Kışın getirdiği soğuk rüzgarlarla beraber evde zaman geçirme fikri kulağa hep hoş gelir. Hareketsiz dönemlere girdiğimiz bu süreçte kilo alımları da kaçınılmaz oluyor tabi.. Kışın içilen kremalı kahvenin, evde geçirilen süreçte kalorili atıştırmalıkların ve ya geçen yazdan kalma kiloların varlığı başımıza dert oluyor. Kışın vücudumuzu kalın kıyafetlerle kapalı tutmak fazla kilolarımızı gözümüze batmamasını sağlıyorken yaza doğru çıkarılan kıyafetlerle rahatsız olmaya başlıyoruz. Yazın kilo almamak için yapılması gerekenlere bi göz atalım.
Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Aslında yaz aylarının yaklaşmaya başlamasıyla içimize gelen zayıflama hissi ve biraz kilo verdikten sonra hızla geri alma hissiyle aynı durumu yaşamış oluyoruz. Sadece görüntüyü düzeltmeye odaklanmak oldukça yanlış değil mi ? İşin içine vücudunuzun sağlığını düşünüp, yeterli ve dengeli beslenmeye karar vermeniz gerekmez mi? Benden söylemesi aslında küçük noktalara dikkat edersek bütün bir yılı kurtara biliriz.
Zayıflamak ve ya diyet kelimeleri medyanın ve çeşitli insanların dilinde açlık olarak nitelendiriliyor. Sanki diyet yapmak çok az yemek ve oldukça zahmetli bir şeymiş gibi algılamamıza sebep oluyor. Oysa ki diyet sağlıklı yaşamamız için vücudumuzun alması gereken enerjiyi doğru besinlerden alması ve çoğunlukla sağlıklı beslenmeyi işaret eder.
En sık yapılan diyet hataları da zaten bu noktada başlar. Kilo verme isteğiyle beslenme programımızdan bir anda çıkarılan yiyecekler ve ya gün içinde tok tutmayan besinleri tüketmek açlık krizlerine yol açar. Bu durum kısa bir süre içerisinde pes etmemizi sağlar. Dilerseniz kilo verirken ya da verdikten sonraki süreçlerde nelere dikkat etmemiz gerekir daha yakından inceleyelim.
Aslında yaza sağlıklı ve fit bir şekilde girmenin yolu size doğru bir şekilde kilo verdirmeyi sağlayacak diyetisyen ve vücudunuza uygun spor yapmanızı sağlayacak bir aktiviteden geçiyor. Spor ve diyet bir arada yapıldığında hem yaşam kalitemiz artıyor hem de kalıcı kilolar vermemize yardımcı oluyor.
Spor yapmak için illa yüksek miktarlarda para ödemeniz gerekmiyor. Doktorunuzdan ya da fizyoterapist’den aldığınız bilgilerle parklarda ya da evinizde hareketli kalmanız kilo verme döneminde yararınıza olacaktır. Örneğin işe giderken yolun bir kısmını yürüyerek kendinize ayıracağınız zaman ciddiyetinizi korumanıza yardımcı olacaktır.
Diyet Yaparken Yapılan Beslenme Hataları
Sağlıklı bir bireyim. Diyet yapıyorum ama bir türlü istediğim gibi kiloyu veremiyorum diyorsanız bu yazımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim. Çünkü masum olarak nitelendirdiğimiz bazı diyet yaparken yapılan beslenme hataları fazla kilolara merhaba dememize sebep oluyor.
Her içecek masum değildir! Kışın salepler ve ya şekerli ve kremalı kahvelerin kilo aldırdığını biliyoruz. Yazın ise sağlıklı olduğunu düşündüğümüz meyve sularının gereğinden fazla tüketmesi kilo alma sebeplerindendir. Zaten dışarıdan alınan meyve suyu paketlerinin içerisindeki şeker oranlarının yüksek olduğunu biliyoruz.
Fakat masum görünen taze meyve suları da kilo almamıza sebep olabiliyor. Taze sıkılmış meyve sularının doğru şekilde kullanımını basitçe anlatayım. Taze meyveler bağışıklık sistemimiz üzerinde oldukça etkilidir. Fakat onları su haline getirdiğimizde lif kısmı dışarıda kalacağından bağırsağınıza etkisi olmayacaktır.
Böylelikle şekerli kısmı karaciğerde birikecek ve kilo almamıza sebep olacaktır. Meyve suyu tüketmek istiyorsanız gün içinde yediğiniz meyveleri de hesaba katarak miktarını dengelemeniz gerekecektir.
Soslara dikkat! Kilo vermeye karar verdiğimizde özellikle fast food (hızlı hazır yiyecekler) gibi ürünleri tüketmemeniz gerektiğini biliyoruz. Hatta öğünlerinize salata tabakları ekleme cesaretinde dahi bulunuyoruz. Buraya kadar her şey normal. Fakat salatanızı yanlış tüketerek kilo alabileceğinizin farkında mısınız ?
Sağlıklı besleneceğim diye artan kaloriye dikkat çekmek istiyorum. Salatayı sadece tek öğün değil yemeğinizin yanına eklediğinizde de bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Salatalara gereğinden fazla yağ koymak ve sosa bulamak kilo almanıza sebep olacaktır.
Özellikle yemeğin yanında gelen salatalara ek olarak peynir, meyve ve tahıl ürünlerin eklemesi kaloriyi arttıracaktır. Kaloriyi dengelemek açısından bu tarz besinlerin salataya konulmaması gerekir. Meyvelerin ve kuru yemişlerin yararlarından her yazımda sıklıkla bahsediyorum. Her renk her çeşit meyvenin vücudumuza olan yararları saymakla bitmez.
Fakat sağlıklı besin olmaları dilediğimiz kadar tüketeceğimiz anlamına gelmez. Her besinin tüketilmesi gereken bir miktarı vardır. Meyvenin içindeki doğal şeker kilo almamıza sebep olacaktır. Aynı şekilde ara öğünlerinizin vazgeçilmesi kuru yemişleri de gereğinden fazla tükettiğimizde içerdiği yüksek yağ oranı sebebiyle kilo almamıza sebep olacaktır.
Tabağınızda çeşitlilik görmek istiyorsanız elma, armut ve ya portakal gibi meyvelerden birer dilim tabağınıza alarak bir bütün meyve olacak şekilde çeşitlilik sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları
Güne keyifli bir kahvaltıyla başlamadan önce sabah uyandığınızda sindirim sisteminizi canlandırmak için su tüketebilirsiniz. Vücudumuzdaki ödemleri atmak ve kilo yakımını hızlandırmak için suyun rolü önemlidir. Suyu genel olarak yemekten önce ve sonra tüketebilirsiniz.
Kahvaltı tüm gün iştahınızı kontrol etmeye sağlayan önemli bir öğündür. Sağlıklı bir kahvaltı seçeneğinde sucuk ve ya salam gibi işlenmiş etler yerine miktarını fazlaya kaçmayacak şekilde sizi tok tutacak yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarından yararlanmanız daha doğru olacaktır. Ayrıca sebzelerden de bolca yararlanıp sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.
Kilo vermenin en önemli kuralı ara öğündür. Yani ana yemek aralarında yediğimiz, kan şekerimizin dalgalanmasını önleyen hafif besinlerdir. Basit bir hesapla öğünlerinizin arasının 2-3 saat olmasına dikkat ediniz. Diyette Beslenme programınıza göre meyve, kuru yemiş ve ya protein kaynaklı besinlerden küçük bir porsiyon tüketebilirsiniz.
Ara öğününüzü yapmak bir sonra ki ana öğünde çok fazla yemek tüketmemeye yardımcı olacaktır.Ülkemizde et ve et ürünleri ciddi bir şekilde hem yetiştiriliyor hem de tüketiliyor. Fazla et tüketimi bir çok hastalığa davetiye çıkardığı gibi dünyamızda da birçok probleme sebep oluyor.
Çok sayıda hayvan üretimi yapılan çiftliklerde fosil yakıtı tüketiliyor bu da suyun hatta havanın kirlenmesine sebep oluyor. Böylece büyük miktarlarda metan gazı ve diğer sera gazları atmosferle buluşuyor. Bunun sonucunda iklim değişikliğine sebep olacak kadar daha birçok hayvan ve bitki türünün yok olmasına sebep oluyor.
Hem doğa için hem de dengeli beslenmek için eğer bir öğün et ve türevi gibi proteinli besinler tüketiyorsanız diğer öğün sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Böylece sindirim sisteminizi rahatlatacak bir yol izlemiş olursunuz.
Dışarıda yemek yemeği hepimiz çok severiz. Fakat yediğimiz yemekler oldukça yağlı ve büyük porsiyon halinde gelmektedir. Dışarıda yemek yemeyi tercih ediyorsanız ızgara ve ya balık çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Tabağınızı küçük bir göz hesabıyla dörde bölüp; yarısına sebze ve salata koyup, diğer yarısına et ve pilav türü yerleştirip fazla porsiyondan kaçabilirsiniz.
Gazlı ve asitli içecekler yerine ayran tüketmek oldukça yararlı bir tercih olacaktır. Besin alışverişlerinizi nasıl yapmanız gerektiğini uzun bir yazıda ele almıştım. Küçük hatırlatmalar yapacak olursam alışverişi mutlaka tok karınla yapın ve sadece ihtiyacınız olacak kadar almayı deneyin. Çevrenizdeki insanlar size bir çok öğüt verecektir.
Ben böyle yaptım kilo verdim. Ekmeği kes! gibi.. Unutmayın ki her insanın beslenme alışkanlığı ve vücudunun ihtiyaç duyduğu enerji farklıdır. Eğer yaşam tarzınızı değiştirmek ve kötü beslenmeyle gelen hastalıkları yenmek istiyorsanız mutlaka diyetisyen kontrolünde kilo veriniz. Sağlıklı beslenmenin dışında kendi kafamıza göre diyet yapmak maalesef ki geri dönüşü olmayan ciddi sorunlara yol açabilir.