Bağışıklık sistemini güçlendirmek özellikle kış aylarında çevresel faktörlerin bizi etkilemesi sonucu grip ve nezle gibi hastalıklardan korunmak için dikkat çektiğimiz bir konudur.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Özellikle son zamanlarda bu tarz hastalıkların sürekli isim değiştirerek karşımıza çıkması; yorgunluk ve halsizlik gibi istenmeyen durumları da beraberinde getirmesi olumsuz sonuçlara yakalanmamak için beslenmeyle önlem almamız gerektiğini akıllarımıza getiriyor.
Toplu taşımalarda, okullarda ve iş yerlerimizde maruz kaldığımız bu tür hastalıklara yakalanmamak için sadece kışın değil her mevsim yeterli ve dengeli beslenerek önlem almamız gerekir.
Sağlıklı beslenmeye ek olarak düzenli spor yapmak ve vücudumuzu dinlendirip yeterince uykumuzu almak da bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
Stres, fazla alkol ve sigara kullanmak, kötü beslenmek, hareketsiz yaşam ve uygunsuz çevre koşulları gibi daha bir çok etmen bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyen nedenler arasındandır.
Bu olumsuz duruma maruz kalan vücudumuz daha sonrasında grip gibi basit görünen hastalıkların yanı sıra kanser, kalp ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini de arttırmış olur.
Kış mevsiminin son haftalarını yaşadığımız zamanlardayız. Kış boyunca paylaştığımız bir çok yazıda bağışıklık sisteminin öneminden kısaca bahsetmiştik. Bahar geldikçe yalancı güneşe kanıp hasta olmayalım diye besinler yoluyla önlem almak için bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekleri geniş bir konuda ele almak istedim.
Bağışıklık sistemi vücudumuzu bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalardan, kanser hücrelerinden, zehirli maddelerden, vücudumuza giren kimyasal ve yabancı maddelerden koruyan bir sistemdir. Anne karnından bu yana bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek oldukça önemlidir. Bu yazımda bağışıklık sistemimizi besinler yoluyla nasıl güçlendiriceğimize göz atalım.
Bağışıklık Sistemine İyi Gelen Yiyecekler !
Bağışıklık sistemine iyi gelen meyve, sebze, et ve süt ürünlerine birkaç örnek vererek yiyeceklerin sofralarımızdaki önemini yazmak istiyorum.
Dikkat etmek gerekirse sadece burada yazdığım yiyecekleri yemek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yeterli olmayabilir. Daha birçok yiyeceği beslenmemize ekleyerek yeterli ve dengeli beslendiğimizde daha sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olacağımıza dikkat çekmek istiyorum.
Sarımsağın Bağışıklık Sistemine Yararı !
Sarımsak yemeklerimizin lezzetini artırdığı gibi vücudumuz içinde oldukça yararlı bir besindir. Sarımsak vücudumuzda ki zararlı bakteri ve virüslere savaş açarak enfeksiyonlardan korur.
Sarımsağın içinde bulunan allisinin bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği bilinmektedir. Kışın bizi soğuk algınlığından koruyacak ve gribal enfeksiyonları kolay aşmamızı sağlayacak olan sarımsak antimikrobiyal özelliğine de sahiptir.
Eski çağlardan bu yana insanların faydalarından yararlandığı bilinen sarımsak günümümüzde de sağlığımıza katkılarını kanıtlamak için pek çok araştırmada yer almıştır. Sarımsak kokusundan dolayı yemekte çekindiğimiz bir besindir.
Fakat sarımsaktan sonra ağza karanfil atmak ve düzenli olarak ağız temizliği yapmak istenmeyen kokuları engelleyecektir. Sarımsağı hamilelik dönemi, emziklilik dönemi ve mideyi kanatma riskinden dolayı amelyat sonrası durumlarda tüketilmemelidir. Ayrıca sarımsak alerjisi olanlar paketli ürünlerin içeriğine dikkat etmelidir.
Zencefilin Bağışıklık Sistemine Yararı !
Kış aylarında hastalığa yakalandığımızda aklımıza ilk gelen besinlerden biri ballı zencefildir. Zencefil soğuk algınlığına iyi gediği gibi mide bulantınızı ve soğuk algınlığıyla beraber gelen bazı rahatsızlıkları da hafifletmeye yardımcı olur.
Çünkü zencefil antimikrobiyal özelliği sayesinde vücudumuzdaki bakteri ve virüslerle savaşır. Zencefili sadece hastalık durumuzda değil yemeklerimize de katarak hem sağlıklı hem de lezzetli sofralar oluşturabilirsiniz. Zencefili kan sulandırıcı ilaç ve tansiyon düşürücü ilaç kullanan kişiler, hipoglisemi sorunu yaşayanlar ve böbrek taşı sorununda problem yaşayanlar tüketmeden önce doktoruna danışmasında fayda vardır.
Kırmızı ve Mor Meyvelerin Bağışıklık Sistemine Yararları
Toplu adı berry olan yani kırmızı ve mor meyveleri tüketmek yapılan araştırmalarda enfeksiyona karşı vücudumuzu savunduğu yöndedir. Çoğu insanın yemeyi sevdiği bu meyveleri yazın alıp dondurucuda saklayarak kış aylarında beslenmemize ekleyebiliriz.
Antioksidan özelliği bakımından zengin olan bu meyveler vücudumuzda mikroplarla savaşarak tıpkı anlattığımız diğer besinler gibi vücudumuzu savunmada yardımcı olur.
Araştırmalara göre kırmızı meyveler gribe neden olan virüsleri engellemede vücudumuza yardım ediyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan C vitamini de içermesi tüketmemiz içinde oldukça önemli sebeplerden biridir.
Elmanın Bağışıklık Sistemine Yararı !
Her mevsim tüketebileceğimiz elma bağışıklık sistemimizi koruyan besinlerden bir tanesidir. Elmada bulunan antioksadanlar bağışıklık sistemimizi güçlendirerek enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olur. Lifli bir yapıda olması kan şekerimizi dengelediği ve bağırsak sistemimizi koruduğu için beslenme programımızda olması gereken besinler dendir. Ayrıca İçeriğindeki C vitaminiyle bağırsak sisteminin yanında kanser koruyucu görevi de üstlenir.
Balığın Bağışıklık Sistemine Yararı !
Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinin geçim kaynaklarından birini oluşturan balık malesef ki fazla tüketilmemekte ve genel olarak takviye alınarak kullanılmaktadır.
Et ürünlerinde önemli bir yere sahip olan balığı bir çoğumuz sevdiğimiz halde hala sofralarımızda bulundurma alışkanlığı edinemiyoruz. Omega 3 bakımından oldukça zengin olan balığın, toplumda her yaş bireyin tüketmesi gereken önemli besinlerdendir.
Balık düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemimizi korur ve enfeksiyonun meydana gelmesini engellemede yardımcı olan diğer besinler dendir.
Kivinin Bağışıklık Sistemine Yararı !
Kivi içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemimizi koruyan önemli bir kış meyvesidir. Yine C vitamini içeren meyveleri tüketmek bağışıklık sistemimize oldukça yarar sağlayacaktır. Kivi günümüzde tüketilmeye alışkın olduğumuz meyve haline gelmiştir. İçeriğindeki zengin lif, vitamin ve mineral gereğiyle günlük beslenmemizde bulundurabiliriz. Kivi ayrıca antioksidan içeriğiyle de vücudumuzun zararlı mikroorganizmalarla savaşmasına da yardımcı olur.
Yumurtanın Bağışıklık Sistemine Yararı !
Yumurta kaliteli proteinler arasında yer alır ve beslenmemizde bulunması gereken temel yiyeceklerden biridir. Yumurta antioksidan içeriği güçlü bir besindir.
İçeriğindeki vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemimizi korur ve özellikle yaralanmalarda vücudun erken toparlanmasını sağlar. Büyüme ve gelişmede de önemli bir yere sahip olan yumurtanın özellikle çocukların tüketiminde de oldukça önemli bir yer kaplar. Kolesterol sorunu olan yetişkinler için yumurta günlük tüketime ve beslenme programına dikkat edilerek tüketilebilir.
Brokolinin Bağışıklık Sistemine Yararı !
Sebze olarak pişirilmesi ve yenilmesi de oldukça pratik olan brokoli aslında çocukluk yaşlarından bu yana tüketmeye alışkın olmamız gereken bir sebzedir.
Brokolinin içinde bulunan antioksidanlar kışın taze bir şekilde tüketildiğinde hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. Brokoli bağışıklık sistemimizi güçlendiren sulforan içerir. Brokoliden faydalanmak için yemeklerimizin yanına koyup soframızı daha sağlıklı hale getirebilir ve salatalarınıza ekleyerek zenginleştirebiliriz.
Unutmamalıyız ki brokoli fazla pişirildiğinde vitamin ve mineral kaybına uğramaktadır. Brokoli ve bu tarz sebzelerin nasıl pişirildiğini öğrenmek istiyorsanız; Sağlıklı Pişirme yöntemleri başlıklı diğer yazıma göz atabilirsiniz.
Çocuklarda Bağışıklık Sisteminin Önemi!
Dünya da pek çok insan savaş, açlık, göç, ekonomik durumun yetersizliği ve bir çok başka etmen yüzünden yeterli ve dengeli beslenmemektedir.
Buda onları hastalıklara karşı mücadelede yetersiz kılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla mücadeleyi arttırmak ve ilerleyen zamanlara daha sağlıklı bir hayat bırakabilmek için çocukları bilinçlendirmek oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi özellikle ileri yaşlarda bizi çeşitli hastalıklardan koruyacağı için bebeklikten itibaren dikkat edilmesi gereken önemli bir unsurdur.
Yetişkinlik döneminde sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için özellikle anneler ve çocukları olan her birey küçük yaşlarda çocuklarının bağışıklık sistemini güçlendirmelidir.
Çocuklar doğdukları andan itibaren anne sütü alarak bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye başlar. Bu süreçten sonrada bağışıklık sistemini korumak için temel besin gıdalarından yararlanmalı balık, kuru yemiş, yoğurt, yumurta ve çeşitli sebze ve meyvelerden renk renk ve çeşit çeşit tüketmelidir.
Küçükken sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmiş her birey ilerleyen dönemlerde kendini kontrol etmeyi başaracaktır. Bu süreçte annelerin, babaların ve sağlık kuruluşların çabası da oldukça önemlidir.
- Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz? - 6 gün önce
- Meme Kanseri Farkındalık Ayı - 2 hafta önce
- Kahvenin Yararları ve Zararları Nelerdir? - 2 hafta önce
- Yazın Kilo Almamak İçin Yapılması Gerekenler? - 2 hafta önce
- 5 Adımda Daha Sağlıklı ve Daha Güçlü Beyin - 2 hafta önce