Kadingibi.com
Obezite Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Obezite Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?

Çağımızın hastalığı olarak tabir edilen obezite; gitgide insanları pençesine alan bir rahatsızlık türü olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlıktan dolayı sorun yaşayan hastaların vücut kitle endeksinde gitgide bir artış gözlemlenebilmişti; insan metabolizmasına göre bu artışların olağan dışı olarak tabir edildiği de bilinmektedir.

Obezite Hastalığı Nedir?

Obezite hastalığı vücutta olan yağ tabakasının normalden daha fazla olmasından kaynaklı olan bir rahatsızlık olarak görüldüğü için hastaların hareket kaybı yaşamasına ve sahip olunan ağırlığa direne memesine de tanıklık edilmektedir.

Bundan kaynaklı olarak hastaların bir an önce kilo kaybı yaşamaları için gereken diyet programlarına başlamaları ve bu konuda fazlasıyla kararlı bir yapıda olmaları gerektiği de belirtilmektedir.

Beslenme alışkanlıklarına göre şekil alan ve ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak bilinen obezite; aynı zamanda da psikolojik nedenlerden kaynaklı olarak da kabul gören bir hastalık olarak adlandırılmaktadır. Stresin artmasına bağlı olarak kendilerini yemeğe veren insanların da obezite rahatsızlığına yakalanma ihtimalleri artmakta ve bu kişiler obezite risk grubu içerisinde yer almaya da başlamaktadırlar.

Buna engel olmak adına da obezite belirtileri göstermeye başlayan kişilerin hayatlarını düzene koymaları gerektiği de belirtilmektedir. Aksi takdirde de vücutlarının türlü noktalarında farklı farklı hastalıklar baş göstermeye başlayacak olup; ölüme yavaş yavaş sürükleyen bir rahatsızlık olarak da kabul görecektir.

Obezite Belirtileri Nelerdir?

Obezite belirtileri hızlı ve anormal bir biçimde kilo almaya dayalı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak obezite hastalarının bu durumu fark etmeleri oldukça güç olduğundan dolayı; zaman geçtikten sonraki evrede bu hastalığın farkına varmaları durumu açığa çıkacaktır.

İlginizi çekebilir :  Yaşlılar İçin Beslenme ve Diyet Önerileri

Obezite belirtileri kapsamında ilk olarak hastaların giderek kilo almaları durumu söz konusu olmaktadır. Hastaların giderek kilo almaları ile beraber rahatlık hislerinde de azalma mevcut olacaktır. Özellikle bel bölgesinde yer alan yağ tabakasında gözle görülür bir artışa sebep olunması da temel belirtileri arasında yer almaktadır. Herhangi bir efor sarf etme anında hemen yorgun düşme ve nefes nefese kalma da obezitenin belirtisi olarak ifade edilmektedir. Sabahları baş ağrısı ve aşırı terleme de obezitenin temel göstergeleri arasında yer almaktadır.

Obezitenin Nedenleri Nelerdir?

Kilo almak genel olarak insanların yaktıkları kaloriden daha fazla almaları halinde ortaya çıkacaktır. Obezite hastalığı da sürekli olarak böyle bir beslenme alışkanlığı olan kişilerde meydana gelen bir rahatsızlık olarak öne çıkmaktadır.

Dengeli ve zamanlı bir biçimde beslenmeyen kişilerin obeziteye davetiye çıkarması söz konusu olacaktır. Bunun yanı sıra fast food ürünleri de obeziteye sebep olan temel ürünler olarak görülmekte olup, doymuş yağ oranının fazla olması ile birlikte kalori bakımından zengin olduğundan dolayı aşırı kilo alma konusunda da önemli bir faktör olarak hayata geçirilebilecektir.

İlginizi çekebilir :  Kilo Vermek için Tavsiyeler
Obezitenin Belirtileri Nelerdir?

Obezite sadece kişinin beslenme ya da hareket programına göre olmamakla beraber aynı zamanda da genetiksel olarak da ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Aile bireylerinde de genel olarak aşırı kilolar gözlemlenebiliyor ise; diğer bireylerin obezite risk grubu içerisinde olması son derece normal bir durum olarak ifade edilmektedir. Tokluk hissini bir türlü kavrayamayan obezite hastası adayları; aile bireylerinin yapısını da obezite sebepleri arasında sayabilecektir.

Kişilerin kullanmış olduğu ilaçlar da obeziteye davetiye çıkarmaktadır. Özellikle anti depresanlar bu konuda olumsuz sonuç vermektedir. Bunun dışında da diyabet, hormon ve tansiyon ilaçları da devamlı olarak iştah arttırıcı bir konumda yer almakta ve obeziteye davetiye çıkaran medikal ürünler olarak bilinmektedir.

Obezite Tedavisi Nasıl Olur?

Obezite hastalığının pençesinden kurtulmak bir anda olabilecek bir eylem olarak görülmemektedir. Hastaların bu konuda irade sahibi ve kararlı olmaları gerekmektedir. Beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak isteyecek olan hastalar; bu konuda herhangi bir kaçamak içerisinde olmayacak ve diyet programını da harfiyen yerine getirecektir. Protein destekli bir diyet uygulamak yavaş yavaş kilo vermeye neden olacaktır.

Karbonhidrattan kesinlikle uzak durması gereken hastaların aynı zamanda da egzersiz programlarını da belli bir düzen eşliğinde gerçekleştirmeli ve gerektiği kadar kalori yakma işlemleri içerisinde de yer almalıdır. Fiziksel aktiviteler de herhangi bir biçimde zorlamayacak olan hastaların vücudu yıprat mamaları ve düşük dozda sporlarını yapmaları da gerektiği de önemle tavsiye edilen hususlar arasında varlık göstermektedir.

İlginizi çekebilir :  Lahana Suyu Kürü Diyeti ile Zayıflamak

Obezite tedavisi içerisinde sadece fiziksel unsurlara dayalı çalışmalar yapmakla beraber aynı zamanda da psikolojik olarak da gündeme getirilmesi gereken bir süreç olarak ifade edilmektedir. Stres ya da travmalara dayalı olarak insanların kendilerini yemeğe vermeleri sonrasında oluşan aşırı kilo alımı; terapiler sonrasında çözülmeye çalışılacak olup; bu konuda da obezite hastalarının ruh sağlığında pozitif gelişmelere yer verilmeye de gayret edilecektir.

Obezite tedavisi içerisinde cerrahi müdahalelere de gerek duyulmaktadır. Son çare olarak görülecek olan operasyonlar; sindirim sistemine uygulanacak olan müdahaleler olarak tanımlanmaktadır. Gastrik bantlama, bypass, gastrik balon ve mide küçültme ameliyatları bu tür ameliyatlar içerisinde yer alacaktır.

Bu ameliyatlar sonrasında hastaların diyet programlarına harfiyen uymaları halinde daha hızlı bir biçimde kilo vermeleri sonucu ortaya çıkabilir.

Ancak hastalar ameliyat öncesindeki hayatlarına devam etmeleri sürecinde kilo almaları durumu da söz konusu olacak ve zaman içerisinde var olan kilolarında artış gözlemlenmeye de devam edilecektir.

Bu yüzden de Obezite belirtileri hisseden hastalarının uzman bir doktora görünmesi gerekir ayrıca, düzenli ve titiz bir programa dayalı olarak hareket etmeleri de söz konusu olacaktır.

Yorum Yap

Sosyal Medya

Sosyal medya hesaplarımızı takip edin, en güncel içeriklerden anında haberdar olun.

Çok Okunanlar

Sıcak Havalarda Nasıl Beslenmeliyiz?
Sakinleştirici Besinler
Strese İyi Gelen Sakinleştirici Besinler!

K-STORE

Yeni Sezon Ürünler