Kadingibi.com

Astrocenter Fal Hizmetini Keşfet

Anne Sütünün İçeriği Nedir?
Anne Sütünün İçeriği Nedir?

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden kansere kadar bebeğin hayatında etkili olan anne sütü için “bebeğinizi mahrum bırakmayın” çağrısında bulunuyor. Anne sütünün faydaları ise bununla bitmiyor. Bebeklere hem ihtiyacı olan tüm besini ideal ölçülerde sunarken aynı zamanda onu sayısız hastalığa karşı koruyup kollayan anne sütünün faydaları;

Anne Sütü Neden Gereklidir?

  1. Bebeğin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içermektedir.
  2. Obeziteyi önlemektedir.
  3. Bebeği ciddi enfeksiyonlara karşı korumaktadır.
  4. Alerjik hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.
  5. Bebeğin I.Q. değerlerini yükseltmektedir.
  6. Bebeğin büyüme faktörlerini etkilemektedir.
  7. Böbreklere ek yük oluşturmamaktadır.
  8. Annenin meme kanserine yakalanma riskini düşürmektedir.
  9. Psikolojik destek sağlamaktadır.
  10. Ağız temizliğinde etkilidir.
  11. Hazımsızlığa bağlı sorunları engellemektedir.

Anne Sütünün İçeriği Nedir?

Anne sütü, D ve K vitaminleri dışında ilk 6 ayda bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayacak düzeyde ideal bir besindir.  Anne sütünün içeriği, annenin beslenmesinden bağımsız olarak bebeğin gereksinimlerine göre düzenlenmektedir.

Anne Sütünü Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Anne sütünün içeriği sabit olmamakla birlikte her anne bebeği için en uygun sütü üretmektedir. Doğumdan sonraki ilk 7 gün içerisinde gelen sarımsı renkte ve koyu kıvamda olan suya kolostrum denir ve bu süt protein, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir.

Ayrıca bebekleri hastalıklara karşı koruyucu antikorlar ve bağışıklık sistemini güçlendirici maddeler içermektedir. Doğumdan sonra damla damla gelen bu sütün miktarı bebek emdikçe artmaktadır.

Emzirmenin başlangıcında karbonhidratları zengin ön süt gelirken, emzirmenin sonunda yağdan zengin son süt salgılanır.  Son sütün salgılanış zamanı bebeğin emme gücüne bağlı olarak değişmektedir.  Bu nedenle her öğünde bir memenin bebek tokluk hissedip ayrılmasına kadar emzirilmesi önerilir.Her öğünde iki memenin birden emzirilmesi bebeğin aşırı miktarda laktoz içeren süt almasına neden olur. Bunun sonucunda da bebekte gaz şikayetleri ve gürültülü, sulu dışkılama görülebilir.

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne Sütünü Arttırmak İçin Ne Yapılmalı?

Her annenin aklında mutlaka  “Acaba bebeğim için yeterince süt üretebilecek miyim?” sorusu dolaşmakta ve annede korkuya yol açmaktadır.  Bu soruya cevap ise “Evet” şeklindedir. Her anne, bebeğine, bebeğin herhangi bir ek gıdaya ve ya mamaya gerek duymayacağı şekilde yeterli ve bebeğin ihtiyaçları doğrusunda en ideal sütü üretmektedir.

Eğer ilk hamileliğinizde anne sütünüz yeterli olmadıysa bu düzensiz beslenmeniz ve ya bebeğinizi doğru şekilde emzir memeniz den kaynaklanıyor olabilir. Vücudunuzun arz talep ilişkisini kurarak, bebeğin ihtiyacına göre yeterli sütü üretebilmesi için bebeğinizi birkaç hafta emzirmeniz gerekmektedir. Anne sütü yapan yiyecekler tüketirken bir yandan da aldığınız ilaçlar sütünüzün azalmasına sebep olabilir.

Anne Sütünün Miktarını Etkileyen 5 Faktör

  1. Bebeğin memeyi yanlış bir şekilde emmesi ihtiyaç duyduğu kadar sütü almasını engelleyebilir. Bu durumda bebeğin emmesi azalacağından  dolayı vücudunuz daha az süt üretmeye başlayacaktır.
  2. Sürekli tek bir memeden emzirmek, diğer memenin süt üretimini azaltabilir.
  3. Emzirme ya da pompalama seanslarının azalması, vücudunuzun ürettiği toplam süt miktarında azalmaya sebep olabilir.
  4. Emzirme süresini sınırlı tutmak memelerinizin tamamen boşalmasını engellerken, emzirme sırasında sizin ya da bebeğinizin rahatsız bir durumda olması sütünüzün azalmasına sebep olabilir.
  5. Bebeğinize anne sütü yanında mama vermeniz, bebeğin emeceği sütü azaltacaktır. Dolayısıyla süt üretiminiz de azalacaktır.

Anne Sütünü Arttırmak  için 5 Öneri

  1. Bebeğinizin dudaklarının memenize doğru şekilde tutunduğun dan emin olun. Bebeğiniz doğru şekilde emiyorsa, sizin canınızı yakmaz ve emzirme sonrasında huzursuz ve ya sinirli olmaz.
  2. Emzirme boyunca bebeğinizi ve kendinizi rahat edeceğiniz bir pozisyonda tutun. En uygun pozisyonu bulmak için birkaç deneme yapmanız gerekebilir.
  3. Bebeğinizi emzirmek için ağlamasını beklemeyin. Gün boyunca emzirme sıklığınızı arttırın. Bebeğinizi emzirmek için sabit bir zamanlama yapmayın. Bebeğin parmaklarını emmesi ya da dudaklarını şaplatması gibi işaretleri dikkate alarak bebeği emmek istediği zamanlarda emzirin.
  4. Her ili memedeki süt üretimini tetiklemek için sırayla her iki memeyi de bebeğinizi emzirmek için kullanın.
  5. Beslenmenize dikkat edin. Meyve, sebze ve tahıl açısından zengin ve dengeli beslenmeye çalışın. Susuz kalmamaya özen gösterin ve günde en az sekiz bardak su için.
İlginizi çekebilir :  Bebek Kusmasının Nedenleri ?
İlginizi çekebilir :  Çocuğunuzun İştahını Arttıracak 9 Öneri
İlginizi çekebilir :  Anne ve Bebek Arasındaki Duygusal Bağ

Yorum Yap

Suda Doğum Nedir ve Faydaları Nelerdir?