Her kadın belirli bir yaşa geldikten sonra hormonlarının da etkisi ile kendisini hazır hissettiği anda anne olmak ister. Hamilelik belirtileri (Gebelik belirtileri) baş göstermeye başladıktan sonra bu durum pek çok duyguyu bir arada barındırmaktadır. Anne olmak isteyen kadınlar hamilelik dönemlerinde tam olarak ne yaşayacaklarını kestiremedikleri için endişe panik korkunun yanı sıra bebek sahibi olacaklarını ve artık anne olabileceğini düşününce de büyük bir mutluluk ve heyecan hissetmektedirler. Mutlu bir yuva bebek ile taçlandırılabilir.
Her çift evliliklerinin belirli yıllarından sonra kendilerini hem fiziksel hem de ruhsal olarak hazır hissettikleri zaman bebek sahibi olmak isterler ve bunun için gerekli adımları atarlar. Gebelik 40 hafta yani ortalama 280 gün sürecek uzun bir süreçtir. Bu süreç içerisinde anne adayının vücudunda farklı değişimler yaşanmaktadır. Öncelikli olarak kadının bu değişimlere kendisini hazırlaması gerekecektir. Hamilelik uzun bir süreç olmasının yanı sıra her kadının vücudunda farklı şekillerde kendisini gösterebilir.
Hamilelik belirtileri ise bünyelerin farklı olması ile birlikte farklı şekillerde yaşanabilir. Yapılan gözlemlerde bazı kadınların hamilelik sürecini çok rahat ve herhangi bir eziyet çekmeden tamamladıkları görülmüşken bazı kadınların ise oldukça hamilelik döneminde büyük sıkıntılar yaşadıkları ve çoğu zaman kabus olarak hatırlayacakları anlar yaşadıkları görülmektedir. Bu durum kişilerin bünyesine göre değişiklik gösterebilir. Bu durum değişiklik gösterdiği gibi hamilelik belirtileri de değişiklik gösterebilir.
Bazı kadınlar hamileliğin ilk haftalarında yaşadıkları değişimler ile durumu fark edebildikleri gibi bazı kadınlar hamileliğin ilerleyen zamanlarına kadar karınlarındaki bebekten haberdar olamamaktadırlar. Ancak hamilelik başlı başına bir hormon değişimi olduğu için özellikle halk arasında en sık rastlanan hamilelik belirtileri derlenerek bilgi verilmek amacıyla yer almaktadır. Halk arasında hamileliğin en önemli belirtisi adet gecikmesi olarak ifade edilmektedir.
Özellikle her ay düzenli olarak adet gören ve şimdiye kadar herhangi bir aksama yaşamamış olan kişilerin bu durumda daha net bir şekilde belirtileri anlamaları mümkündür. Ancak halk arasında üzerine göre adı verilen durum ile bazı anne adaylarının hamileliklerinde de adet gördükleri saptanmıştır. Hamileliğin ilk haftalarında anne rahminin büyümesi sonucunda bazı kanamalar meydana gelmektedir. Bu kanamalar açık renkli ve kısa süreli olmakla birlikte yerleşme kanamaları ismi verilmektedir. Bu durum hamileliğin ilk belirtileri arasında olmakla birlikte bu durumda bazı kadınlar tarafından adet kanamaları ile karşılaştırıldığı için anlaşılmayabiliyor.
Adet öncesi sendromları arasında da bulunan meme hassasiyeti sorunu hamileliğin ilk aylarında da kendisini göstermektedir. Bu belirti her anne adayı tarafından yaşanmaz. Ancak meme uçlarında acı ve özellikle memelerde gözle görülür şişkinlik hamilelerin en sık karşılaştığı durumların başında gelmektedir. Bu şişkinliğin asıl nedeni hamilelik döneminde vücudun süt üretimi için hazırlanması şeklinde doğru bir şekilde yorumlanabilir. Hamileliğin (Gebeliğin) ilk aylarında birçok anne adayı tarafından bulantı ve kusma şikayetleri yaşanmaktadır. Bu durum vücutta meydana gelen önemli değişimler ile ifade edilebilir. Ayrıca koku hassasiyet oluşabildiği için çok sık bir şekilde bu şikayetlere rastlanır ancak uzmanlar bulantı ve kusmaların sadece ilk aylarda olduğunu ve ilerleyen zamanlarda bu şikayetlerin sona ereceğini ifade etmektedir.
Sık İdrara Çıkma
Hamilelik belirtileri arasında sık idrara çıkma durumu da yer almaktadır. Rahmin gün geçtikçe büyümesi ile birlikte rahim hemen aşağıda bulunan mesaneye baskı yapmaya başlamaktadır. Bu baskı sonrasında uyarılan mesane sık idrara çıkılmasına yol açmaktadır. İdrar renginin değişmesi ise vücutta meydana gelen hormon değişimleri sonucunda oluşabilir. İdrarın daha koyu ve yoğun olduğu görülmektedir. Rahmin gün geçtikçe büyümesi sonucunda karında da büyümeler ve şişkinlikler meydana gelmektedir. Bu daha çok ilerleyen aylarda yaşanan belirtiler arasında yer almaktadır. Vücut yeni bir değişime adapte olmaya çalışırken aynı zamanda hormonlarında etkis ile birlikte yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar meydana gelmektedir. Özellikle çalışan kadınların ani yorulmalar yaşamaları bununla birlikte erken yatmaları ancak sabah istedikleri saatlerde uyanamamaları hamilelik sırasında yaşanmaktadır.
Hamilelik döneminde annenin vücudunda sıvı ihtiyacı artmaktadır. Bu ihtiyaç karşılanmadığı takdirde vücut susuz kalacağı için tansiyonun düşmesine neden olabilir. Aynı zamanda beslenme ihtiyacının artması ile birlikte vücut az beslendiği takdirde tansiyon düşebilir ve bu sebeple olumsuz durumlar yaşanabilir. Rahimde bir takım değişiklikler yaşandığı için hamilelik belirtileri arasında ani kasık ağrıları da bulunmaktadır. Rahimde meydana gelen değişimler sonucunda kasılmalar meydana gelmektedir. Rahmi tutan bağlarında gerilmesi özellikle anne adayının ani hareketler yapması sonucunda kasık ağrılarının yaşanmasına neden olmaktadır. Bu ağrılar bazen çok hafif olabileceği gibi bazen dayanılmaz boyutlara da ulaşabilir.
Bulantı ve Koku Hassasiyeti
Hamilelik döneminde ilginç bir şekilde anne adaylarının koku duyuları çok büyük gelişme göstermektedir. Bu hassasiyet keskin kokulu nesne ya da besinlere karşı etkisini göstermektedir. Yapılan gözlemler sonucunda kokusu yüzünden yemek yapamayan ve hatta dişini fırçalayamayan anne adaylarının olduğu bilinmektedir. Hamilelik (Gebelik) bünyeler üzerinde farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bu durumda bazı anne adaylarının iştahı açılırken bazı anne adayları iştahsızlık problemi yaşayabilir. Ayrıca hormonların etkisi ile birlikte bazı kadınların bazı yiyeceklerden tiksindikleri ve yemeyi bırakın görmeye bile tahammül edemedikleri saptanmıştır.
Tüm bunların dışında belirli besinlere karşı inanılmaz düşkünlük aşerme adı verilen durumun yaşanmasına neden olmaktadır. Hamilelik (Gebelik) ile birlikte vücutta artan hormon sayısı bazı kasların çalışmasını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu durumda sindirim sistemi de olumsuz etkilenebilir ve çoğu hamile bayanın kabız olduğu saptanmıştır. Hormonların değişime sebep olması sadece fiziksel değil aynı zamanda ruhsal değişimlerin yaşanmasına da yol açmaktadır. Kadınlarda meydana gelen ani duygu ve ruh hali değişimleri ağlama nöbetleri ve gülme krizleri aynı zamanda olaylara karşı aşırı hassasiyet hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca yapılan çeşitli araştırmalar anne adaylarını hamile olduklarını hissettiklerini ortaya koymaktadır.
Anne olmak için çabalayan bayanların bu belirtileri göz önünde bulundurarak kendilerini dinlemeleri ve olumlu belirtilerin olması halinde doktora giderek kesin çözüm sağlayan kan testinin yapılması tüm uzmanlar tarafından önerilmektedir. Ancak bazı durumlarda anne olmayı çok isteyen kadınların psikolojik olarak etkilendikleri için bu belirtileri yalancı belirti olarak yaşadıkları ve sonucunda ümitlendikleri sonucun olumsuz olduğunu öğrenmeleri sonucunda ise hayal kırıklığına uğradıkları görülmektedir. Bu durumda kesin sonuç için uzman bir doktora görünmek çok önemlidir.