İnsan yüzü istenilen durumda nemlenmeye ihtiyaç duymaktadır. En yağlı ciltlerin bile nemlendiriciye ihtiyaç duymasına en büyük sebep, nemlendiricilerin fiziksel bariyer gibi cildi çeşitli birçok faktörden korumasıdır. Nemlendiriciler aynı zamanda insan yüzünü bakterilerden korur ve makyaj malzemelerinin gözeneklere girmesine engel olur.
Nemlendiriciler genellikle iki koldan hizmet vermektedir. Birincisi; dış tabakaları dolgunlaşmasını sağlayarak yumuşaklık ve ipeksi bir yapıya sahip olmasını sağlar, ikincisi; geçici olarak kırışıklıkları önler ve daha derin kırışıklıkları gizler.
Kuru havalarda havanın vücuttaki nemi solumasını önleyen nemlendiriciler, aynı zamanda cildin her zaman sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
Nemlendiriciler gliserin içermektedir ve cildin derinliklerinde bulunan nemi yüzeye taşımaktadır. Bu durumda eğer vücuttaki bu boşlukları doldurabilecek kadar su varsa ve cildin çeşitli derinliklerini nemli tutabilecek ise bu durum herhangi bir sorun çıkarmaz.
Eğer yeteri kadar su yoksa, derinliklerde kuruma ve ciltte renk değişimi görülebilir. Gliserin maddesinin yanı sıra birçok nemlendiricide alkol bulunmaktadır. Alkol kurutucu bir özelliğe sahiptir. Yani bu içerikli nemlendiricilerin uzun süre kullanılması sağlıklı değildir.
Cildinizin derininde bulunan suyun yeterli seviyede olduğuna emin olana kadar bu gibi maddeleri kullanmanız önerilmemektedir.
Nemlendiriciler cildin dış görünümün yerini alması için gün içerisinde kullanılmaktadır. Öğlen veya sabah zamanlarında daha hafif nemlendiriciler, cildin beslenmeye açık olduğu akşam saatlerinde ise daha ağır nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Nemlendiriciler 20 dakika süreyle sürülmektedir.
Bir Nemlendirici İçin Temel Ölçüler Şu Şekildedir
- 2 çorba kaşığı Aloe vera jeli
- 90 gr. Sıvı yağ
- 30 gr. Kakao (katı) yağı veya Lanolin
- 60 gr. Gül suyu
Ciltlere göre Sivilce Temizliği
- Normal ciltler için jojoba yağı veya badem yağı
- Kuru ciltler için lanolin veya susam yağı
- Lekeli veya yağlı cilt ler için jojoba yağı(katı veya sıvı)
- Olgun ciltler için ghee (saf yağ) veya pirinç kepeği
Hazırlık
Katı ve sıvı yağları bir yanda, çiçek yağı ve aloe vera jelini diğer bir yanda karıştırın. Tüm malzemeleri aynı kapta blender vasıtasıyla karıştırın. Esansiyel yağları yüz yağları masajında olduğu gibi ekleyebilirsiniz. Daha ağır bir krem hazırlamak için aloe vera yağını azaltarak, yerine A veya E vitamini ya da gül yağı koyabilirsiniz.