Sabahları ağzımızda acı bir tat ile uyandığımız çok olmuştur. Ağızda oluşan bu metalik ve acı tat günlük hayatımızda yediğimiz içtiğimiz ya da yaşadığımız sağlık sorunlarının bir sonucudur. Her ne kadar dişlerimizi fırçalasak da, ağzımızı çalkalasak da kolay kolay geçmez. Bu bazı insanların sıklıkla yaşadığı bir sorundur ve disguzi olarak adlandırılır. Ağızda sürekli olarak anormal tatların oluşmuş olması gerekli durumlarda doktorlara danışılması gereken bir olaydır.
Ağızda Oluşan Acı Tadın Nedenleri?
Sabahları ağızda acı tat oluşmasının en yaygın nedenlerinden biri sigara içmektir. Sigara içenlerin sıklıkla karşılaştığı bu sorun kimi zaman kimyasal zehirlenmelerden, nörolojik düzensizliklerden veya otoimnün hastalıklardan dolayı da meydana gelebiliyor.
Diğer yaygın sebepleri ise, hamilelik, diş etlerinde oluşan bakteriler, ağızdan nefes alıp vermek, vücudun susuz kalması ve ağız kuruluğu, yetersiz gıda alımı gibi gibi sorunlardır. Birçok ilaçta ağızda acı ve metalik bir tat bırakan yan etkilere rastlamak mümkündür. Bunu tespit etmek için doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Sağlık Sorunları
Ağzımızda oluşan acı tat hiç beklemediğimiz sebeplerden dolayı da karşımıza çıkmış olabilir. Dişlerde oluşan iltihap, burunda oluşan polipler, tükürük bezlerimizin iltihap kapması, üst solunum yolu enfeksiyonları, kusma veya mide asidinin ağza gelmesi, vücuttaki B12 vitamini ve çinko eksikliği, yüz felci ve otoimnün hastalığının türleri ”sabahları ağzım zehir gibi” şikâyetinizin ciddi ama bilmediğiniz sebeplerindendir.
Ağızdaki acı tatla beraber dudaklarda yanma ve dilde şişme, yutkunurken zorlanma, nefes darlığı ve hırıltı, bilinç kaybı gibi durumlar söz konusu ise acilen doktora başvurulmasında fayda vardır.
Diğer Nedenler
Yemek yerken ya da konuşurken bilinçsiz olarak dilin ısırılması, sıcak yemeklerden dolayı dilin yanması, toksin veya böcek ilacı içeren sebzelerin yenmesi, kullandığımız ilaçların ağızda acı tat bırakması, burun ya da boğazdan geçirilen bir operasyonun olması, diş teli ya da benzeri şeyler kullanılması yine farkında olmadığımız ama ağzımızda oluşan acı tadın diğer sebeplerindendir.
Ağzımızın İçini Ferah Tutalım
Diş sağlığı ve ağız temizliğine özen gösterilmesi ağızda acı tadın oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Bunun için yapılması gereken günde en az iki kere düzenli olarak dişlerin fırçalanmasıdır. Gerekirse takviye yardım kullanılabilir. Örneğin; karbonat ve diş macunu beraber kullanılarak diş etlerinde oluşan bakterilerden kurtulabilir ve bakteri oluşumuna da engel olunur. Bazı durumlarda sadece diş fırçalamak yeterli olmayabilir. Ağız suyu kullanmakta fayda görülür. Dil temizleyici ve diş ipleri de ağız bakımı için büyük kolaylıklar sağlayabilir.

Diğer Sorunlar İçin Tedavi Yöntemleri
Reflü gibi rahatsızlıklarda ağızda acı tat oluşmasının en belirleyici nedenlerindendir. Bunun için antasit alınarak kullanma kılavuzundaki talimatlar doğrultusunda kullanılmasında fayda vardır. Meyve tüketimi salya üretimini olumlu yönde etkilediği için ağızdaki acı tadı temizler, bunun için turunçgil meyveleri, limon ya da portakal suyunu bol bol tüketmek acı tattan kurtulmada etkili bir yöntemdir.
Günlük hayatımızda uygulayacağımız doğal yöntemlerle de hem ağız sağlığımızı korumuş, hem acı tadın oluşumunu engellemiş, hem de acı tattan kurtulmuş oluruz.
Bunun için tarçın tüketmek veya karanfil çiğnemek, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, bol bol su tüketerek ağzımızdaki toksinlerden kurtulup mide asidinin de azalmasına yardımcı olmak ve yemeklerden sonra mümkünse naneli veya turunçgil karışımı şekerlemeler tüketmekte fayda vardır.
Yemek yerken metal çatal, kaşık, bıçak, tabak kullanımından uzak durmamız gerekmektedir. Çünkü metal ürünler ağızda tat bırakır buda ağızda metalik ve acı bir tada neden olur. Ağızdaki acı ve metalik tadı en aza indirmek için protein bakımından zengin olan süt ürünlerinin de sık sık tüketilmesinde fayda görülecektir.