Kadingibi.com

Astrocenter Fal Hizmetini Keşfet

Aşurenin içindeki besinler
Aşurenin Faydaları Nelerdir?

Aşurenin Faydaları Nelerdir?

Muharrem ayının başlamasıyla birlikte sofralarımızı tatlandıran aşure, mutfakta en sevilen malzemelerle yapılma telaşıyla hazırlanır. Aşure kişinin zevkine göre en az 10-15 malzemeyle hazırlanıp ; sevdiklerimizle, ailemizle ve komşularımızla paylaşılır. Aşure birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla dağıtılırken; içeriğindeki sağlıklı ve zengin gıdalarla vücudumuz için oldukça faydalıdır. Küçükken anneannelerimizden, baba annelerimizden  gördüğümüz; annelerimizin mutfağı çeşit çeşit malzemelerle doldurduğu bu geleneksel tatlı günümüzde de hala yerini koruyor.

Aşurenin Yararları Nelerdir?

Özellikle kilo kontrolümüzü sağlamak adına tatlılardan uzak durmaya çalışırız.

Eğer doğru tatlıyı seçersek ve ne kadar tüketeceğimizi bilirsek kontrolü  ele almış oluruz. Çünkü doğru tüketip aşurenin içindeki bin bir çeşit besinlerden yararlanmak yerine fazla kaçırıp zarara uğrayabiliriz.

Aşurenin içeriğinden, vücudumuza olan yararlarından ve nasıl tüketmemiz gerektiğinden biraz bahsedelim.

Aşurenin içinde hangi besinler var? Aşurenin içindeki besinlerin yararları nelerdir ?

Aşure içerisindeki besinler ve özellikle şekerden dolayı yüksek kalorili bir tatlıdır. 1 kase aşure 300-350 kaloridir. Fazla kilolarından şikayet edenler, diyabetliler veya kronik hastalar tüketimine dikkat etmeliler ya da doktor ve beslenme uzmanlarına danışarak tüketmelidir.

İlginizi çekebilir :  5 Adımda Daha Sağlıklı ve Daha Güçlü Beyin

Aşure yapımında şeker yerine bal gibi tatlılar kullanarak şeker oranı da düşürülebilinir. Aşure içerisinde çinko E,C,B vitaminleri,kalsiyum, protein, yağ , karbonhidrat ve bitkisel protein kaynakları bulunur. Çocuklar, sporcular ve emziren annelere aşure yemeleri tavsiye edilir.

Aşurenin faydaları nelerdir ?

Aşurenin temel malzemelerinin başında buğday ve pirinç gelir. Buğday içeriğindeki lifle cilde iyi gelir ve bazı kanser hastalıklarına karşı koruyucudur.

Kalbi korur, vücudu temizler, sindirim sistemini etkiler ve zayıflamaya yardımcı olur. Pirinç ise yapılan araştırmalarda alzheimera iyi geldiği ve yaşlanmayı önlediği gözlemlenmiştir. Ayrıca pirinç bağırsakları etkiler ve ishalin etkilerini azaltır.

Aşurenin içinde lifli yapıya sahip kuru fasulye güçlü bir protein kaynağıdır. Böbrek rahatsızlığında etkilidir. Kabızlığa iyi gelir. Şişkinliği azaltır. Baklagillerden nohut yine lifli yapıya sahip güçlü bir bitkisel proteindir. Cilt sağlığını korur, saç dökülmelerini engeller, bağırsakları çalıştırır ve kolesterol seviyesini dengelemekte yardımcı olur. Yine vejeteryanlar için aşure besleyici tatlılardan biridir.

Aşureye zenginlik katan bir başka bitkisel kaynaklı besinler; ceviz, bazen, fındık, fıstık vb. yağlı tohumlardır. Bu besinler mineral, protein, vitamin, yağ bakımından zengindir. Aşurenin yüksek kalorili olmasına sebep olan besinlerden bir kaçıdır.

İlginizi çekebilir :  Sırt Ağrısı Nefes Darlığı Yaparmı

Yağlı tohumlar kan kolesterol seviyesini düşürür, kanser ve kan damar hastalıklarını engellemeye yardımcı olur. İçeriğindeki sodyum sebebiyle hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekir ve tuzsuz olanları tercih etmek gerekir. Vegan ve vejeteryanlar için tokluk süresini uzatır.

Aşurenin içince neler yok ki.. Yine içinde bulunan incir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemikleri besle, meme kanserine yakalanma riskini azaltır. İncir mineral deposudur. Yine içinde bulunan bir başka lezzet kayısı; demir, magnezyum, kalsiyum içerir. Sindirimi kolaylaştırır kabızlığı önler. Kalp koruyucudur ve kilo kontrolün de yardımcı olur.

Aşurenin içinde C vitamininden zengin turunçgiller antijenikdir. Bağışık sistemini korur ve yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.

Aşure zengin içeriğiyle emzikli annelere süt arttırmada destek sağlar. Çocuklarında hızlı büyüme dönemlerinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak adına tüketmeleri önerilir. Beslenmede yapılan en büyük hatalardan biride sağlıklı beslendiğimizi düşünüp yine kilo almamızdır.Yararlı olduğunu düşündüğümüz bir çok besini avuç avuç tabak tabak tüketiriz.

Fakat unutmamalıyız ki her yiyecek az yenildiğinde problemlere yol açtığı gibi çok tüketildiğinde de faydadan çok zarar veriyor. Midemizin belirli bir kapasitesi olduğunu ve onu yöneten kişinin siz olduğunu unutmayınız. Çeşitli besinlerden azar azar fakat miktarında yemenin sizin için daha faydalı olduğunu bilmelisiniz.

Diyetisyen Betül TAŞ

Doğu Akdeniz üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olarak diyetisyen unvanını almaya hak kazandım. Mesleğimde ve yaşantımda insanların hayatına dokunmayı ve iyi niyeti ilke edindim. Eğitimini almış olduğum ve hayat boyunca öğrenmeye devam edeceğim beslenme ve diyet hakkındaki bilgilerimi kadingibi.com takipçileriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Yorum Yap