Kadingibi.com

Astrocenter Fal Hizmetini Keşfet

Hamilelik Öncesinden Doğuma Kadar Kilo Kontrolü

Hamilelik Öncesinden Doğuma Kadar Kilo Kontrolü

Gebelik döneminde olan bayanların en başta dikkat etmeleri gereken konulardan biri olarak hamilelik öncesinden doğuma kadar kilo kontrolüne önem verilmesi geliyor. Gebeliğin başlangıcından bitişine kadar gerektiği kadar kilo almak hem anne için hem de bebek için sağlıklı bir gelişim kaydediyor. Anne açısından bakılırsa anne gereğinden fazla kilo almadığında hareketleri de kilo nedeni ile kısıtlanmayacaktır.

Kilolu Gebelikte Bebek Hareketleri

Ancak aşırı kilo alan gebeler birde gebeliğin verdiği hareket kısıtlığını fazlası ile yaşayacaklardır.

Ayrıca kilo verme döneminde gebelikte alınan bu aşırı kilolar diyet sürecinin uzamasına neden olacaktır. Tüm bunların dışında anne gebelik süreci boyunca bel ağrısı vb. ağrıları fazlası ile de hissedebilir.

Kilolu gebelikte bebek hareketlerinin olumsuz yönde etkilenebileceği gibi aynı zamanda anne rahminde ki bebeğin gebenin fazla kilolarından sağlık açısından da olumsuz yönde etkilenmesi söz konusu olup bebeğin doğduktan sonra ki yılları içinde kalp damar rahatsızlığına yakalanma riski ve erken ölüm riski ne yazık ki artıyor.

Genişleyen göbek çevresi ile yalnızca bahsi geçen rahatsızlıklar değil bununla birlikte kanser, kemik erimesi ve depresyon gibi rahatsızlıklar da beraberinde geliyor. Gebe ne kadar kilolu ise anne rahminde ki bebeğinde aynı şekilde sağlığı olumsuz yönde etkileniyor.

Gebelik Öncesi Beslenme

Gebeliğin başlangıcından itibaren annenin beslenme şekli bebeğin sağlıklı bir gelişim gösterip göstermemesi ile ilişkilendirilir. Gebeliğin kesinleşmesinden birkaç hafta öncesi fetal gelişim ile plesenta gelişiminin en hızlı olduğu dönem olmaktadır.

Dolayısıyla da gebelik öncesi beslenmenin anne karnında ki bebek üzerinde ki etkileri de son derece büyüktür. Regl kanamasından sonra ki 3 ila 7 haftalık süre içerisinde en fazla organ oluşumu sağlanmış oluyor. Annenin diyeti ve yaşam şeklinin bebeğinin sağlığı üzerinde derin etkilerinin olduğunu söylemek mümkün.

Fetal gelişim sürecinde eğer anne eksik ve yetersiz beslenir ise rahminde ki bebeği de aynı doğrultuda yetersiz besleneceğinden dolayı doğduktan sonra ki ileri yaşlarında bu bebeklerin kronik rahatsızlıklara çok daha erken yakalanması riskine rastlanılıyor. Eğer anne tüm gebeliği boyunca yeterli kilo alarak yeterli ve dengeli beslenirse bebeği de o oranda yeterli ve dengeli beslenmiş olacaktır.

Gebelikte Fazla Kilonun Zararları

Gebelikte aşırı kilo alan kadınlar ultrasona girdiklerinde bebeklerinin değerlendirilmesi bir hayli zor olacaktır. Karın cildinde aşırı yağlanma nedeni ile deri kalınlaşır ve bu da amniosentez gibi müdahalelerin yapılmasına engel olur. Normal doğum yerine sezeryan yapılması durumunda kalınabilir.

Gebelikte preeklamsi ile yüksek tansiyon görülme riski çok daha ileri seyreder. Aşırı kilo alan gebelerin bebekleri de kilolu olacağından dolayı doğumun zorlaşması muhtemeldir. Aşırı kilodan dolayı doğumun sezeryanla yapılması annenin iyileşme sürecine de olumsuz etki yaratacaktır. Düşük riski bu kadınlarda daha fazla görülebiliyor.

Gebelikte Nasıl Beslenmeli?

Gebelik öncesi ve gebelikte ki beslenme süreci ve şekli bebeğe ve anneye olumlu etkiler yaratacaktır. Anne yediklerinden dolayı rahatsızlık duymayacak ve bebekte annenin aldığı besinler doğrultusunda sağlıklı bir gelişim gösterecektir.

Aynı zamanda anne gebelik süreci boyunca ideal gebelik kilosundan da şaşmayacak ve gebelik sonrası anne için kilo vermekte bir hayli kolay olacaktır. Tüm bu sonuçlar gebelikte nasıl beslenmeli sorusunu ortaya çıkarmakta ve neticede ağırlıklı olarak karbonhidratlı besinlerden uzak durulması gerekmektedir.

Protein, vitamin, mineral ve Omega-3 bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesine ağırlık verilmelidir. Böylece anneler gebelikte ideal kilolarına ulaşacaklardır. Gebelikte ideal kilo kaç olmalı elbette merak konusu olup bu soruya cevap 9 ila 12 kilo alımı olarak verilir.

İlginizi çekebilir :  Bayanlarda Aşırı Terleme Nedenleri
İlginizi çekebilir :  Probiyotiklerin Sağlığımız Üzerindeki Etkisi?
İlginizi çekebilir :  Boyun ağrısı kulağa vurur mu?

Yorum Yap