Gebelik dönemindeki anne adayında ilk olarak fizyolojik değişimler ile beraberinde görülen ruhsal değişimler baş göstermeye başlar. Annenin bu hormonal değişimlerinde hamilelikte yaşanan psikolojik sorunlar kadınlar olumlu ya da olumsuz etkilenebilmektedir.
Hamilelikte Yaşanan Psikolojik Sorunlar
Hamile olmadan önce anne, çok kaygılı veya endişeli olursa, gebelik döneminde hormonların etkisi fazla olacağından bu durumu daha fazla kaygılı ve endişeli geçirmesine etki edecektir.
Anne adaylarımız hamileliğin ilk üç ayından itibaren bebeklerini hissedemezler ama bebeğin varlığından haberdardırlar.
Bu durumda anne adayında suçluluk duygusuna yol açabilmektedir. Bu ayda anne adayı bebeği ile bağ kuramadığına suçluluk duygusu yaşar ve devamlı şikayet eder. Bu durum geçicidir.
Hamilelik ilerledikçe annenin fizyolojik şikayetleri de azalır. Anne ve bebeği arasında bir bağ oluşur. Bu durum anneyi psikolojik olarak rahatlatır. Bu dönemde anne adayı çevresinden yeterli desteği alabilirse olumsuz süreci rahat bir şekilde atlatır.
Anne adayının gebelik ilerledikçe yeme ve içmesinde de değişikler görülmeye başlanır.Baba adayının da bu dönemde ki eşine desteği önemlidir. Bu dönemi kaygılı, depresif ve korku duyarak geçiren anne adayına destek olmalı, bu duyguları paylaşmalıdır. Anne yaşadığı bu sıkıntıları ve belirsizlikleri baba adayı ile birlikte atlatmaya çalışılırsa anne adayının kendisini yalnız hissetmesini önler.
Annelerin hamilelik dönemindeki ruhsal sorunlar ile beraber yaşadıkları depresyon gebelik sonrasında yaşadığı depresyon birbirinden farklıdır. Birçok kadın doğumdan sonra bu süreci kaygılı, kötümser ve endişeli olarak geçirebilmektedir. Hamilelik aylarında herhangi bir sıkıntı yaşamamış olan anne doğum sonrasında hamilelik depresyonu içine girebilir.
Hamilelik Depresyonun Belirtileri
- Anne adayının unutkanlık yaşamaya başlaması
- Konsantre olamama
- Uyku düzeninde bozulmalar oluşması
- Sürekli olumsuz düşünceler içinde olma
- Kendini değersiz hissetme
- Aşırı sinirlilik
- Toplumdan anne adayının kendini soyutlaması
Anne adayı depresyonun oluşmasını tetikleyen unsurlardan dolayı hamilelikte depresyon içinde kolayca kendini bulabilir. Anne adayının endişeli, kaygılı olmasının ve beraberinde gebelikte depresyon yaşanmasının nedeni ise;
- Doğacak çocuğun engelli doğma ihtimali
- Stresli yaşam
- Aile içi sorunlar
- Beklenmeyen gebelik yaşanması
- Anne adayının daha önce yaşadığı düşükler
- Travma yaşaması
Hamilelik dönemindeki psikolojinin herkeste farklı etkileri görülmeye başlamaktadır. Fakat bu noktada etkili olan en önemli faktörlerden biri ise eşlerin annelik ve babalık sorumluluğuna karşı hazırlıklı olup olmadıklarıyla ilişkilidir. Hamilelik dönemini aylara göre psikolojik durumlarını inceleyebiliriz. Sürekli değişen bu duygular annenin psikolojisinde önemli rol oynamaktadır.
Hamilelik Dönemi Aylara Göre Psikolojik Değişimler Nasıl Olur?
1. ve 3. Ay Olan Değişimler
incelersek bu ayda annenin mide bulantıları , hormon değişikliği ve yorgunluk belirtileri görülmektedir.Bu ayda anne kendini hiç olmadığı kadar hassas ve duygusal hisseder. Annenin ağlaması için ufacık bir neden bile yeterlidir. Annenin bu durumuna östrojen ve projestreon hormonların da oluşan değişimler etkili olmaktadır.
Bu dönemde başta baba adayı olmak üzere diğer aile bireylerine de önemli görevler düşmektedir. Anneye karşı hoşgörülü ve yakın davranmaları gerekir. Bu durum annenin yalnızlık hissetmesini engeller ve bu süreç daha kolay yaşanır. Bu ayda kilo artışı olacağı için annenin kollarda, ayaklarda şişmeler görülmeye başlanır.
3. ve 6. Ay Olan Değişimler
Bu aylarda annenin endişeleri azalır. Çünkü düşük riskinin büyük oranda ortadan kalkmaya başladığı dönemdir. Mide bulantıları da artık azalmaya başlar. Bu dönemde bebeğin kalp atışlarının duyulmaya başlanmasıyla anne adayı bebeğinin varlığını da tam olarak hisseder ve annelik duygusunu yoğun bir şekilde yaşar. Annelik hakkında bilgi edinme gereksinimi hissedilmeye başlanır. Anne adaylarının büyük bir çoğunluğu bu aylarda hamile kıyafetleri giymeye başlar ve bebeğin çantası ve giysileri de hazırlanmaya başlanır.
6. ve 9. Ay Olan Değişimler
Hamilelik döneminin sonlarına doğru annenin artan stresi ve endişe duyguları anneye şu soruları da düşünmesine yol açacaktır!” Bebeğime yeterli olabilecek miyim”?
“İyi bir annelik yapabilir miyim?” Bu sorular anne de depresyona yol açabilir. Anne adayının ilk aylara göre fiziksel görünümünde de büyük bir değişim meydana gelir. Annenin kilo alması veya istediği kıyafetleri giyememesi de psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Anne adayları hamileliği rahat geçirmek istiyorlarsa günlük hayatlarından değişiklikler yaparak başlaya bilirsiniz.
Açık havalarda yürüyüş yapabilirsiniz. Güne ılık suyla duş alarak başlayın. Hamilelikte nefes alıp vermede zorlukların yaşanması bu durumdaki annenin kalabalık, havasız ve sigara içilen ortamlardan uzak durmaları gerekir. Anne adayı gebelikte kendini hiç olmadığı kadar yorgun ve uykusuz hissetmeye başlar.
Yapılması gereken annenin vücudunun ihtiyaçlarına kulak verip dinlemesi olacaktır. Anne adaylarının, doğum, bebek bakımı gibi konularda endişeleri varsa, bu endişelerini azaltabilmek için bu konuyu baba adayı ile paylaşması yararlı olacaktır.
Eşinizle, geleceğe dair yeni planlar yapmanın da keyfini yaşayın. Eşinizle evliliğinizin ortak meyvesi olan bebeğinizin sizde nasıl duygular uyandırdığımı dürüstçe birbiriniz ile paylaşın. Doğacak bebeğinizin de hayalini kurun. Ona neler almak isterdiniz diye düşünün. Bebeğinizin kime benzeyeceğini onunla ilgili kurduğunuz hayalleri birbirinize anlatın.
Unutmayalım ki! Hamilelik döneminde mutlu, kaygısız, huzurlu ve psikolojik destek alan anne adayları dünyaya hem zeki, hem de ruhsal olarak sağlıklı bebek getirmiş olur.
- Mobbing Nedir? İş Yerinde Mobbing Psikolojisi - 2 ay önce
- Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Nelerdir? - 9 Şubat 2019
- Hamilelikte Kadınların Yaşadıkları Sorunlar? - 15 Ocak 2019
- Ergenlik Dönemi ve Ailenin İletişimi Nasıl Olmalı? - 7 Ocak 2019
- Evlilik ve Evlilikte İletişim Sorunları - 2 Ocak 2019