Kadingibi.com

Astrocenter Fal Hizmetini Keşfet

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Kısırlığın her geçen gün daha sıradan hale geldiği, çiftlerin çoğunun doğal yolla bebek sahibi olamadığı günümüzde kısırlık tedavileri çok büyük önem taşımaktadır. Kısırlık tedavileri arasında en popüler olan yöntem hiç kuşkusuz ki Tüp Bebek Tedavisidir.

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Çünkü günümüzde en başarılı sonuçlar tüp bebek tedavisi ile alınabilmektedir. Kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin laboratuar ortamına alınarak döllenmenin gerçekleşmesi ve elde edilen embriyonun da kadının rahmine transfer edilmesi işlemi tüp bebek tedavisidir.

Bu tedavi normal yollarla ve diğer daha basit üremeye yardımcı tedavi yöntemleriyle bebek sahibi olamayanlara umut ışığı olmuştur. İşte bu sebeple tüp bebek tedavisi hakkında en çok merak edilen sorulara yanıt veriyoruz.

  1. Tüp bebek tedavisinde dış gebelik olur mu?

Tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyo anne adayının rahmine transfer edildikten 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır. Bu testin sonucuna göre gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği öğrenilir. Bu dönemde 1’er gün ara ile yapılan gebelik testi değerinde yaklaşık 2 kat kadar bir artış olursa sağlıklı bir gebelik var demektir. Bu durumda ultrasonografik olarak gebelik kesesinin yerleşim yerinin kontrol edilir.

Yapılan ultrasonografide rahim içinde gebelik kesesinin izlenemezse kanda gebelik testi tekrarlanır. Döllenmiş yumurtanın rahim içinden ayrı bir yerde yerleşip yerleşmediği, yani dış gebelik olup olmadığı anlaşılır. Bu bağlamda bütün gebeliklerin yaklaşık olarak % 1-2 ′sinde dış gebelik olur. Bu risk tüp bebek tedavilerinde de söz konusudur.

  1. Tüp bebek tedavisinde kaçıncı gün embriyo transferi yapılır?

Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğin üreme hücreleri bir araya getirilerek oluşturulan embriyolar ne kadar sağlıklı, ne kadar kaliteli ve gebeliğe ne kadar uygun olduğunun anlaşılması ve aslında dayanıklılığının da artırılabilmesi için özel solüsyonlar içinde bekletilir.

Bu şekilde embriyo gelişinin sağlanması çok önemlidir. Bu bakımdan embriyonun kaçıncı günde transfer edileceği ile ilgili kesin bir bilgi yoktur, daha çok uzmanların kanaatine bağlıdır. Ancak genel olarak bakmak gerekirse embriyo oluştuktan sonraki 4., 5., 6. günlerde transfer edilebilir.

  1. Hiç spermi olmayan erkeklere tüp bebek tedavisi uygulanabilir mi?

Laboratuar ortamında alınan erkeğin menisinde hiç sperm olmaması, bulunamaması durumuna azospermi adı verilmektedir. Erkek kısırlığının yaklaşık % 15’i azospermiden kaynaklanmaktadır. Bazı erkeklerde sperm üretimi olduğu halde spermi taşıyan kanallar tıkalı olduğu için menide sperm görülmeyebilir.

Bazılarında ise kanallar açıktır. Ancak hormonsal ya da yapısal bozukluktan dolayı azospermi, testis yetmezliği görülebilir. Bu durumda genellikle erkekte kromozomsal sorunlar da bulunmaktadır. Bu sebeple genetik tarama yapılması da önerilmektedir.

Hiç sperm üretimi olmayan durumda GnRH, FSH ve testosteron hormonlarıyla tedavi uygulanarak sperm üretimi sağlanabilir. Sperm kanallarının tıkanıklığı dolayısıyla yaşanan azospermi durumunda ise cerrahi uygulamalarla sperm alınabilir ve bu şekilde tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

  1. Anne ve babada genetik sorun varsa çocuğa geçer mi?

Vücudumuzdaki kromozomlar anne ve babamızdan bize geçmektedir. Bu bakımdan anne ve babadaki genetik sorunlar da çocuğa geçebilmektedir. Bu sorunlar bazı çocuklarda sadece taşıyıcılık olarak görülürken, bazılarında gerçekten hastalığa sahip olmaya sebep olabilir.

Ancak tüp bebek tedavisi öncesinde genetik tarama uygulandığı ve sağlıklı embriyolar seçilerek anne adayının rahmine transfer edildiği için genetik sorunların bebeğe aktarılması da önlenebilmektedir.

  1. Tüp bebek öncesi rahim tüp filmi (HSG) gerekli mi?

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce rahim içinin ve tüplerin yapısal ve işlevsel özelliklerinin değerlendirilebilmesi için rahim filmi önem taşır.

Özellikle tedaviye başlayan kişilerde tekrarlayan gebelik kayıpları, başarısız tüp bebek denemeleri, geçirilmiş karın içi enfeksiyon, ameliyat, rahim içi ameliyat ve myomektomi gibi durumlar söz konusu ise tedaviden daha başarılı bir sonuç alabilmek adına rahim filmi çektirilmesi gerekir.

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisi-hakkinda-en-cok-sorulan-sorular-ve-cevaplari

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/home/ovc-20206838

İlginizi çekebilir :  Bebeklerde beyaz kaka neden olur ?
İlginizi çekebilir :  Kadınlarda Boşalamama Sorunu
İlginizi çekebilir :  Cinsel İsteği Arttıran Yiyecekler

Yorum Yap