Kadingibi.com

Tıkla, anında ücretsiz fal baktır!

Şarbon Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Şarbon Hastalığı Nedir? Nasıl Korunurum?

Şarbon hastalığı son günlerde sosyal medyada en sık konuşulan sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. İnternet ortamında bilinçsizce yayılan çoğu bilgiler insanları oldukça telaşa düşürmüştür. Etkeni bacillusanthracis olan bakterilerin, ot yiyen hayvanlardan insana geçmesiyle oluşan bir hastalıktır. Bu bakteriler zorlu koşullara oldukça dayanıklıdır. Bazı vakalarda ciddi sağlık tablosu oluşturur.

Şarbon Hastalığı Nedir?

Eski Türk topluluklarından bu yana  hayvancılık ve buradan elde edilen ürünler  ekonominin en  önemli gelir kaynaklarından birini oluşturmuştur.

Günümüzde de hayvancılık yerini hala korumaktadır. Özellikle Kurban Bayramlarında kesilen etler hem soframızı zenginleştirmede hem de  yurdun dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.

Hal böyle olunca sosyal medyada gündem olan, hayvanların insana bulaştırdıkları hastalıklar kafaları karıştırmaktadır. Şarbon hastalığı eskiden beri görülmekle birlikte geçtiğimiz günlerde gündemde  sıklıkla yer almıştır.

Şarbon Nasıl Bulaşır ? Belirtileri Nelerdir ?

Şarbon hastalığı sığır, keçi, koyun gibi hayvanların taşıdığı bakteriyi insanlara bulaştıra bildikleri bir hastalıktır. Bu riski taşıyan hayvanlara temas etmek, hastalıklı hayvanın etini yemek ya da tüylerinde bulunan sporları solumak şarbon hastalığına sebep olabilir.

İlginizi çekebilir :  Evinize Özel Kazandibi Tatlısı Tarifi

Deri, akciğer ve bağırsağa hastalık yaparlar. İnsanların en çok merak ettiği konulardan biri ise süt ve süt ürünlerinden şarbonun geçip geçmeyeceğidir. Hastalığa yakalanan hayvan  kısa süre ölüm tehlikesiyle karşılaştığından sağlık uzmanları sütten bulaşma riskinin ete oranla oldukça düşük olduğunu vurgulamıştır.

Şarbon hastalığı üç etkili yolla insana geçer;

  • Deri Şarbonu :  Kişi hayvana ya da dokunduğu yerlere temas etmekle birlikte vücudumuzda ki açık yaralardan içeri girebilir. Ülkemizde en yaygın görülen şarbon çeşididir. Kişinin vücudunda kaşıntı, içi su dolu kabarcıklar ya da siyah yaralar oluşturur. Halk dilinde kara kabarcık olarak da bilinir.
  • Akciğer Şarbonu : Bacillusanthracis bakterisi hayvan tüylerindeki sporları hava yoluyla solunum organlarımızdan içeriye girer ve akciğerimize yerleşir. Nefes darlığı görülür ve lenf bezlerinin şişmesine sebep olur. Şok görülebilir. Kişide oldukça riskli bir sağlık tablosu oluşturur.
  • Bağırsak Şarbonu :  Hastalıklı hayvanların etini tüketmekle birlikte insanlara geçer. Kişide kanlı dışkı, kusma ishal görülebilir. Oldukça risklidir. Erken teşhis hastlar için oldukça önemlidir.
İlginizi çekebilir :  Gümüş Takılar Nasıl Parlatılır ?
Et Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Şarbon Hastalığına Nasıl Önlem Alınır? Besinleri Nasıl Tüketmeliyiz?

  1. – Şarbon hastalığı görülen yerlerde ilgili sağlık kuruluşlarına haber vermeli ve bölge karantina altına almalıdır. Hastalıklı hayvanlar kirecegömülerek hastalığın yayılması önlenir.  Çevreye yakın hayvanlara aşılama uygulaması yapılır.
  2. – Şarbon hastalığı riski taşıyan hayvanların temas ettikleri yerler ve eşyalar dezenfekte edilmelidir. Bu hayvanlara çıplak elle temas etmemeli vücudumuzdaki yararlardan içeri sızdıklarını unutmamız gerekir.
  3. –  Etler iyice pişirilmeli, çiğ olarak alınan sütler temiz ve uygun koşullarda kaynatılmalıdır.

Et Ürünlerini Alırken Neye Dikkat Etmeliyim? Et Ürünleri Nasıl Saklanmalı?

Temel besin kaynaklarının başında gelen et ve ürünlerini alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Et alışverişlerini güvendiğiniz yerden almak burada kullanılan et parçalama malzemelerinin temiz olmasına dikkat edilmelidir.

Kesilen hayvanların veteriner hekim kontrolünde gerçekleşmesi gerekir. Ambalajlı ürünlerin son kullanma tarihlerine, nerede üretildiğine, üretim iznine bakın. Ambalajın zarar görmediğinden emin olun. Etin içeriğini göremediğimizden dış görünümünün normal renk, koku ve dokuya sahip olduğundan emin olun.

İlginizi çekebilir :  Hayır Diyebilmek Neden Önemlidir?

Et ürünlerini saklanırken küçük porsiyonlar şeklinde dondurulur ve buzdolabı şartlarında buzu açılır. İkinci kez dondurma işlemi yapılmaz. Pişirme işleminde ete temastan sonra el hijyeni önemlidir.

Ete kullandığımız malzemeleri diğer gıdalara kullanmamak gerekir. Buzdolabına konulan ürünler pişmiş ve çiğ olarak ayrı yerlere konulmalı ve birbirleri arasında sızıntı yapmamalıdır.

Yorum Yap

Bizi Takip Edin

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın..

K-STORE

Son Yazılar

  • Milyonları Verseler Giymeyeceğiniz Tuhaf Kıyafetler
  • Vücut Karıncalanması Neden Olur? ve Tedavisi!
  • Bim’de Mide Bulandıran Skandal Görüntü!
  • Lambadan Çıkan Cin’i Bile Şaşırtan İstek!
  • Tatil Sonrası Kilo Vermek İçin Bunları Yapmalısınız

Yeni Sezon Ürünler