Çağımızda boşanmaların artması, kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olmaları ve ezilmeden kendi ayakları üzerinde durabilmeleriyle hız kazandı. Maddi açıdan erkeğe bağımlı olmayan kadınlar, anlaşmazlıklar söz konusu olduğunda boşanma kararı alma konusunda daha kararlı hale geldi.
Çocuk İçin Mutsuz Evliliğe Katlanılır Mı?
Peki günümüzde de bir popüler soru olan çocuk için yürümeyen evlilik devam ettirilir mi? İşte bunun cevabını vermek, iyi bir ebeveyn olmaktan geçiyor.
Çünkü hiçbir çocuğun evliliklerin günah keçisi ilan edilmeleri doğru değil.
Çocuk Boşanmaktan Nasıl Etkilenir?
Çocuğun yaşı boşanmadan etkilenmesi konusunda önemli bir belirleyicidir. Çünkü çocuklar ilk 3 yıl içinde bulundukları dünyayı keşfetme ve güvenli bağlanma sürecini yaşarlar. Bu süreç öncesi ilk 2 yılı dikkate alırsak, zaten kendisiyle ilgilenen kişi anne olduğundan babanın yokluğundan etkilenmeyecektir.
Çocuk bakımını üstlenen kişiyle birlikte vakit geçirdiği için diğer figür olan babayı 3 yaşından sonra algılamaya başlar. Tamamen terk edilme ve çocukla görüşmeme söz konusu değilse, çocuğun psikolojisi de olumsuz etkilenmeyecektir. Ancak baba terk ederek çocuğu düzenli olarak görmüyorsa, bilinçaltına terk edilme konusunun işlemesi söz konusu olabilir.
Okul çağı çocuklar ise, 3 yaşından itibaren boşanmadan etkilenirler. Çocuk evde olan kişinin yokluğundan etkilenir ve bunun nedenini merak etmeye başlar. Ailenin tutumu çok önemlidir. Eğer anne ve babalık rollerinden de ayrılma söz konusu değilse çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesi söz konusu olabilir.
Çocuğun korkusu, istediği zaman her ikisinin de yanında olmayacağıdır. Bu güvenin çocuğa verilmesi, boşanma stresinin atlatılması açısından önemlidir. Ancak çocuklar var diye mutsuz evliliği sürdürmek çocuğun psikolojisine daha yaralayıcı etkiler bırakabilir.
Sürekli Kavga Edilen Ailede Büyümek
Çocuk anne ve babasının arasındaki huzursuzluk ve kavgaları da rol model alır ve sosyal ilişkilerinde bu sağlıksız tutumları sürdürür. Bu da yeni mutsuz ilişkiler ve kalp kırgınlıklarına neden olur. Ailenin saygı sınırlarını aşarak yüz göz olması, çocuğun da ebeveyne saygısını azaldır.
Örneğin aldatıldığı halde ilişkisini sürdüren eşler, çocuk için olumsuz bir rol modeldir. Bu yüzden kişiliğin gelişim aşamasında olduğu süreçte ve özellikle ergenlik dönemindeki mutsuz evliliklerde çocukla konuşulmalı, sadece evliliğin bittiği, anne ve babalığın devam ettiği açıklanır. Çocukların anne ve babalarının görevlerini yerine getirdiği bir yaşamının olması, ailenin evli ya da boşanmış olması konusunu da etkilemeyecektir.
Çocuk ailesini bir arada görmek istediğinde esirgenmemeli, çiftler ayrılsa bile çocukları için sosyal ortamlarda bir araya gelme konusunda yetişkin gibi davranmalıdır.
Çocuğuyla Görüşmeyen Ebeveynler
Çocuklarıyla görüşmeyen ebeveynler, çocukta terk edilmiş ve eksiklik hissi yaratabilir. Özellikle rol model alacağı bir hemcins yoksa, erkeklerde baba, kızlarda ise anne arayışı olabilir. Çocuk için evliliği sürdürmek ya da boşanıp yıllarca çocuğu görmemek, çocuk üzerinde olumsuz etki yaratacaktır. Bu yüzden çocuklarıyla görüşmeyen ebeveynler, en tehlikeli duruma neden olmaktadır.
Yaşa uygun Açıklama Yapılmalı
Çocuğun yaşına uygun olan açıklama tekniği tercih edilmeli ve gerekirse bir pedagogdan destek alarak uygun bir açıklamanın yapılması sağlanmalıdır. Çocuk sözel ya da fiziksel şiddete tanık olmuşsa, ebeveynlere kin duyabilir. Bu durumun da mutlaka iyileştirilmesi ve ebeveynin sorununun çocukla ilgili değil kendi aralarındaki anlaşmazlıklardan olduğu açıklanmalıdır.
Hiçbir çift çocuk için evliliğe devam etmek, hiçbir çocuk da kavga dolu bir evlilik ortamına tanık olmak zorunda değildir. Bu yüzden ailenin tüm üyelerinin psikolojik olarak zarar görmeden bu süreci aşmaları gerekmektedir. Evlilikler için gerekli olan sosyal çabanın boşanmalar için de devam etmesi gerekmektedir.