her yıl sofralarımıza konuk olmaya devam ediyor.
Bu yazıda ramazanda nasıl beslenmeliyiz sağlığımız için en iyi beslenme yöntemlerine değineceğim.
Ramazanda Sağlıklı Beslenme ve Oruç’un Faydaları!
On bir ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan, bu yıl mayıs ayında evlerimize misafir oldu. Müslümanlar için dua, bereket ve yardımlaşma duygularını geliştiren bu ay pek çok araştırmaya da konu olmuş ve sağlığa olan katkıları ele alınmıştır.
Beslenme konusuna değinmeden önce bahsetmem gereken en önemli şeylerden biri Ramazan ayının farkındalık ayı olması. Ramazan ayı dünyada açlıkla baş etmeye çalışan tüm varlıkların hislerini anlamak ve elimizdeki her türlü besini daha doğru kullanmak ve israf etmemizi gösteren bir farkındalık ayıdır.
İnsanlara ve hayvanlara yardımlaşma duygumuzun arttığı bu güzel ayda nasıl beslenmemiz gerektiğini bu yazımda öğrenebilirsiniz.
Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
6 Mayısta başlayan Ramazanın zorlu bir kaç gününü geride bıraktık. Yaklaşık 17 saatlik açlık yaşadığımız bir sürece girdik. Her hangi bir sağlık sorunu yaşamamak adına ideal ağırlığımızı korumak, gereğinden fazla ağırlık kaybetmemek oldukça önemli. Oruç sürecimizde en sık şikayet baş ağrısı ve sindirim sorunlarından gelir. Bu yüzden sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir.
Oruç açlıkla beraber susuzluğu da beraberinde getirir. Özellikle havaların sıcak olması elektrolit ve sıvı ihtiyacını arttırır. Uzun süren susuzluk sonucu vücudun dehidratosyana uğramaması için iftar ve sahurda yeterince su içmek ve doğru besinleri tüketmek gerekir.
İftarda tatlıya da yer bırakabilmek için bazı önemli besin ögelerini sınırlandırıp bunun yerine basit şeker dediğimiz ürünleri tercih ediyoruz. Fakat sahur ve iftarda doğru besinleri seçersek kan şekerimiz deki dalgalanmaları da engellemiş oluruz. Dengeli beslenme adına sahur öğününü atlamamız gerekir.
Ramazan ayında günlük beslenme rutinimiz değişiklik göstermektedir. Beslenmemiz deki bu azalma metabolizma hızımızı da etkiliyor. İdeal kiloyu korumak ve sağlıklı düzeyde kilo vermek için beslenme tarzımıza dikkat etmeliyiz. Ağır yağlı yiyecekler yerine lifli yiyeceklerle tanışmalıyız.
Bu süreçte dikkat çekmek istediğim konulardan biri de besinlerin hijyeni ve güvenliğidir. Özellikle süt ve et ürünleri depolanırken her hangi bir zehirlenmeye yol açmaması için uygun koşullarda depolanmalıdır.
Besinler uzun süre oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Dilerseniz Yemeklerin, Besinlerin Sağlıklı Saklanması ve Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Nelerdir? başlıklı detaylı bilgi içeren diğer yazılarımı inceleye bilirsiniz.
Ramazan ayında özellikle yaşlılarımız, ilaç kullananlar ve bazı hastalık sebebiyle oruç tutmaması gereken bireylerin bu konuda ısrar etmemesi gerekir. Kişiler uzun süre aç kalacağı bu dönemde oruç tutup tutamayacağı konusunda doktorlarla görüşmeli İslami şartlara uygunluğunu güvenli kaynaklardan öğrenmelidir.
Ramazanda Nasıl Sağlıklı Besleniriz!
Ramazanda yemek yediğimiz iki öğün olur bunlara çok dikkat etmeliyiz. Özellikle sahurda nasıl beslenmeliyiz?ve iftarda neler yemeliyiz? dikkat edilmesi gerekenler;
Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?
Oruç her ne kadar aç insanların halinden anlamak ve verilen nimetlere şükretmek içinde tutulsa da sağlığı tehdit etmeyecek şekilde sürecin tamamlanması gerekir. Bu süreçte doğru besinler kullanılırsa vücudumuz için avantaja dahi dönüşebilir.
Sahur uykunun bölünmesi nedeniyle genelde atlanmak istenen bir öğündür. Zaten 17 saat süren açlığı daha da arttırmamak ve güçten düşmemek için sahur öğününü değerlendirmemiz gerekir.
Genelde sadece ezan okunmaya yakın su tüketiriz bu da oldukça susuz kalmamıza sebep olur. Sahura kalktığınızda aralıklı zamanlarda su tüketmeyi unutmayınız.
Sahurda börek, poğaça ve ya kızartmalar hem su ihtiyacınızı arttıracak hem de yağlı olmaları midenizi bulandıracaktır. Bu besinlerin yerine tok tutma özelliği olan proteinden zengin yumurta ve peynir gibi besinler kahvaltı gibi pratik bir şekilde hazırlanıp tercih edilebilinir.
Sahurda hızlı bir şekilde sindirilen şeker ve ya un gibi besinler çabuk acıkmanıza sebep olacaktır. Tatlı tüketimi sahurda tercih edilmemelidir. Mide bulantısı ve ya midenizin bozulmasını engellemek için kızartmalardan da uzak durabilirsiniz.
Sahurda sadece su içip tüm günü aç geçirmek doğru bir tercih değildir. Zaman aralığı oldukça kısıtlı olduğu için tıpkı normal zamanlarda olduğu gibi sık sık ve az miktarda beslenmemiz gerekir. Zaten 17 saat aç kaldığımız bu süreçte daha da fazla aç kalmamak adına sahur atlamamız gereken bir öğündür.
Genel olarak toparlayacak isek fazla yağlı ve tuzlu besinleri tercih etmekten kaçının. Süt, peynir, yoğurt ve tam tahıllı ürünler tercih edin. Kahvaltı türünden hoşlanmıyorsanız çorba ve ya az yağlı sebze yemekleri tercih edebilirsiniz.
İftarda Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazanın en keyifli saatlerinden biridir iftar. Öyle ki tüm günün yorgunluğu unutulur son dakikaları sayarken. Sofranın bereketi eş dostla daha da keyifli anlara tanıklık eder. Saatlerce süren açlığı sonlandırmak için durmaksızın yemeye keyiflendikçe daha çok tüketmeye gerek duyarız.
Keşke dünyada ki tüm açlıkla savaşan canlılarda akşam önlerine zengin bir sofra konulacağını bilse.. Siz siz olun hem sağlığınız için hem de Ramazanı anlamlandırmak için sağlık dolu sofralarda sağlıklı bir şekilde bu güzel ayı misafir edin.
Genelde iftardan sonra tüm gece bir koltuğa uzanır midemizi rahatlatmaya çalışırız. Çünkü aniden yediğimiz yemekler mide rahatsızlığına yol açacağı gibi tansiyon ve şekerinizi de etkileyecektir. Bu sebeple orucu hurmayla açmak ve ya su tüketip 10 dk beklemenin size oldukça yararı olacaktır.
Elbette 17 saatlik açlığın üzerine tekrar beklemek size zor gelecektir. Bu arada sevdiklerinizle sohbet etmek ve ya yemekleri koyarken oyalanmak size yardımcı olabilir.
Bunların yanı sıra sofralarımızı daha sağlıklı kılmak adına ızgara, haşlama ve fırında lezzetli pişirme yöntemlerini deneyerek midemizi rahatlatacak bir önlem alabilirsiniz. Ek olarak baharatta aşırıya kaçmak sizi rahatsız edebilir.
Daha önce sizlerle paylaşmış olduğum Baharatların Sağlık İçin Önemi başlıklı yazımda detaylı bilgi aktarmıştım, incelemenizi tavsiye ederim. İftardan sonra suyu birden içmek yerine aralıklı bir şekilde sık sık tüketmeyi unutmayınız.
Herkesin merak ettiği konulardan biride tatlı seçimidir. Metabolizmanın oldukça yavaşladığı bu sürecin üstüne tatlıyı da eklemek istenmeyen durumlara yol açacaktır. Ramazanda haftada bir sofralarınızda tatlıya yer verebilirsiniz.
Tatlı seçiminizi sütlü tatlılardan yahut yazın serinletecek dondurma gibi seçeneklerden kullanabilirsiniz. Dilerseniz meyvelerinizi tarçınla taçlandırıp tatlı niyetine servis edebilirsiniz.
Ramazanda Sağlıklı Beslenmek İçin Notlar!
- Yeterince su tükettiğiniz den emin olun! Su ihtiyacınızı karşılamak adına araya zaman koyarak sık sık su tüketin. Özellikle dehidratasyonu engellemek, vücuttan zararlı maddelerin atılması,baş ağrısını azaltmak, böbreğe binen yükü azaltmak konsantrasyonun azalması, mide ve bağırsağı bozmamak için oldukça önemlidir.
- Yağlı ve Şekerli besinlerden kaçının! Ramazan alışverişinizi az yağlı peynirlerden, yarım yağlı sütlerden ve yağsız etlerden oluşturabilirsiniz. Vücudumuza tatlı ve şeker gibi bizi tok tutmayacak basit karbonhidratlar yerine; tam tahıl ürünleri, yulaf, mercimek, bulgur gibi kompleks karbonhidratları ekleyebilirsiniz.
- Gereğinden fazla besin tüketmeyin ! Vücudumuz 17 saat boyunca açlık süreci yaşamaktadır. Bu durum metabolizma hızını da yavaşlatmaktadır. Fazla miktarda ve bir an da tüketilen yiyecekler vücut ağırlığını arttır ve metabolizmanın zorlanmasına sebep olur. Yemekleri yavaş yemeye ve çiğneme sayısını arttırmaya özen gösterebilirsiniz.
- Çay ve ya kahve gibi içerinde kafein bulunduran ürünler ülkemizin vazgeçilmez içecekler dendir. Ramazanın yaz ayına gelmesiyle birlikte vücuttaki su kaybını önlemek adına kafeinli içecekleri de sınırlamada yarar vardır.
Bu yazımızda sizlere ramazan ayında sağlıklı beslenme nasıl olmalı? iftarda ve sahurda nasıl beslenmeliyiz?, hangi yiyecekleri ve baharatları tüketmeliyiz? gibi merak edilen konulara değinmiş olduk. Tüm okuyucularımıza hayırlı, huzurlu ve sağlıklı ramazanlar diliyorum.
- Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz? - 1 gün önce
- Meme Kanseri Farkındalık Ayı - 1 hafta önce
- Kahvenin Yararları ve Zararları Nelerdir? - 1 hafta önce
- Yazın Kilo Almamak İçin Yapılması Gerekenler? - 1 hafta önce
- 5 Adımda Daha Sağlıklı ve Daha Güçlü Beyin - 1 hafta önce