Diyete başlamak için hepimiz bir motivasyon beklentisinde oluruz. Zira zordur başlaması. Mutluluk ile yaptığınız her işte daha iyi bir sonuç alırsınız. Mutlu olanlar, yani hayatın tadını çıkaran ve şükredenler, daha rahat zayıflıyor. Peki nedir bu mutluluk? Bu tabii ki değişir, sizi ne mutlu ediyorsa!
Sağlığınız İçin Diyet Yapın
Sinemaya gitmek, yemek pişirmek, dışarıda yürümek, kız arkadaşınla geyik yapmak, seyahat etmek, fotoğraf çekmek. Bunun listesini çıkarın ve bunları daha sık yapmaya çalışın. Başkalarına da sorun, belki farklı şeyler vardır denemeniz gereken.
Eğer sürekli diyeti, yemediğiniz yiyecekleri, uzun bir yolun başında olduğunuzu düşünürseniz, bu işkenceye dönüşür ve kilo vermek için başarı oranı azalabilir. Yeni yılda motivasyonu yakalayıp diyet yapmaya ne dersiniz?
Kendini Tanımak
Zayıflamanın yolunun kendini tanımaktan geçtiğini bir çok uzman söylüyor bugün. Geçmişine bakmak kendini tanımak, nereden geldiğini ve vücudunun senden beklediklerini anlamak demektir. Başarısız hikâyelerin nedenlerinin büyük kısmı kendini yeterince tanımadan yola çıkmaktan kaynaklanıyor. Dinlediğim öykülerin çoğunda, denenmiş onlarca çeşit yöntem var ama sonuç aynı. Peki, biz neyi atlıyoruz?
Doğru Diyeti Seçmek
Öncelikle doğru diyeti seçmelisiniz. Doğru diyet sizi sadece geçici olarak zayıflatacak ve hayat boyu sürdürmesi imkansı ve zararlı bir diyet değil, kendi kanatlarınızla uçmanıza imkan verecek ve daha sonra kilo almayacağınız ve ömrünüzü kısaltmayacak bir diyet(daha doğrusu beslenme tarzı) olmalıdır. Ayrıca bilimsel olarak sağlık üzerine etkileri incelenerek oluşturulmuş bir beslenme programı olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer sadece kilo vermeye odaklanırsanız, kaybedeceğiniz tek şey kilo olmayabilir.
İştahı Kesme
İştahı azaltmaya yardımcı olan besinleri tercih etmek işinizi çok kolaylaştırır. Unutmayın ki: Diyet doğru beslenmeyi öğrenmektir. İştah azaltan besinlerden bazıları; Karnabahar, çavdar ekmeği, ayva, yumurta, kırmızı acı biber, badem, armut, yağsız et, donmuş yoğurt, salatalık, yeşil çay, tarçın, ıhlamur, maydanoz, maden suyu, kepekli makarna, yulaf ezmesi, brokoli, yeşil salata, sirke.
Yağ Yakımı
Yağ yakmayı kolaylaştıran besinleri tercih edin. Kivi, sarımsak,fesleğen, sinameki, tarçın, civanperçemi, az yağlı süt ve süt ürünleri, tüm tohumlar, yağsız etler, balık yağı, kırmızı biber, greyfurt, mercimek, yeşil çay, zencefil, maydanoz, ceviz, ada çayı, kekik, limonu diyet listesi yaparken unutmamanız gereken besinlerden.
Not Tutun
Çoğunuzun hoşuna gitmeyen, sıkıcı bulduğunuz bir öneri: Yediklerini not etmek! Ne yediğini, nerede yediğini, nasıl yediğini… Tüm ayrıntıları not alanlar daha kolay zayıflıyor. Yediğinizi not almak sadece 1 dakika sürer. Biriktirmeyin, hemen yazın.
Sütü çok seviyor olabilirsiniz ama belki de 3 gündür hiç süt içmediniz? Meyve sevseniz de belki de alışverişe çıkamadığınız için 2-3 gündür hayatınızda ki meyveler de azaldı. Neyin eksik neyin fazla olduğunu görmek ve besin çeşitliliğini artırmak için not almak harika bir fikir!
Ara Öğün Hayat Kurtarır
Aç kalmadan, zorlanmadan, acı çekmeden zayıflamak istiyorsanız ara öğünleri atlamamalısınız. Ara öğün metabolizmaya ‘haydi çalış’ demektir. Kan şekerinizi düzenlemek, iştahınızı dengelemek ve metabolizmanızı hızlandırmak için mutlaka ara öğün yapın. Arada 2 ceviz atıştırmak bile öğün sayılır.
Su içmeden Zayıflamak Zorlaşır
Su içmenin faydasını bilmeyenimiz yoktur. Günde 2-3 lt arasında su tüketmeye çalışın. Kişiye göre bu miktar değişir. Gün içindeki sıvı kaybınıza, tuz tüketiminize, terlemenize göre miktar aratabilir, azabilir.
Egzersiz Yaparak Diyetinizi Destekleyin
Sporu gözünüzde büyütmeyin. Diyet yaparken genelde en çok endişe spor yapamamakla ilgili oluyor. Oysaki günde 30 dakikanızı ayırarak yapacağınız bir yürüyüş diyetinize çok iyi eşlik edecektir.